Információs társadalom – Balog: az informatika segítheti Magyarország megújítását

MTI Sajtóadatbank, 2012. június 15. 08:25

Az egyes kormányzati szektorok informatikai fejlesztéseiről, valamint az informatikában rejlő lehetőségeiről számoltak be az Információs társadalom parlamentje című konferencia résztvevői csütörtökön Budapesten, az Országgyűlés épületében.

A tanácskozás megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője arról beszélt, hogy az informatika új eszközei segíthetik Magyarország, az egyes nagy ágazatok megújítását, és szerepük lehet az emberi erőforrások megerősítésében is. Balog Zoltán szerint az új innovációknak a közjót kell szolgálniuk, így például az egészségügyi, az oktatási, a kulturális ágazat megújulását.

A miniszter úgy véli, ma Magyarországon, két évtizeddel a rendszerváltoztatás után kényszerű újrakezdésre van szükség. Hozzátette: ahhoz hogy jó irányba induljanak el a változások, az emberi erőforrások újbóli felfedezésére, megújítására és megerősítésére van szükség.

Balog Zoltán arról beszélt, hogy azért kell átalakítani a nagy rendszereket, azért kell változtatni az állam és az önkormányzatok viszonyán, mert csődbe jutott az a kísérlet, amely a korábbi munkamegosztást és működési módot létrehozta. Azt hangoztatta, új egyensúlyt és kapcsolatot kell teremteni az egyéni érdekek és a közérdek között, és az egyéni stratégiákat a közjó irányába kell kormányozni.

Gál András Levente, a Jó Állam fejlesztési koncepcióért felelős kormánybiztos közölte: június 21-én mutatják be a közigazgatási rendszer megújítását szolgáló Magyary-program 12.0-s kiadását.

A program eddigi eredményei között említette, hogy a szervezeti konszolidáció keretében ma alig feleannyi állami szerv működik a közigazgatásban, mint két évvel korábban. Úgy fogalmazott, "leér az állam lába a földre" azzal, hogy a járási kormányhivatalok 2013. január 1-jével megkezdik működésüket, létrejöttek az ágazati logika szerint működő középirányító szervek, valamint az új típusú megyék. Elmondta, hogy az átalakítás részeként az állam sok új feladatot vett át, és ehhez létrehozta saját intézményrendszerét.

Az eddig elvégzett feladatok között említette, hogy elkészítették a teljes körű állami feladatkatasztert, továbbá 1035 országgyűlési határozatot, 1971 kormányhatározatot és 455 törvényt dereguláltak, de megfogalmazása szerint a java még hátravan. Kitért arra is, hogy a 10-15 százalékos leépítés után jelenleg 73 ezer jelenlegi kormánytisztviselő dolgozik a közigazgatásban.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az információhoz, a tudáshoz, a kulturális értékekhez való szabad és egyenlő hozzáférés jogát nevezte az információs társadalom valódi értéktartalmának. Szalai Annamária közölte: az általa vezetett intézmény ennek biztosítását tekinti feladatának. Mint mondta, a XX. század egyes eszmerendszerei megtanították az embereket arra, hogy nem a javak egyenlő elosztására kell törekedni, hanem a hozzáférés szabadságát és egyenlőségét kell lehetővé tenni. Szalai Annamária arról is beszámolt, hogy az információrobbanás az üzleti szféra, a társadalom, de az állam számára is új lehetőségeket nyit, amelyekkel a szabályozóknak is lépést kell tartaniuk.

A szabályozás kihívásairól Mátrai Gábor, az NMHH hírközlési elnökhelyettese nyújtott információt, aki a legfontosabb célnak a korszerű, hatékony és legmodernebb infrastruktúra kialakítására való ösztönzést nevezte. A digitális szolgáltatások igénybevételéhez szükséges alkalmazások szabályozásával kapcsolatban elmondta: az egyre szélesedő szektor esetében a verseny és az innovatív környezet fenntartása a hatóság feladata. Mátrai Gábor emellett fontosnak nevezte a lemaradó társadalmi rétegek segítését, a fogyasztói tudatosság növelését, és kijelentette: fel kell lépni a káros tartalmak ellen, de a magyar nyelvű tartalmak kellő mennyiségének megjelenését is segíteni kell.

Az egészségügyért felelős államtitkár előadásában azt mondta: forradalmasíthatják az egészségügyi ellátást az információs technológiák. Szócska Miklós példaként említette a távfelügyeletet és a diabéteszes betegek ellenőrzését, amelyhez mobil eszközök nyújthatnak segítséget.

Az elindítás előtt álló, védőnők segítését célzó program a tervek szerint lehetővé teszi majd, hogy a szülők a papíralapú oltási könyv helyett egy portálon kövessék gyermekük adatait - közölte az államtitkár, aki az alapellátás fejlesztéséről szólva azt mondta: a háziorvosok adatelérésén van javítani való.

Szócska Miklós fontosnak nevezte az adatok felszabadítását, vagyis az egészségügyben keletkező információk széleskörű hasznosítását. Hozzátette, hogy az adatokat hozzáférhetővé kell tenni mind a kutatók, mind - bizonyos juttatásért cserébe - az üzleti szféra számára.

Az államtitkár arra is rámutatott, hogy az Európai Bizottságban több híve is van az egészségügy informatikai fejlesztésének, emiatt a következő 10 évben "jó dolguk lesz azoknak a tagállamoknak", amelyek képesek az innovációra. Ezek a fejlesztések Magyarország számára is fontosak - mondta Szócska Miklós.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50