A digitális átállás gyorsítását sürgeti Brüsszel a tagállamokban

MTI Sajtóadatbank, 2009. október 29. 08:44

Arra szólította az Európai Bizottság szerdán az európai uniós tagállamokat, hogy gyorsítsák meg, és 2012. január 1-jéig fejezzék be az analóg televíziós műsorszórás leállításának folyamatát.

Brüsszelben kiadott közleményében az uniós "kormány" emlékeztetett arra, hogy az analógról a digitális televíziózásra való átállással a televíziós műsorok közvetítésére használt frekvenciasávok négyötöde felszabadul. A felszabaduló frekvenciasávok a rádióspektrumot igénybe vevő új és innovatív szolgáltatásokra lesznek használhatók, kezdve a vezeték nélküli internettől és a fejlettebb mobilszolgáltatásoktól egészen az új interaktív, nagyfelbontású televíziós csatornákig. A bizottság a rádióspektrum összehangolt elosztásával kapcsolatban terjesztett elő tervet, hogy ösztönözze a beruházásokat a szóban forgó új szolgáltatásokba és élénkítse a versenyt. Ha az újonnan felszabaduló frekvenciasávok az úgynevezett digitális hozadék új szolgáltatások közötti felosztása Európa-szerte összehangoltan történik, az 2050 milliárd eurós ösztönzést jelent a gazdaság számára - szögezte le a közlemény.

 "A digitális hozadék egyedi alkalom arra, hogy a szélessávú internet Európa-szerte mindenki számára elérhetővé váljon, és ezáltal fellendítse gazdaságunk leginnovatívabb ágazatait" - hangoztatta Viviane Reding távközlési biztos a javaslatokat ismertetve.

 A luxemburgi biztos sürgette nemzeti hatóságokat, hogy a digitális hozadékot a verseny élénkítésére használják annak érdekében, hogy új piacok nyíljanak az új szolgáltatók és új szolgáltatások számára, "hiszen így érhetjük el a legnagyobb gazdasági hatást". A javaslatok egyebek között meghatározzák, hogy a felszabaduló frekvenciasáv egy része, nevezetesen a nagy hatótávolságú, épületeken is áthatoló 790862 megaherzes részsáv hogyan szabadítható fel az új vezeték nélküli szolgáltatások támogatására (ilyenek például a 3G-s és a 4G-s mobilszolgáltatások, amelyek a mobiltelefonokon lehetővé teszik a videóközvetítést, a teljes értékű webböngészést és a gyors letöltést). Mindez hozzá fog járulni ahhoz, hogy az EU lakossága körében a nagysebességű internet-hozzáférés lefedettsége 2013 végére elérje a megcélzott 100 százalékot – emelte ki Reding.

 Mint jelezte, a bizottság célul tűzte ki a 790862 megaherzes részsáv használatára vonatkozó műszaki feltételek harmonizációját annak érdekében, hogy az egységes piac ne tagolódjon szét, amikor az egyes uniós országok területükön megnyitják a sávot. "A szolgáltatók, a készülékgyártók és az alkalmazások fejlesztői ennek megvalósítása után határokon átnyúló üzleteket köthetnek, a felhasználók pedig utazáskor zökkenőmentesebben vehetik majd igénybe a roaming-szolgáltatásokat" - érvelt a biztos.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50