A számítógépes játék hőskorát idézi a műszaki múzeum új kiállítása

forrás Prim Online, 2010. május 24. 17:52

A számítógépes játék hőskorát, a 70-80-as éveket idézi a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum legújabb kiállítása, az Űrhódító. A kiállítás címe Tomohiro Nishikado japán programozó 1978-ban bemutatott legendás programjára, a Space Invaders-re és annak 1980-as évekbeli magyar átiratára utal.

A kiállításon bemutatják a számítógépes játékok „ősi” relikviáit: a konzolokat és a személyi számítógépeket. A látogatók bepillantást nyerhetnek a játék közösségi tereibe, a nyolcvanas évek gyerekszobájába, valamint a kilencvenes évek csillogó-villogó játéktermébe is.

Szórakozva ismerhető meg az informatikatörténet egy olyan szelete, amely a kultúrára is hatást gyakorolt. A játékipar mára "Új Hollywood" lett, s a leghíresebb játékok figuráit - a tömegkultúra ikonjaiként - a street-art művészeinek köszönhetően a nagyvárosok terein láthatjuk viszont.

Az Űrhódító című kiállításon visszaköszönnek a korai házi számítógépek, így a legendás Commodore márka több terméke, a C64, vagy a PET, a Videoton házi számítógépe, láthatók és kipróbálhatók játéktermi automaták és otthoni konzolok, kisebb elektronikus játékok. A játékok divatot is teremtettek, így természetesen helyet kaptak a kiállításban a divatcikkek, dizájntárgyak.

Nishikado japán programozó Space Invaders című kultuszprogramja 1978-ban hódította meg a világot: először a játéktermek sajátos szubkultúráját, majd az otthoni számítógépek révén a családokat, elsősorban a fiatalokat. A Space Invaders minden gépkategóriában sikeres lett, a „kvarcjátéktól” a mobiltelefonig, s tartós sikere ihletőnek bizonyult: jellegzetes figurái még a popkultúrába, a divatba, a képzőművészetbe is beszüremlettek. Magyarországon a Videoton TV Computerre „klónozták” e népszerű játékot Űrhódító néven, így a világhírű játék hazai színezetet is kapott.

A kiállításban is bemutatott videojátékok (konzolok) az 1970-es évek közepe óta a számítógépipar sikeres termékei, melyeket a személyi számítógépek sem tudtak kiszorítani a piacról. Az olyan – egész termékcsaládot alkotó – típusok, mint a Sony Playstation, valójában digitális, elektronikus célszámítógépek, kiváló grafikai és zenei képességekkel, széles szoftverválasztékkal. Folyamatos megújulásukkal a fiatal vásárlókért vetélkedő PC-gyártóknak is ösztönzést adnak.

 A szintén látható játéktermi automaták, az ún. Arcade gépek a hetvenes évek óta az otthoni konzolok előfutárai, a később otthon is kipróbálható játékok általában Arcade platformokon jelentek meg.

E nagyobb méretű játék célszámítógépek elődei a Tivoli játékok (például a múlt századelő golyós-rugós mechanikus játékai, ezek nyomán a flipperek és az egyszerű nyerőgépek („félkarú rablók”). A kiforrott Arcade variánsoknál a szerencsetényező helyett az ügyességé és a logikai képességeké a főszerep, ezekkel pénzt nyerni nem lehet, a játék valódi öncélú élmény, önmagáért az élvezetért történik.

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG

Az LG az elmúlt években nem értékesített projektorokat a magyar piacon, 2024-ben azonban újra visszatérnek a cég otthoni vetítői. Az első modell, ami újra nálunk is kapható, rögtön egy újdonság: a januári CES-en bemutatott LG CineBeam Q, ami egy kompakt, szinte műtárgyként is értelmezhető 4K projektor. A készülék egyelőre kizárólag az LG webáruházában kapható, itt viszont 15% kedvezményt kapnak azok, akik elsőként megrendelik a terméket.

2024. április 30. 16:17

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14