Diákok tanítják az időseknek a nethasználatot

forrás: Prím Online, 2014. október 20. 08:37

A Délután Alapítvány középiskolákkal karöltve működteti a programot, melynek során a diákok elvégezhetik a kötelező, közösségi önkéntes munkát, az idősebbek pedig megtanulják a számítógép rejtelmeit.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és a Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium diákjai érdeklődő idős embereknek tanítják azt, amihez ők a legjobban értenek: az internet és a mobiltelefon használatot.

Szirt Viktor, a Délután Alapítvány számítógépes oktatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: az alapítvány a lelki segély szolgálaton túl kiegészítő tevékenységként informatikai és nyelvtanfolyamokat is szerveznek. Azért fordultak az ELTE gyakorlógimnáziumaihoz, mert gyakran problémát jelent számukra, hogy a számítógépes oktatás során minden idős emberre egyénenként is oda tudjanak figyelni.

A diákok részéről változó az érdeklődés, előfordul, hogy többen elmennek, mint amennyien bejelentkeztek, de az is, hogy kevesebben voltak, mint ahány segítőre szükség lenne. A foglalkozások során ugyanakkor személyes kötődések is kialakulnak a fiatalok és az idősek között.

Bodó Márton, az Oktatáskutató Intézet tudományos munkatársa, a közösségi szolgálat témavezetője elmondta: a közösségi szolgálattal a szociális érzékenyítés a cél. Ez munkavégzést nem jelenthet, kifejezetten segítő tevékenység lehet.

Bodó Márton hozzáfűzte: a diákok hét területen tevékenykedhetnek: a legegyszerűbb az iskolán belüli, például kifesthetik a tantermet. Szociálisan egy-egy feladatra igényt tartó szervezetek is felkereshetik az iskolát, ilyen a Kattints rá, nagyi program, vagy fogyatékossággal élő fiatalokat vihetnek be az iskolába. Hosszú távon azonban az a cél, hogy az órák nagy részét az iskolán kívül töltsék, megkeressék az intézmény vagy a lakóhely környezetében a rászorulókat. Az ötven órás közösségi önkéntes szolgálatból öt óra a felkészítés, negyven óra maga a tevékenység és öt óra az élmények feldolgozására, magyarázta Bodó Márton.


Forrás: Kossuth Rádió, Napközben / hirado.hu

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közös képzéseket indít a Széchenyi István Egyetem és a Huawei

A győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies akkreditált, infokommunikációs és távközlési kurzusok közös indításáról írt alá megállapodást. Az együttműködés része az egyetem és a világ egyik legnagyobb technológiai cége között 2016 óta fennálló stratégiai megállapodásnak. 

2020. október 29. 14:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás