Brüsszel a robotika kulcsszereplőjévé tenné Európát

MTI Sajtóadatbank, 2014. június 5. 14:28

A világ legnagyobb polgári célú kutatási és innovációs projektjét indította el kedden az Európai Bizottság 180 vállalattal és kutatóintézettel karöltve a robotika területén - közölte a brüsszeli testület.

A bizottság célja, hogy az Európai Unió a 2020-ra várhatóan 60 milliárd eurós éves forgalmat termelő iparág piacának kulcsszereplője legyen, 42 százalékot hasíthasson ki ebből a tortából. Brüsszel abban bízik, hogy ez csaknem negyedmillió új munkahelyet teremt majd a kontinensen.
 

"A robotok nem csak felválthatják az emberi munkaerőt, olyanra is képesek, amit az emberek nem akarnak vagy nem tudnak megtenni, és javítja életszínvonalunkat vagy biztonságunkat" - húzta alá Neelie Kroes, a brüsszeli testület digitális területért felelős holland tagja.
 

A közlemény szerint a projekt az ipar mellett a mezőgazdaság, az egészségügy, a közlekedés a közbiztonság területére és a háztartásokra is kiterjed. Az Európai Bizottság 700 millió eurót, a 180 vállalatot és kutató intézetet tömörítő euRobotics ernyőszervezet pedig 2,1 milliárd euró fordít majd a SPARC névre keresztelt kezdeményezésre. Az euRobotics elnöke, Bernd Liepert szerint a projekt Európa versenyképességének megőrzését szolgálja és sok társadalmi kihívásra választ adhat.
 

Az Európai Bizottság álláspontja az, hogy a robotikai megoldások az iparban például lehetővé tehetik, hogy egy vállalat, amely egyébként az olcsóbb munkaerő miatt az unión kívül gyártatná termékeit, Európában tartsa a termelést.

Kulcsszavak: trend tudomány robot EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30