Hamburg a Ciscoval okosodna

forrás: Prím Online, 2014. május 26. 13:25

Egyre több európai nagyváros ismeri fel a „Minden a hálón” (Internet of Everything – IoE) koncepcióban, az innovatív technológiákban rejlő lehetőségeket, amelyek segítségével növelhető a mobilitás, a biztonság, a fenntarthatóság, a gazdasági hatékonyság és a közszolgáltatások színvonala, azaz végső soron a lakosok életminősége.

Hamburg gazdaságában központi szerepet játszik a logisztikai ágazat, itt található Európa harmadik legnagyobb teherhajózási és második legnagyobb konténer kikötője. Központi fekvése miatt ugyanakkor nincs lehetőség a kikötő területének érdemi növelésére. Az egyre növekvő forgalmat és a kikötői negyedben épülő új belváros működését kizárólag az infrastruktúra fejlesztésével, okos megoldásokkal lehet hatékonyan kiszolgálni.


A Hamburg és a Cisco között a napokban aláírt megállapodás értelmében hamarosan kísérleti projektek indulnak, többek között az okos forgalomirányítás, a közvilágítás és a lakossági szolgáltatások területén. A megegyezés keretében a Cisco hozzáférést biztosít Hamburg számára a vállalat által kidolgozott Smart+Connected Communities™ (S+CC) architektúrához is. A projektek megvalósításában és a város igényeire szabott megoldások kidolgozásában a Cisco számos partnere vesz részt, köztük az AGT International, az avodaq, az InnoTec Data, a Philips, a Streetline, a T-Systems és a Worldsensing vállalatok. A partneri kör további résztvevők számára is nyitott.


„A Ciscóval kötött megállapodás fontos lépés abban a folyamatban, ahogy felkészítjük városunkat a jövőre” – mondta Frank Horch Hamburg gazdasági, közlekedési és innovációs ügyekért felelős szenátora. „Az emberek, a folyamatok, az adatok és az eszközök összekapcsolásából adódó lehetőségek nem csak a város működését forradalmasíthatják, hanem egyben közösség-építő lehetőségeket teremthetnek Hamburg polgárai számára. Az a dolgunk, hogy a megfelelő alapok megteremtésével, és a lehetőségek kihasználásával jó irányba tereljük ezeket a fejlesztéseket.”


A tervezett projektekről


A Cisco és partnerei által támogatott kísérleti projektek három fő területre összpontosítanak.


A Smart City program keretében okos utcai világítás telepítése, forgalom-optimalizálás és forgalomirányító rendszer bevezetése szerepel a tervek között. Emellett a projekt részét képezi a virtuális lakossági szolgáltatások bevezetése, amelyek segítségével a város polgárai a hivatali ügyintézéssel egyenértékű, nagy felbontású videóval felszerelt virtuális ügyintézői pontokon intézhetik adminisztratív ügyeiket.


A hamburgi kikötőben egy smartPORT – okos kikötő – megoldás kialakítása a cél, amely a jelenlegi infrastruktúra hatékonyságát növelheti.  A kikötői forgalom és a parkolási helyzet javításának érdekében intelligens parkolási rendszert építenek ki a teherautók és a rakodógépek számára, amelyet a személyautó- és tehergépkocsi-forgalom optimalizálására szolgáló integrált forgalomirányítási rendszer egészít ki. A kikötői hatóság a károsanyag-kibocsátás szenzoros mérését és elemzését is tervezi, hogy megbízhatóbb előrejelzéseket kaphasson a zajterhelésről, a hőmérsékletről, a páratartalomról és a légszennyezésről.


A HafenCity jelenleg Európa legnagyobb belváros-fejlesztési programja. A városvezetés olyan kísérleti projekteket kíván elindítani, mint az integrált e-mobilitás rendszer, amely alternatív személyszállítási módokkal –elektromos autók, kerékpárok, elektromos kerékpárok közösségi használatával – segítheti a forgalom csökkentését és optimalizálását. Emellett okos- épületekhez kapcsolódó megoldások kipróbálását is tervezi a városvezetés.


A napokban aláírt megállapodásnak a tavaly decemberben Hamburgban megrendezett Smart City Summit esemény volt az előzménye. A fejlesztéseket előkészítő konferencián államigazgatási szakemberek mellett kutatók, oktatási intézmények és nemzetközi vállalatok képviselői vettek részt a közös gondolkodásban, a koncepció előkészítésében.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az NMHH az Óbudai Egyetemnek is hírközlési labort adományozott

Idén már a harmadik hírközlési labort adta át Karas Monika, az NMHH elnöke október 18-án az Óbudai Egyetemen, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon.

2019. október 19. 15:59

Ingyenesen letölthető közösségimédia-kisokost adott ki a Neumann Társaság

Már a lájkolást is tanulni lehet: a Neumann Társaság ingyenesen elérhetővé tette nemrég bevezetett új, a közösségi média tudatos használatát célzó ECDL vizsgamoduljának alapjául szolgáló ismereteket tartalmazó kisokosát. A pdf formátumban letölthető kiadvány tíz, manapság népszerű közösségi szolgáltatás működésébe enged betekintést a Facebooktól a podcastokig. 

2019. október 19. 10:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás