Akkumulátorok papírból

Milkovits Gábor, 2009. december 9. 08:52

Az amerikai Stanford Egyetem kutatói olyan kísérleti akkumulátorokat fejlesztettek ki, amelyek papír-alapúak és a szén-nanocső technológiában rejlő lehetőségeket aknázzák ki.

A nanotechnológiával már korábban is kísérleteztek a jövő akkumulátorait fejlesztő tudósok és mérnökök, a papír, mint alapanyag bevezetése azonban teljesen újszerű megközelítés. Az elsőre meglepőnek tűnő anyagválasztásnak azonban számos előnye van: olcsóbb, könnyebben beszerezhető, környezetbarátabb és jobban is alakítható, mint a mostanáig természetesként kezelt fémek. Külön érdekesség, hogy a Stanford kutatói egyszerű, boltban kapható fénymásolópapírra vitték föl a szén-nanocsöveket tartalmazó energiatároló-réteget, és az eredmény így is látványos volt. A papír-akkuk nemcsak, hogy átlagban 20 százalékkal könnyebbek lettek fémalapú társaiknál, de emellett gyorsabban és hatékonyabban is képesek leadni a bennük tárolt áramot.

Liangbing Hu, a kutatási projekt fő felelőse egyelőre nem beszélt az üzleti alkalmazásról, a jövő lehetséges útjairól viszont annál inkább. Hu szerint a jövőben lehetséges lesz akár hulladék-rongyból akkukat gyártani, vagy éppen olyan sima felületekre felvinni az energiatároló réteget, mint egy fal vagy egy üveglap.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50