Az első Green+ Hospital Németországban

Kovács Attila, 2010. augusztus 21. 15:35

Green+ Hospitals nevű programjával a Siemens a fenntarthatóság követelményei mentén rendezi egészségügyi portfólióját. Ennek során maximálisan környezetbarát megoldásokra törekszik, a gazdasági hatékonysággal és az ellátásminőséggel is összhangban.

A heidelbergi Ethianum, melynek fő profilja a plasztikai és esztétikai sebészet és a preventív orvoslás, az első német kórház, amely a Siemens Green+-Hospitals programja szellemében célozza meg a fenntarthatóságot. A 2010 júliusában megnyílt intézménnyel együttműködve a Siemens átfogó megoldásokat fejlesztett ki és valósított meg itt az energia-menedzsment, a betegellátás és a kommunikáció területén, a napi kórházi folyamatokba integrálva. 

Energia-menedzsment: megoldás-szolgáltatóként a Siemens gondoskodik a kórház épülettechnikájának – pl. hűtés-fűtés, szellőztetés – gazdaságos, energia-hatékony üzemeltetéséről. A legmodernebb épülettechnikába való beruházás kalkulációja a teljes életciklusra szól. Egy épületre fordított költségek 80%-a az üzemeltetés időszakában merül fel – ebből 40%-ot az energiaköltségek tesznek ki. A Siemens épületautomatizálási rendszerek zökkenőmentes összjátékot teremtenek a komponensek és műszaki rendszerek között. Intelligens épület-menedzsment révén a műszaki berendezésekben lejátszódó folyamatok vizuálisan megjeleníthetők és az üzemi viszonyok ennek alapján optimalizálhatók. A kórház ily módon megtakarításokat érhet el anélkül, hogy engedményeket kellene tennie a komfort rovására. Ezen túlmenően a adatokat szolgáltat úgynevezett „green building monitor”-ok számára, ezzel megteremtve annak lehetőségét, hogy az épület pillanatnyi energia-fogyasztását kijelzőkön lehessen látni, a fogyasztókat pedig időjárás-eljelzési adatokkal és energiatakarékossági tippekkel informálni. 

Ellátás-minőség: az Ethianumban a diagnosztikai vizsgálatokat a páciensek számára minimális kellemetlenséggel akarják végezni. Ez teljesül a Siemens szállította Magnetom Verio nagy térerejű MR tomográf használata során, amely különösen nagy, 70 cm-es nyílással rendelkezik. Ez előnyös az egyébként klausztrofóbiával küzdő pácienseknek. A berendezés innovatív TIM (Total imaging matrix) technológiája pedig teljestest-felvételeket tesz lehetővé, ami a vizsgálati időt lerövidíti. Ez előnyös mind a páciens és a kezelő- személyzet számára. A Magnetom Verio kiváló minőségű klinikai képeket produkál, mégpedig erőforrás- és környezetkímélő módon, mivelhogy a mágnes zárt hélium-körrel rendelkezik. Így nem „szökhet” a drága hélium, és utántöltésére nincs szükség. A röntgentechnika is a fenntarthatóság jegyében működik a kórházban: a digitális Axiom Aristos VX Plus röntgenfilm és előhívó vegyszerek nélkül működik, így a radiológus asszisztensek mentesülnek a szokásos munkalépésektől. A képadatokat a detektor rögzíti és alakítja át röntgenképekké. Ehhez jóval kisebb röntgendózisra van szükség, mint a filmkazettás rendszereknél. A képek a röntgenből közvetlenül az adathálózatba, illetve azon keresztül a vizsgáló orvos munkahelyére jutnak, ahol elvégezhetők az utófeldolgozás műveletei. Ezután az orvos az eredményeket részletesen megbeszélheti a pácienssel.

Hatékony kommunikáció segíti a gyógyszemélyzetet a páciens optimális ellátásában. A beteg ágy mellett a 15 colos képernyővel rendelkező HiMed Cockpit multimédia-konzolról TV-, video- és internet-elérést tesz lehetővé, sőt a szobaklíma is innen vezérelhető.  Az orvosok és egyéb szakszemélyzet, perszonalizált csipkártya segítségével, biztosított módon érhetik el a kórházi információrendszer kényes adatait, és megvalósulhat a papírmentes kórházi ügyintézés. Valamennyi adatmozgás az Enterasys LAN és WLAN hálózatban történik. Mindenfajta kommunikáció, a telefonálást és a nővérhívást is beleértve, IP-alapon történik. A kommunikációs végkészülékek az OpenStage és Gigaset IP-telefoncsaládokba tartoznak – ezek a piacon található leg-energiatakarékosabb típusok.

Kulcsszavak: egészségügy Siemens

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50