Gyorsabban be lehet jelenteni az egyszerűsített foglalkoztatást egy új mobilalkalmazással

MTI Sajtóadatbank, 2014. január 16. 14:34

Egy új, Android és iOS platformokon elérhető mobilalkalmazás segíti az egyszerűsített foglalkoztatás gyorsabb bejelentését, amely a jövőben akár 20 másodperc alatt is megtehető lesz.

Az EFO 2014 - Egyszerűsített Foglalkoztatás Bejelentés nevű ingyenes alkalmazást a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen fejlesztette ki. A NISZ és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közös, csütörtöki sajtótájékoztatóján Békei Balázs, a NISZ osztályvezetője hangsúlyozta, hogy az okostelefonos bejelentés az eddigi telefonhívásos és nyomtatványkitöltős beküldési lehetőségét egészíti ki.     Hozzáfűzte: január 13-án már 2100 felhasználója volt a nemrégiben indult alkalmazásnak.
 

Szabó Zoltán Attila, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a társaság tavaly több olyan fejlesztést zárt le sikeresen, amely innovációnak tekinthető az államigazgatási informatika területén. Az idén nagy hangsúlyt fektetnek a már megépített rendszereken futó új fejlesztések kialakítására, ennek a folyamatnak az egyik állomása a csütörtökön bemutatott EFO 2014 alkalmazás is. A vezérigazgató elmondta, hogy a NISZ az idén tovább folytatja a kormányzati infrastruktúra konszolidációját, és erősítik azokat a fejlesztéseket, amelyek kimondottan mobil alkalmazásokra irányulnak.
 

Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: 2010-ben a kormány az olcsóbb, hatékonyabb állam kialakítását tűzte ki célul, ennek első lépése egy jelentős informatikai konszolidáció volt. Felülvizsgálták és újrakötötték az összes állami informatikai szerződést, amelynek köszönhetően éves szinten összesen 20 milliárd forinttal csökkentek az állam informatikai kiadásai.

 

Az államtitkár elmondta, hogy a célok eléréséhez szükség volt beruházásokra és a beruházási folyamat gyökeres átalakítására, a pályázati folyamat felgyorsítására is. Vályi-Nagy Vilmos hangsúlyozta: tavaly 42 milliárd forint értékben valósítottak meg informatikai beruházásokat, míg a korábbi években átlagosan 8-10 milliárd forint értékben. A beruházásoknak köszönhetően számos szolgáltatás olcsóbb lett, lényegesen olcsóbb lett például a kormányhivatalok, okmányirodák működése is.
 

Az államtitkár kiemelte: a kormány igyekszik erősíteni a lakossági fogyasztást az informatika területén, ebben a folyamatban hangsúlyos szerepet kapnak a mobilalkalmazások, amelyek területén új piac nyílt meg. A kormány igyekszik olyan mobilalkalmazásokat kialakítani, amelyekkel gyorsabban és egyszerűbben lehet ügyeket intézni, ennek példája az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentésére szolgáló alkalmazás. 
 

Vályi-Nagy Vilmos szólt arról is, hogy szeretnék bővíteni a szélessávú infrastruktúrát, így 2018-ra szeretnék mindenhol elérhetővé tenni a szélessávú internetet, vagyis minden háztartáshoz legalább 30 megabit/secundum sebességű optikai hálózati kapcsolatot alakítanak ki, illetve szeretnék növelni a 4G-s lefedettséget is.
 

Békei Balázs elmondta, hogy évente körülbelül 300 ezer egyszerűsített foglalkoztatási bejelentés érkezik csak telefonon. Kifejtette, hogy a bejelentést sokszor a cégvezető a munkavégzés helyszínén teszi meg, telefonos adategyeztetéssel, akár 20-30 perc alatt. Esetleg a könyvelőjének küldi el az adatokat, hogy jelentse be helyette. Előbbi esetben az ügyintézés hossza, utóbbi esetben az adatvesztés, a pontatlan rögzítés okozhat problémát. Erre nyújt megoldást az alkalmazás - hangsúlyozta az osztályvezető. Hozzáfűzte, hogy a következő fél évben tovább fejlesztik az EFO 2014-et: bővítik a beküldési lehetőségeket, és lesz tömeges beküldési lehetőség is.
 

Békei Balázs emlékeztetett arra, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás 2007 óta létező foglalkoztatási forma mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, vagy alkalmi munka egyszerű létesítésére. Népszerű, mert a közteher 1000 forint naponta, nem állnak fenn a munkaszerződés kötöttségei, és jól illeszkedik az idényjellegű tevékenységekhez.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08