Vezérigazgatók a válságról

Vértes János, 2009. október 1. 18:46

A XVIII. Vezérigazgatói Találkozó második munkanapján, október elsején egy teljes délutánt szentelt az infokommunikációnak, részben hagyományból (ezeknek a röjtökmuzsaji menenedzsertalálkozóknak mindig hangsúlyos témája volt az informatika), részben azért, mert az informatikai cégeket sem kerülhette el a válság, és végül, de nem utolsósorban azért is, mert nem csak „békeidőkben”, hanem ilyen válságos hónapokban is húzóerőt jelent ez az ágazat.

Kuthy Antal, az E-Group ázsiai vezérigazgatója ugyan még délelőtt, videokonferencia-kapcsolással jelentkezett be Hongkongból, de a többi ICT manager megszólalása délutánra maradt. Bár szakmánk első előadója, Bacsó Péter, az Accenture ügyvezető igazgatója, általánosságban vázolta fel a válságban követendő stratégiát (innováció, ügyfélcentrikusség stb.), ám külön is kitért arra a rossz gyakorlatra, amikor a pénzhiány miatt visszafogják a cégek a beruházásokat, azon belül is az informatikai beruházásokat. Amellett, hogy a beruházás helyett inkább a működési költségeken kellene takarékoskodni, a helyes magatartás mindenképpen az lenne, ha strukturális, stratégiai alapokon vizsgálná meg minden cég, hogy a válság utáni időszakban mi az, amire elsősorban szüksége lesz, és ebben többnyire kulcsszerepet játszik az informatika.

Papp István, a Magyar Telekom vezérigazgató helyettese „Evolúció és válság” címmel foglalta össze a válság tanulságait. Ezek közül az informatikát az a tanulság érinti leginkább, hogy „vállalj kockázatot és fektess be piacfejlesztésbe”! Az előadás az interaktív televíziózástól kezdve egy sor példát említett arra, hogy miben alkalmazkodik ehhez a tanulsághoz, de egy sor példát mondott arra is, amikor csak utólag sikerült levonni a tanulságot, a Magyar Telekom sem reagált időben a bajra, még négy hónappal a válság kitörése után is jelentős béremelések történtek, ambiciózus pénzügyi tervek fogalmazódtak meg.

Veréb Elemér,
a Provice ügyvezető igazgatója a cégek stratégia-központúságában látja a megvalósítandó célt, és kiemelte, hogy a humánerőforrás- és informatikai befektetések mennyivel gyorsabban térülnek meg a stratégiai munkakörökben.

A VMware magyarországi igazgatója, Kozák Tamás előadásának címében kiadta a jelszót: „Válságkezelés – Kezdjük az informatikával!” Már csak azért is, mert az informatika ma már minden cég életét áthatja, a mobiltelefontól a tűzfalig ott van mindenütt. A cég elsősorban a virtuális szerverrendszerek kialakításával csökkenti a CapEx, OpEx költségeket, üzleti kockázatot.

Egy sor meghatározó informatikus vett részt az infokommunikáció helyzetét áttekintő kerekasztal-beszélgetésen: Antonio Felizardo, a Hungaro DigiTel vezérigazgatója; Bella Zsolt, a British Telekom Hungary regionális értékesítési igazgatója; Gőgh Attila, a Pannon GSM értékesítési igazgatója; Hodosi Péter, a StreamNet értékesítési igazgatója; Papp Péter, a Kancellár.hu vezérigazgatója; Sátor Csaba, az Interware vezérigazgatója; Sugár Mihály, a Bellresearch vezető tanácsadója és Zsembery György, az Invitel értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese.

Miután a kerekasztal-beszélgetés résztvevői közül többen is hangsúlyozták, hogy a frontend oldalon, vagyis az ügyfélkapcsolati területen semmiképpen sem szabad spórolni, a szükséges takarékossági intézkedéseket amögött kell végrehajtani, szinte törvényszerű, hogy informatikai előadások-beszélgetések sorát György István, az update Software Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója az ügyfélmenedzsment témakörének áttekintésével zárta „CRM a változások küszöbén” címmel.

Kulcsszavak: konferencia

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50