Letölthető az online sajtótermékek regisztrációjához szükséges formanyomtatvány

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 10. 09:01

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapjáról már letölthető az a formanyomtatvány, amellyel az online sajtótermékek a nyilvántartásba vételüket kérelmezhetik - közölte a hatóság médiatanácsának szóvivője szerdán.

Kiricsi Karola a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az internetes sajtóorgánumoknak június végéig kell beadniuk regisztrációs kérelmüket. A médiatörvény azon internetes újságok és hírportálok nyilvántartásba vételét írja elő, amelyeket "gazdasági szolgáltatásként nyújtanak", és amelyekért természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság szerkesztői felelősséget visel.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Bizottság a regisztrációs szabályok túlterjeszkedő alkalmazásával kapcsolatban is hangot adott a médiatörvénnyel szembeni aggályainak, így elképzelhető, hogy a jogszabály e pontja rövidesen módosulni fog, Kiricsi Karola úgy
reagált: az NMHH-nak jogalkalmazóként a hatályos törvényszöveg alapján kell eljárnia, az pedig januártól a médiahatóság feladatául szabta a nyilvántartás vezetését.

Kiricsi Karola közölte, hogy az írott sajtótermékek nyilvántartását ez év végéig még a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) végzi, majd januártól ezt a feladatot is az NMHH veszi át. Kitért arra is, hogy a két legnagyobb hazai hírportál, az Index és az Origo már évekkel ezelőtt regisztrálta magát a KÖH-nél, míg a korábbi szabályozás alapján vezetett lajstromban nem szereplő adataikat a napokban megküldték a médiahatóságnak.

Arra a kérdésre, hogy mi történik azokkal az orgánumokkal, amelyek nem tesznek eleget a regisztrációnak, a szóvivő elmondta: ebben az esetben a médiatanács előbb felhívással élhet, majd határozatban kötelezheti a sajtóterméket az adatszolgáltatásra. Hozzátette: az NMHH a honlapján megjelent tájékoztatóval és ügyfélszolgálatán is segít azoknak, akik nem tudják, hogy
vonatkozik-e rájuk a regisztrációs kötelezettség. Ugyanakkor kiemelte, hogy a magánblogokat és honlapokat nem veszik nyilvántartásba.

A médiatörvény értelmében az NMHH nyilvántartást vezet a televíziós és rádiós médiaszolgáltatások mellett a nyomtatott és az internetes sajtótermékekről, hírportálokról. Koltay András médiatanácstag egy január eleji háttérbeszélgetésen - azzal kapcsolatban, hogy a médiatörvénynek a sajtótermékekre és internetes lapokra vonatkozó hatósági szabályai csak júliusban lépnek hatályba - hangsúlyozta, fél év van annak a vitának a lefolytatására, hogy a regisztrációs kötelezettség blogokra is vonatkozzon-e, és ha igen, melyekre. Érzékeltette: vita tárgya lehet, hogy az üzleti céllal működő blogokról nyilvántartást vezessenek, néhány hirdetés, banner elhelyezése azonban - véleménye szerint - még nem minősül üzleti célnak.

Kulcsszavak: média

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks gyors és megfizethető WiFi 7 opciót mutat be KKV-knak

A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia alapú felhőalapú hálózati megoldások vezető szállítója, piacra dobta az NWA130BE – BE11000 WiFi 7 Triple-Radio NebulaFlex hozzáférési pontot (AP). Mivel a WiFi 7-támogatott eszközök 2024-ben válnak általánossá, az NWA130BE lehetővé teszi a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára, hogy páratlan hálózati sebességet, kapacitást és a lehető legjobb WiFi élményt élvezhessék. 

2024. március 6. 19:24

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Gigabit sebességű internetet ad a Vodafone a kisebb díjcsomag áráért

Nagyobb sebességű internetet ad a Vodafone Magyarország a kisebb díjcsomag árért minden új, legalább 1 éves határozott idejű vezetékes internet és TV előfizetésre kötött szerződés esetén 2024. február 15. és április 15. között. Az ajánlat keretében így most TV előfizetéssel együttesen vásárolt Net M csomag áráért Net L csomagot, a Net L csomag áráért pedig Gigabit Net* csomagot ad a szolgáltató. A kedvezmény mindaddig érvényes, amíg az előfizető csomagot nem vált, vagy le nem mondja a szerződését.

2024. február 19. 11:29

Yettel: 89%-kal nőtt az adatforgalom az előző évi ünnepekhez képest

A korlátlan adatcsomagok és az otthoni internetmegoldások térnyerése is hozzájárul, hogy előző évhez képest idén jelentősen, 89%-kal nőtt a mobilinternet-forgalom a Yettel hálózatán a december 24. és január 1. közötti ünnepi időszakot vizsgálva. A szolgáltató ügyfelei szilveszterkor 8%-kal több SMS-t küldtek, mint tavaly ugyanekkor.

2024. január 3. 11:50

Újabb településeken válik elérhetővé a Vodafone gigabites internete

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit* sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató üzemeltetésében lévő vezetékes hálózatának 81%-án tapasztalhatják meg a Vodafone-ügyfelek az otthoni szórakozás élményét a nagykapacitású, szupergyors internettel és TV élménnyel.

2023. december 1. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14