A Microsoft rögtön a Windows 10-esre ugrott

Kimaradt a 9-es verzió, amely egy új korszak kezdetét jelzi

Czipperer Dia, 2014. október 1. 17:04

A Microsoft San Franciscó-i sajtóeseményén jelentette be az immáron 1,5 milliárdos felhasználói táborral rendelkező Windows operációs rendszerének legújabb verzióját, a Windows 10-et. A névválasztás hátterében az áll, hogy elérkezett az új Windows ideje.

Windows 7, 8, 8.1 és 10

 

Vége a találgatásoknak. A Microsoft tegnap (szeptember 30.) bemutatta operációs rendszerének legújabb verzióját. Ám az előzetes hírekkel ellentétben nem Windows 9-re keresztelték, hanem rögtön a 10-esre ugrottak. Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerekért felelős részlegének alelnöke szerint, mivel egy új Windows ideje érkezett el, nem lenne ésszerű Windows 9-nek hívni.

 

Minden típusú eszközzel

 

Myerson előadásában arra is kitért, hogy a rendszer minden típusú eszközön fut majd, legyen szó táblagépről, számítógépről, okostelefonról. Az operációs rendszer mindegyik eszközön arra szabott élményt kínál, viszont csak egyetlen áruház lesz majd elérhető az eszközökön. A szakember az újdonsággal kapcsolatban egy találó mondattal élt. Szerinte a Windows 10 „biztosítja a megfelelő élményt a megfelelő eszközön a megfelelő időben”.

 

 

Hello Start menü

 

A várta várt ígéret valósággá vált: visszatért a Start menü a rendszer fedélzetére. Ez logikus lépés volt a vállalat részéről, hiszen sokan kritizáltak a Windows 8-at a menü hiánya miatt, és maga a Microsoft is elismerte korábban, hogy hiba volt kiiktatni ezt a funkciót.

 

Maga a rendszer fogadtatása is jól tükrözi az emberek elégedetlenségét, hiszen immáron két éve van jelen a piacon, de még mindig nagyon kevesen használják. Szeptember elején Windows 8 és a Windows 8.1 együttes részesedése mindössze 13,37 százalék volt – még az XP-t is többen használják, mint a legújabb verziókat.

 

A visszatért Start menüben nem csak élő csempékkel találkozhatunk, a bal oldali sávban a már megszokott oszlopelrendezés fogadja a felhasználókat. A csempék viszont átméretezhetők, ami viszont a menü teljes méretét is befolyásolja.

 

 

Univerzális apptámogatás, új funkciók

 

Mint kiderült, az új rendszer támogatja az univerzális Windows alkalmazásokat, melyek PC-ken, táblagépeken, telefonokon és Xbox One-on egyaránt futnak. Joe Belfiore, a vállalat operációs rendszer csoportjának vállalati alelnöke az újdonságokról is beszélt, többek között a Task View-ról (feladatnézet), amely az összes megnyitott alkalmazást listázza, még a virtuális munkaasztalokét is.

 

A „negyedelő” elrendezés is egy jelentős újítás, melynek révén négy alkalmazás is elhelyezhetnek a felhasználók a képernyőn, így nem kell mindig a tálcán váltani az egyes fülek, ablakok között. A többasztalos megoldással (virtuális asztalok) pedig különböző asztali képernyők között lehet váltani, amely csoportmunkához ideális.

 

 

Az új megoldást, a Continuumot is bemutatták, amely igazodik az éppen használt hardvereszközökhöz, például egér vagy billentyűzet. Automatikusan érzékeli, van-e csatlakoztatva ilyen eszköz, és annak függvényében változik a felület (az egyes gombok nagyobbakká, érintésre optimalizáltakká válnak).

 

Számos újdonság és változás azonban még nem nincs teljesen készen, így ezeket még a mostani eseményen nem tudták prezentálni.

 

Régi ismerős új köntösben?

 

Kérdés, hogy vajon ez az új irányvonal mennyire nyeri majd el a felhasználók tetszését, mindenesetre a Microsoft nem véletlenül vegyítette a hagyományos Windows élményt a csempés felülettel. Köztudott, hogy a Windows 8 a vállalat másik nagy tévedése volt a Vista után. A hirtelen váltás nem volt túl ésszerű: ezzel csak azt érték el, hogy a már nem támogatott XP felhasználói tábora is népesett, mint a W8-é és 8.1-é együttvéve.

 

Mikor érkezik?

 

A Windows 10 technikai előzetes verziója a hét végétől lesz elérhető. A Microsoft elindítja Windows Insider programját is, melynek keretében letölthető lesz a rendszer kifejezetten a szakértők számára. Ez csak laptopokon és asztali gépeken fut majd. A végleges, felhasználók által is használható rendszerre azonban még várnunk kell, ez csak jövő év közepén érkezik majd – erről maga Myerson beszélt a bemutatón.

 

Forrás: TheNextWeb.com, BBC.co.uk

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Biztonságos megoldás vírustesztelésre az OnRobot grippereivel

A chessington-i egészségügyi tesztállomás kialakítását látván a PSI Technologies tudta, hogy kezében van a megoldás, amivel segíteni tud.

2020. április 14. 15:41

Már elérhetők az államilag támogatott kurzusok a Codecoolnál

A kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv részeként a válság által sújtott szektorokból kényszerűen kikerülők digitális átképzését 95%-ban fogja támogatni az állam, kamatmentes felnőttképzési diákhitellel segítve a tanulás ideje alatt a megélhetést. Magyarország vezető programozóiskolája, a Codecool üdvözli a kormány döntését és már kidolgozott karriertervezési és átképzési modellel várja a jelentkezőket, hogy a központi források kihasználásával néhány hónap alatt új, jövőbiztos karrierhez jussanak.

2020. április 7. 16:51

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

A koronavírus járvány okozta rendkívüli gazdasági és társadalmi helyzetben három hónapig ingyen digitális védelmet nyújt a Panda Security minden meglévő és új vállalati ügyfelének, valamint tanároknak és diákoknak világszerte. A távmunkára és az online oktatásra való hirtelen átállás komoly biztonsági kockázatot jelent megfelelő technológiai háttér nélkül. Ezért a cég több mint 30 millió meglévő felhasználója és az új belépők számára biztosít díjmentesen kibervédelmi szolgáltatásokat az online támadásokkal szemben. A kezdeményezéssel a társaság célja, hogy a vállalkozások és az oktatási intézmények biztonsággal munkatársaikra és alaptevékenységükre koncentrálhassanak.

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

Az ország összes iskolájában múlt hétfőn digitális oktatás kezdődött. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeknek és a tanároknak sok esetben kapkodva, pár óra alatt kell megismerkedniük rengeteg platformmal, letölteni mindeddig ismeretlen programokat, felkészülten állniuk a virtuális világ kihívásai elé. Ez sokszor nem könnyű, főleg hogy a szülők nem tudják ezekben a napokban teljes figyelmükkel a gyerekek internetes tevékenységén tartani a szemüket, hiszen esetleg maguk is ugyanezekkel a kihívásokkal küzdenek a home office munkavégzés kapcsán. Az ESET szakemberei összegyűjtötték, hogy mire érdemes figyelni ilyenkor, és hogy levegyék a terhek egy részét a szülőkről, most 3 hónapos ingyenes próbaverziót biztosítanak az ESET Internet Security biztonsági megoldásból minden diáknak és tanárnak.

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

A világjárvány már nem csak kopogtat az ajtón, az elmúlt napokban valósággal berobbant az életünkbe és drasztikusan megváltoztatta a hétköznapokat. Még csupán ízlelgetjük, milyen lesz az „új normális” a következő hetekben-hónapokban, hogyan alakítsuk ki a napi- és munkarendünket és keressük az utakat, hogy ne kelljen teljesen elszakadnunk a hobbijainktól. Nagy szerencsénk van, mert ma már a lakásunkba zárva is láthatunk egy nagy szeletet a világból, online edzéseken és főzőleckéken vehetünk részt, sőt, nyelveket vagy akár új szakmát is tanulhatunk. Íme néhány tipp a digitális tanuláshoz, hogy ép ésszel megússzuk a bezártságot és előnyünkre fordítsuk a kényszerpihenőt.

2020. március 24. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás