NAV: az EU-n kívülről online rendelt termékek vámkötelesek

MTI Sajtóadatbank, 2012. október 14. 10:28

Az Európai Unión kívüli országból interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, e fölött azonban adófizetési kötelezettség keletkezik - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.

Az online kereskedelem terjedése miatt ma már sokan rendelnek külföldről különféle árucikkeket, és az év végi ünnepek előtt ez a tendencia jelentősen felerősödik. Az ilyen termékek behozatalának szabályai vannak azonban kevésbé ismertek - fejti ki Suller György Attila vasárnapi közleményében.

Ha az áruk az Európai Unión kívülről, például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából érkeznek, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell. A megrendelt áruk beszállítása jellemzően postai, gyorspostai szolgáltató igénybevételével történik, így a vámkezelést a szolgáltató elvégzi a címzett nevében.

Adófizetési kötelezettség akkor keletkezik, ha az interneten megrendelt áruk értéke meghaladja a 22 eurót. Amennyiben a bejelentett áru értékével kapcsolatban kétség merül fel, úgy a valós áruérték megállapítása érdekében számla, átutalási megbízás, megrendelés benyújtása is megkövetelhető.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes áruk behozatala korlátozás alá esik, hamis termékek például postai úton sem hozhatók be az országba, és nem vámkezelhetőek a kábítószerek. A gyógyszer hatóanyagot tartalmazó készítmények vámkezeléséhez a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) engedélye szükséges, a nemzetközileg védett növények és állatok, illetve ezekből készült vagy ezeket tartalmazó termékek pedig csak külön engedéllyel hozhatók be.

Kulcsszavak: e-commerce vám NAV

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50