Androidos telefonok az LG kínálatában

forrás Prim Online, 2010. szeptember 13. 17:30

Az egyedi megjelenés, a telefonok különleges külseje mellett a felhasználók számára egyre fontosabb, hogy készülékük azáltal is egyénivé váljon, hogy csakis az ő mindennapi életüket és szórakozásukat megkönnyítő, hasznos alkalmazások legyenek a készüléken. Ahhoz azonban, hogy a felhasználók kényelmét szolgáló alkalmazások elérhetők, alkalmazhatók legyenek, szükség volt a készülékek motorjául szolgáló operációs rendszerek fejlesztésére. A nyílt forráskódú operációs rendszer, az Android a legdinamikusabban fejlődő, és várhatóan hamarosan a legnépszerűbb rendszernek számít majd. Fejlesztésében az LG is részt vesz, és telefonjai közül is felszerelt néhányat az „emberarcú robottal”.

Napjaink mobiltelefonjai igyekeznek formásak, csillogóak, megnyerőek, színesek és trendik lenni. Kétség kívül a telefon küllemének megtervezése, jó minőségű kivitelezése a mobilgyártás egyik központi kérdése. Emellett azonban dinamikusan fejlődő szegmens a telefonok lelkét adó operációs rendszerek létrehozása, fejlesztése. Programozók egész hada dolgozik azon, hogy minél felhasználóbarátabb, intelligensebb és tökéletesebb rendszert alkossanak, amit aztán a legtöbb mobilgyártó cég alkalmaz majd telefonjaiban.

Az emberarcú robot, Android

Mi is az az Android? Az Android Linux-alapú nyílt forráskódú operációs rendszer okostelefonokhoz. És mi is az az okostelefon? Mi a különbség a nyílt és zárt operációs rendszer között?
Azokat a telefonokat illeti az okos jelző, amelyek lehetővé teszik további, valamilyen szempont szerint kiválasztott alkalmazások telepítését. Gyakorlatban azok a telefonok sorolhatók ide, amelyeken például Android, Symbian vagy Windows Mobile operációs rendszer fut.
Ezek az úgynevezett nyílt operációs rendszerek. Ezeknél a letölthető és telepíthető programoknak az internetnek és a szorgos programozóknak hála, se szeri, se száma. Egyes rendszerek esetében már most több mint százezer letölthető alkalmazásról beszélhetünk, és számuk már ennek a közleménynek az elolvasása alatt is egyre nagyobb ütemben nő.
Van operációs rendszer, amelyik teljesen gyártóhoz kötött, ezek a zárt operációs rendszerek, ezzel szemben az Android legnagyobb előnye, hogy teljesen univerzális; könnyű integrálhatóság és kompatibilitás jellemzi. Másik fő előnye az egyszerű bővíthetőség, amelyhez egyre több alkalmazás áll rendelkezésre. A számtalan miniszoftver soha nem látott mértékben növeli a készülékek egyénre szabhatóságát. A programozók gyakran olyan megoldásokkal állnak elő, amelyre a felhasználók nem is gondolnának, legyen szó akár szórakozásról, vagy praktikus és hasznos kiegészítőkről.

A barátságos okostelefon

Az első Android operációs rendszerű készülék az LG mobilpalettáján az LG GW620 volt, melyet a magyar piacra márciusban vezetett be a gyártó.
A telefont a közösségi nethasználatot előtérbe helyezve fejlesztették ki. A telefonnal a gyártó új típusú mobilélményt kínál azon felhasználók számára, akik egyre jobban igénylik, hogy kedvenc közösségi szolgáltatásaik (pl.: Facebook, Twitter, iWiW) mindig elérhetők legyenek, bárhol is vannak. A telefonon a felhasználó közösségi profiljai egyszerre felügyelhetőek és az ismerősök oldalai is egy kattintással elérhetőek. A felhasználó a telefon névjegyzékében keresés közben is látja a barátoktól érkező friss információkat, és akár közvetlenül is felkeresheti weboldalukat.
Az LG GW620 villámgyors internetezést és online videózást kínál az egyik leggyorsabb webböngésző és az ötsoros, oldal irányba csúsztatható QWERTY billentyűzet segítségével, miközben a kedvelt Google alkalmazások is elérhetőek. Az 5 megapixeles, autofókuszos kamerával rögzített képek és videók a telefonon szerkeszthetők, és egyetlen érintéssel megoszthatók.

A készüléket fejlett képfelismerő funkcióval is ellátták. Az automatikus arcazonosításának (arcot műveletekhez rendelő funkció) köszönhetően a barátok és családtagok mindig csupán egy érintésnyire vannak. Elég megjelölni egy barát arcát egy fényképen, majd megérinteni, és máris könnyedén végrehajtható egy sor művelet: az adott fénykép feltöltése egy kedvelt webhelyre, SMS vagy MMS küldés a megjelölt barátnak.

Egyszerűen okos

Az LG Optimus GT540 azoknak is megoldás, akik még csak ismerkednek az Android operációs rendszerű okostelefonokkal, illetve akik egy igazán egyszerűen kezelhető készüléket keresnek. Az automatikusan szinkronizált Google-fióknak köszönhetően a felhasználók ezzel a készülékkel is egyszeri bejelentkezéssel használhatják a YouTube, a Gmail, a Gtalk, a Google Maps és más Google szolgáltatásokat. Az Android piactérről egyszerűen letölthető több mint 50 ezer alkalmazással és játékkal pedig tetszés szerint testre szabhatják és kibővíthetik a telefonjuk nyújtotta lehetőségeket. A felhasználói beállítások függvényében az LG Optimus GT540 három-hét indulóképernyőt tud megjeleníteni, amelyeken többek között a gyakran használt alkalmazások vagy a hírek és az időjárás-jelentés érhető el. Emellett a főmenü testre szabásával akár 10 szabadon szerkeszthető kategória is létrehozható a gyorsabb, egyszerűbb navigáláshoz.

A fent bemutatott két készüléken kívül további Android operációs rendszerű modelleket mutat még be az LG idén. Az Optimus család következő tagja, az Optimus One P500 már az Android továbbfejlesztett (Froyo) verziójával érkezik.
 

Kulcsszavak: Android mobiltelefon LG

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50