Hódít az e-azámla a nagyvállalatoknál

forrás Prim Online, 2011. október 13. 14:45

Újabb magyar nagyvállalatok állnak át az elektronikus számlakibocsátásra, élvezve annak előnyeit. Az elmúlt napokban csatlakozott a Számlaközpont rendszeréhez, az AVE Ásványvíz Kft., a Quaestor Utazásszervező Kft. és a McDonald’s, amelyen keresztül a társaság a vállalati kör mellett 17 víz- és közmű-szolgáltató ügyfelei számára bocsát ki elektronikus számlákat.

„Az elektronikus számlakiállítás a vállalatok aktív követeléskezelés-támogató eszközeként is működik, az automatikus e-számla befogadás pedig a beérkező számlák kezelésében jelent nagy segítséget, amellett hogy belső kapacitásokat is felszabadít” – értékelte a tapasztalatokat a Számlaközpont.


Az AVE Ásványvíz Kft., a McDonald’s és a Quaestor Utazásszervező Kft. az elmúlt napokban csatlakozott a Számlaközpont elektronikus számlázási rendszeréhez, más vállalati ügyfelek (Volvo, a Porsche Lízing, Otthon Centrum, stb.) valamint 17 víz- és közmű-szolgáltató társaság mellé. „Az e-számla kiállítási volumen folyamatosan növekszik Magyarországon is. A közműszolgáltatók által prezentált (a sárga csekket felváltó) elektronikus számlák mellett egyre több vállalat választja B2B relációban is az e-számlázást, mivel egyre többen ismerik fel, hogy ez a követelések aktív kezelésének is hatékony eszköze, a megoldás egyéb adminisztratív előnyei mellett”- mondta el Szőnyi György, a Számlaközpont ügyvezetője.

 

Miben segíthet az elektronikus számlakibocsátás a költségmegtakarítás mellett? A cégjegyzékben szereplő e-mail cím a cég hivatalos elektronikus elérhetőségének minősül, így az arra vagy a megállapodás szerinti címre megküldött elektronikus számlák a kétszeri kézbesítést követően kézbesítettnek tekintendők, ami önmagában is felgyorsítja a fizetési folyamatokat. Emellett a számlaküldő vállalatokat követeléseik kezelésében is támogatja az e-számlázás, segítségével a szükséges esetben a fizetési felszólítások előre tervezetten ütemezhetők. A Számlaközpont biztosítja - a törvényi előírásnak megfelelően - az automatikus fizetési meghagyásos eljárás elindítását és végrehajtását. A fizetésre kötelezett ellen elektronikus úton lehet benyújtani a kérelmet a közjegyzőhöz, aki azt 3 munkanapon belül köteles ellenőrizni és a fizetésre kötelezettnek megküldeni. A fizetéssel késedelembe eső cégnek 15 napja van az ellentmondás beterjesztésére, ezt követően a beszedés jogerőre emelkedik. A folyamathoz kapcsolódó, törvényileg meghatározott eljárási díjat (nettó 10 000 Ft) pedig a fizetésre kötelezettnek kell megtérítenie.

Az elektronikus számlázás automatikus számlaküldésre is lehetőséget biztosít, az adott vevőnek azonos tételekkel, meghatározott időközönként küldendő számlákat a rendszer automatikusan eljuttathatja. „Speciális területek igényeinek kezelésére is van mód, például a mobilflotta számlázást kezelő rendszer lehetővé teszi a telefonszolgáltatók számláinak automatikus feldolgozását és továbbküldését a telefonszámok felhasználói felé úgy, hogy az egyes tételek akár egyedileg is módosíthatók. Így a továbbszámlázott szolgáltatások teljes mértékben személyre szabhatóak, a kedvezmények tetszés szerint beállíthatóak”- fejtette ki Szőnyi György. További előny, hogy az e-számlák egy helyen tárolhatók, internet hozzáféréssel bárhonnét, bármikor elérhetők, egyszerűen kezelhetők, könyvelőprogramba, vállalatirányítási (ERP) rendszerbe importálhatók és adatvesztés nélkül 8 évig biztonságosan tárolhatók.

A kiállított számlák közötti keresés és szűrés is hatékonyan megoldható, listázható, akár a kiegyenlítetlen, akár a vevők által meg nem tekintett számlákról, vagy az adott hónapban kiküldött fizetési felszólító levelekről legyen szó. Az elektronikus számlázási rendszerrel PKI, és EDI típusú számla is küldhető.

 

A vállalkozások számára a nehezebb feladatot a partnerektől kapott elektronikus számlák feldolgozása és kezelése jelentette, amellyel egyre többször szembesülnek az e-számlák gyarapodásával. E területet kezeli az elektronikus számlaarchiváló és feldolgozó ’e-Box’ rendszer, amely a különböző e-számla szolgáltatók által kiküldött számlák egy rendszerben történő kezelését, tárolását képes megoldani. Az automatikusan rögzítésre kerülő beérkező számlák pedig bizonyos bankok esetében a netbankon keresztül automatikusan kiegyenlíthetők.

Kulcsszavak: e-számlázás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50