Legális letöltő-oldal lesz a Kazaa

Milkovits Gábor, 2009. július 20. 21:01

A Cnet információi szerint a valaha volt egyik legismertebb fájlmegosztó-szolgáltatás, a Kazaa hamarosan legális és egyúttal fizetős letöltő-oldalként támad föl hamvaiból.

A történet kísértetiesen hasonlít arra, ami néhány évvel korábban a Napster-rel történt. A Kazaa-t annak idején Niklas Zennström és Janus Friis hozta létre, a P2P hálózatok első hullámát követően. Mivel a megoldás segítségével óriási mennyiségű zene és más szerzői jogok által védett tartalom cserélt gazdát, számtalan bírósági eljárás indult a fenntartók ellen, akik nem bírták a nyomást így az oldal évekkel ezelőtt bezárt. A Kazaa név mostani tulajdonosa, az Altnet, illetve anyacége, a Brilliant Digital Entertainment azonban most úgy döntöttek, hogy legális, fizetős szolgáltatásba kezdenek a régi címke felhasználásával.

A terv a felhasználók esetleges szép emlékei ellenére korántsem tűnik bombabiztosnak. Éppen a Napster példája mutatja, hogy a legális üzleti sikerhez korántsem elegendő a „legendás” név, az ugyanis azóta, hogy fizetőssé vált, egyáltalán nem olyan népszerű, mint akár komolyabb vetélytársai, akár saját maga azelőtt. Pedig akad más példa is hasonló lépésre: sajtóhírek szerint a nemrégiben pert vesztett Pirate Bay torrent-oldalból szintén fizetős portált szeretne csinálni egy svéd szoftvercég.
 

Kulcsszavak: filecserebere Kazaa

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55