Olcsóbban telefonálhatnak a rabok

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 14. 09:28

Az ombudsman javaslatára csökkentették a börtönökben felszerelt telefonok percdíját - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala pénteken az MTI-vel.

Szabó Máté 2010 decemberében, a fogvatartotti panaszok alapján megkezdett vizsgálatában állapította meg: indokolatlanul sokat számláznak a börtönökben felszerelt telefonok használatáért, ezzel megnehezítik az egyetlen gyors kapcsolatot a védővel és a hozzátartozókkal. Az ombudsmani hivatal pénteki közleménye szerint a szolgáltató intézkedett: csökkennek a percdíjak.

A hívásokat egy, a büntetés-végrehajtási intézet telefonhálózatától független rendszer kezeli, amely egyrészt lehetővé teszi a fogva tartottak külső kapcsolattartását, másrészt a telefonbeszélgetések biztonsági ellenőrzését. Ezt a telefonrendszert egy kizárólagosságot élvező cég működteti, amely csak a fogva tartottaktól kér pénzt, a büntetés-végrehajtás intézményeitől nem. A szolgáltatásban nem érvényesül a piaci verseny, ezért magasak a percdíjak - állapította meg korábban Szabó Máté.

Az ombudsmani hivatal közleménye szerint korántsem anyagi kérdéséről van szó: a külvilággal való telefonos kapcsolattartás a fogva tartásból eredő jogkorlátozások miatt különlegesen fontos közszolgáltatásnak minősül.

"A levelezés, a látogatás a telefonálást nem pótolhatja, mert nem elég gyors és közvetlen, látogató fogadására pedig csak havonta egyszer van lehetőség. Az elítéltek szabadulása utáni társadalmi visszailleszkedés elengedhetetlen feltétele a magánszféra fenntartása, a kapcsolat megőrzése a családdal, házastárssal, barátokkal" - mutatott rá Szabó Máté. Az előzetesen letartóztatottak esetében pedig - az ártatlanság vélelmére is tekintettel - kiemelkedő fontosságú mind a védővel, mind a családdal való kapcsolattartás biztosítása - indokolta álláspontját a biztos.

A telefonrendszert üzemeltető kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy javaslatait gondosan megvizsgálták, és már konkrét lépéseket is tettek. A mobilhívások percdíjait országosan, minden intézetben percenként nettó 88 forintra csökkentették, a helyi vezetékes hívások percdíja pedig nettó 11,20 forint és másodperc alapú számlázást alkalmaznak. Keresik annak a lehetőségét, miként lehetne a telefonálási díjakat úgy alakítani, hogy a családi hívásokat részesítsék előnyben.

A jelenleg egy-két intézetben működtetett vonalkódos "Joker-kártyát" minden intézetre ki fogják terjeszteni. A kártya segítségével az erre rászoruló fogva tartottak - jellemzően letéti pénzzel még nem rendelkező előzetesen letartóztatottak - telefonálhatnak, a felügyelet ellenőrzése mellett - olvasható a közleményben.

Kulcsszavak: mobilszolg

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50