Nem latin betűkkel bővülhetnek az internetes hivatkozási címek

Milkovits Gábor, 2009. október 27. 07:25

Az internet negyvenéves történelmének egyik legnagyobb változását hozhatja az internetes címeket kezelő ICANN nonprofit szervezet héten várható döntése, amellyel lehetővé válna a honlapok elérési útvonalának latin betűkön kívüli más írásrendszerekkel történő megadása.

Az ICANN bejelentette, hogy a testület október 30-án szavaz a latin ábécétől eltérő karaktereket tartalmazó, úgynevezett nemzetközi domain nevek bevezetéséről, amelyek jövő év közepétől már működhetnek is. Jelenleg a domainek kizárólag a latin abc 36 betűjét, valamint a kötőjelet tartalmazhatják, amit más írásmódokat alkalmazó kultúrákban, például Kínában vagy az arab világban sokan sérelmeznek. A domaineket kezelő amerikai non-profit szervezet, az ICANN éppen ezért, illetve a világháló széttagolódásának elkerülésére évek óta próbál megoldást találni a problémára: a valószínűleg bevezetésre kerülő technológiát már több mint két évvel ezelőtt sikeresen tesztelte a cég. Rod Beckstrom, az ICANN szöuli konferenciájának megnyitóján most kijelentette, hogy a lépéssel az internet alapítása óta a legjelentősebb változás előtt áll. Már most az internetezők nagyjából fele kerül ki a nem-latin betűs ábécét használó kultúrákból, ez az arány azonban a világháló elterjedésének felgyorsulásával tovább nőhet a javukra.

Az ICANN, illetve általában az internetről felelősen gondolkodók álláspontja az, hogy a világhálónak egységesnek, valamint az emberiség minden csoportja számára egyazon formájában elérhetőnek kell lennie. Ez utóbbi törekvést egyes demokratikusnak egyáltalán nem nevezhető rendszerek, például Kína vagy Irán a cenzúra útján igyekeznek meghiúsítani. Történtek kísérletek a mindeddig csak latin karaktereket számokból álló IP-címekké lefordító DNS rendszer megkerülésére is, éppen Kínában, illetve Thaiföldön – ezek azonban az ICANN által javasolt újítás helyett csak elszigetelten, a helyi gyökérszervereken működtek.

 

Kulcsszavak: ICANN domain

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50