Díjazták a legjobb fiatal feltalálókat és tudósjelölteket

MTI Sajtóadatbank, 2014. június 10. 14:41

Lebegő kisautó, tanulási segédeszköz és a szén nanocső kompozitok tudományos vizsgálata nyert a 23. Ifjúsági és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.

A bírálóbizottság döntése szerint Németh Péter elektromágneses vezérlésű, lebegő kisautója, B. Kiss Bálint (képünkön) kísérletező és tanulási eszköze, valamint a Rozsnyik Szabolcs által végzett, a többfalú szén nanocső kompozitok fotokémiai tulajdonságainak vizsgálata kapta az első helyezést a versenyen, amelynek eredményhirdetését kedden tartották Budapesten, a Design Terminálban.

 

 

A zsűri ezen felül három második, négy harmadik és két különdíjat osztott ki, valamint 11 pályázatot kiemelt, további 24-et pedig dicséretben részesített.
 

A kiírás szerint az első három helyezett pályázat képviseli Magyarországot a 26. Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyében (EU Contest for Young Scientists), amelyet szeptember 19. és 24. között tartanak Varsóban.
 

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia nemrég leköszönt elnöke a díjátadón hangsúlyozta: "ma az az alkotóerő, amely egy országot vagy nemzetet felemelhet és az életet jobbá és könnyebbé teheti, az a tudomány, a fejlesztés, az innováció területén van". A tudós ennek a tudásnak a megszerzésére, továbbvitelére bíztatta a fiatalokat.
 

Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár a pedagógusok szerepét emelte ki a tehetséggondozásban, valamint hangsúlyozta, hogy ehhez elengedhetetlen egy olyan környezet megteremtése, amely ösztönzi a tanárokat a diákok versenyekre való felkészítésében.
 

Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a bizottság döntése alapján a 2014-es Nobel-díjak átadásához kapcsolódó rendezvényeken a versenyben harmadik helyezést elért Tóth Réka mutathatja be munkáját.
 

A versenyt a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) közösen hirdette meg tavaly. A kiírásra összesen 91 pályázat érkezett, ebből a zsűri 58-at javasolt további kidolgozásra, a május 6-i határidőig végül 46 pályamunka készült el.
 

Az Európai Unió 1988 óta szervezi meg hivatalosan a Fiatal Tudósok Versenyét, amelynek célja, hogy előmozdítsák a 15-20 év közötti fiatal tudósjelöltek együttműködését és hozzájáruljanak az ígéretes fiatal tehetségek fejlődéséhez. A versenyeken Európa szerte évente átlagosan 25000 fiatal indul.
 

A díjazott és a kiemelt dicséretben részesített pályamunkák június 10-11-én a Design Terminálban, majd szeptemberben a Kutatók éjszakáján mutatkoznak be.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24