IVSZ: Öt éven belül duplázódhatna a hazai szoftver export kormánytámogatással

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 7. 11:22

A szoftverexport növelésének támogatása érdekében az IVSZ stratégiai megállapodás megkötésére kéri a kormányt az informatikai szektorral – mondta Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalatok Szövetsége (IVSZ) elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Idézte az IVSZ tanulmányát, amely szerint a magyar szoftverexportot célzott támogatásokkal és a szükséges feltételek megteremtésével öt év alatt meg lehetne duplázni. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a folyamatosan növekvő szoftverexportnak köszönhetően az összes hazai iparág között az informatikai, távközlési és elektronikai ágazat volt az egyetlen, amely a válság éveiben is folyamatosan növekedni tudott.     Laufer Tamás kiemelte: a szoftverexportban a hazai hozzáadott érték kiugróan magas, szinte teljes egészében magyar szellemi teljesítményről van szó, amelyet a vállalatok meghatározó import nélkül állítanak elő. Ezen a területen az egy munkahelyre jutó átlagos éves bevétel mértékét körülbelül 20 millió forintra lehet becsülni, ami vélhetően az egyik legmagasabb érték a termelő szektorban.
 

Az ágazat exportbevétele 180 milliárd forintra tehető, amit a működési feltételek javításával öt év alatt akár meg is lehetne duplázni - mutatott rá az IVSZ elnöke.
 

Laufer Tamás elmondta, hogy a hazai infokommunikációs-távközlési (IKT) ágazat 20 ezer vállalkozása közvetlenül 80 ezer, közvetve pedig több mint 150 ezer főt foglalkoztat, így az ágazatban foglalkoztatottak aránya alapján Magyarország a harmadik helyen áll az Európai Unióban. Az IVSZ szerint a szoftverexport megduplázása közvetlenül 10 ezer új munkahelyet teremtene.
 

Vityi Péter, az IVSZ szakértője szerint a magyar szoftverexportot három terület támogatásával lehetne megduplázni: az országban megtelepedett multinacionális vállalatok fejlesztőközpontjainak bővítésével, a magyar szoftvercégek külföldi piacra jutásának kereskedelmi és marketing támogatásával, valamint a feltörekvő exportképes vállalkozások (start-up-ok) létrejöttének támogatásával.
 

Laufer Tamás rámutatott, hogy a magyar szoftverexport növelésével az ITK ágazat a legkisebb ráfordítással és a legnagyobb hatékonysággal tudna hozzájárulni a teljes magyar export megduplázását célzó kormányzati terv megvalósításához.

Kulcsszavak: szoftver export trend IVSZ

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50