Letölthető a fájlcserélővel bővült Opera 10.10

Milkovits Gábor, 2009. november 24. 09:55

Az Opera letölthetővé tette böngészőprogramjának 10.10-es verzióját, amely elsőként tartalmazza a júniusban béta tesztváltozatban, külön letöltésként megjelent Unite fájlcserélő alkalmazást.

A Unite fő előnye a megszokott P2P megoldásokhoz hasonlóan az, hogy általa a felhasználók szerverek és a különböző online tárhelyek közbeiktatása nélkül oszthatják meg egymással digitális tartalmaikat. A Unite emellett nem egy a PC-re telepített sokadik program, hanem közvetlenül a böngészőből vezérelhető, azzal harmonikusan együttműködő alkalmazás. Az Opera ráadásul garantálja, hogy a szoftver egy biztonságos sandbox-ban fut, amely csak a felhasználó által rendelkezésre bocsátott fájlokhoz enged külső hozzáférést. Az általános fájlmegosztás mellett a Unite-hoz letölthetők külön képmegosztó, üzenetküldő és zenei stream kiegészítő programok is. Az Opera oldalán ezek mindegyike ingyenes, míg a külső fejlesztők a jövőben kérhetnek majd pénzt a szoftverhez írt alkalmazásaikért. Az Opera sietett kihangsúlyozni, hogy a Unite jellegéből eredően elsőrendű fontossággal bír számukra a felhasználók adatainak védelme, ezzel együtt pedig annak felelősségét is rájuk bízzák, hogy az adott ország törvényeit betartva csak jogilag nem védett tartalmakat osztanak meg egymással.

A mobilböngészés terén többszörösen úttörőnek számító Opera mindeddig annak ellenére sem tudott komoly sikert elérni a PC-s böngészőpiacon, hogy az egyik legrégebbi szereplőnek számít. Pedig szoftvere rendre az elsők között szerepel a szabványosságot vizsgáló Acid teszteken, ahol többnyire csak a Safari tudja időnként megelőzni, ráadásul a program kis mérete miatt éppenséggel ideális lehetne a netbook-okon vagy a régebbi rendszereken. Külön sajnálatos, hogy a Caracan JavaScript motor egyelőre nem került be a 10-es verzióba, pedig szakértők szerint ez a fejlesztés nagyot lendíthetne előre az Opera jelenleg stagnáló népszerűségén.

Az Opera 10.10 a http://letoltes.prim.hu/letoltes/program/58751/ címről tölthető le.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50