Nyomozás indulhat a Facebook ellen egy olasz kislány öngyilkossága ügyében

MTI Sajtóadatbank, 2013. május 27. 18:20

Egy olasz államügyész nyomozást kezdeményezett annak ügyében, hogy a Facebook miként engedhette olyan sértő és zaklató bejegyzések közzétételét, amelyek miatt egy 14 esztendős olasz lány öngyilkosságot követett el.

Az észak-olaszországi Novarából származó 14 esztendős Carolina Picchio januárban ugrott ki hálószobájának ablakából, miután néhány fiú egy házibulin készült kompromittáló videót tett róla közzé a Facebook-on: a felvétel ittasan és ziláltan örökítette meg a lányt egy fürdőszobában.

Az ügyben érintett 15 és 17 éves kor közötti fiúkról - akiket jelenleg kihallgatnak - úgy tudni, hogy az áldozat volt kedvesének a barátai. A fiú állítólag sértő megjegyzéseket tett a lányra a közösségi portálon, miután Picchio pár nappal korábban szakított vele, habár a fiú azt állítja, hogy később bocsánatot kért volt barátnőjétől - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Az olasz Szülői Egyesület közvetlenül a Facebook ellen tett büntető feljelentést, a közösségi portálnak a lány öngyilkosságában való állítólagos közrejátszása miatt. "Európában ez az első alkalom, hogy egy szülői egyesület ilyesfajta feljelentést tett a Facebook ellen" - húzta alá a szervezetet vezető Antonio Affinita.

Mint hozzátette, az olasz jog megtiltja a 18 éven aluli fiatalok számára, hogy szerződéseket írjanak alá, a Facebook azonban mégis szerződésre lép velük a személyiségi jogaikat illetően, anélkül, hogy a gyerekek szülei tudnának erről.

A vizsgálatot kezdeményező novarai államügyész, Francesco Saluzzo nem zárja ki annak lehetőségét, hogy közvetlen nyomozás induljon az ügyben érintett Facebook-alkalmazottak ellen. Saluzzo jelenleg azt vizsgálja, hogy a videók miként maradhattak fent még "napokig" az interneten azután, hogy Picchio barátai azok eltávolítását kérték.

"Ez egy nyílt nyomozás, amely egyelőre megnevezett gyanúsítottak nélkül zajlik" - húzta alá az államügyész. Mint hozzátette, közvetlenül a Facebook ellen nem indult nyomozás, de elméletileg lehetne vizsgálatot indítani a közösségi portál azon alkalmazottai ellen, akik nem teljesítették a videók eltávolítására vonatkozó kéréseket.  
 
Affinita szerint a lány öngyilkossága "az utolsó csepp volt a pohárban" azután, hogy tavaly egy 15 éves római iskolás fiú végzett magával, akiről állítólag azt terjesztették a közösségi portálon, hogy homoszexuális.

Kulcsszavak: Facebook

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Seco honlapja az ügyfelek kezébe adja a hatékonyság erejét

A Seco weboldala új, úttörő funkcióval bővül, amely segítségével az ügyfelek azonnal összehasonlíthatják a rendelkezésre álló lapkákat, így gyorsan megtalálhatják és megrendelhetik a jelenlegi szerszámaiknak megfelelő, illetve az azoknál akár kiválóbb cseretermékeket a Seco kínálatából.

2024. május 2. 19:14

Magyar klíma-körkép: a többség klíma nélkül várja a kánikulát

A magyarok 67 százalékának nincs otthon klímája, legnagyobb arányban ventilátorral hűtenek a nyári melegben. Akik mégis vásárolnak, azok egyértelműen az ár és az energiafogyasztás alapján hozzák meg a döntésüket – derül ki a Hisense friss reprezentatív kutatásából. 

2024. május 2. 17:48

Stratégiai összefogás az AWS és a Deloitte közt

Több éves, átfogó, stratégiai együttműködésbe kezdett a világ legnagyobb vezetési tanácsadó cége, a Deloitte, valamint a világ legnagyobb nyilvános felhőszolgáltatója, az Amazon Web Services (AWS). A kooperációjuk célja, hogy felgyorsítsák a vállalatok digitális transzformációját, az üzleti műveleteik felhőbe terelésével felkészítsék őket az egyre élesedő versenyre, valamint maximalizálják számukra a felhőalapú technológia üzleti előnyeit. 

2024. május 2. 16:07

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

Cégmarketing trendek – 2024. Legyünk jelen egyszerre mindenhol!

Legyünk ott mindenhol! Ez a jelszava mostanában a cégeknek. Mindenütt látszódni, hallatszódni kell, hogy a nagy kommunikációs zajban észrevegyenek. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Cégmarketing trendek – 2024 Legyünk jelen egyszerre mindenhol!” című, május 30-án megrendezendő hibrid konferenciájának előadói választ adnak arra, hogy hogyan juttassuk el üzeneteinket a vevőinknek a rendkívül felpörgetett, zajos online és offline térben 2024-ben.

2024. május 2. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14