A digitális patológia nyugdíjba küldi a mikroszkópot?

forrás: Prím Online, 2015. február 15. 10:14

A GE Healthcare, a Pittsburgi Orvostudományi Egyetem és az Omnyx LLC szakemberei olyan digitális rendszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek lehetővé teszik a patológusok számára a szövetmintákról és betegéletútról készült digitális szkennerképek készítését. Az új technológiával 13%-os laboratóriumi hatékonyságnövekedés érhető el.

A digitális technológia átformálja az orvostudományt, ám a legtöbb a patológus a mai napig hagyományos mikroszkópon végzi munkáját. A tárgyasztalra helyezik a szövetmintákat, a szemlencsén keresztül bevizsgálják, majd a látottakat hangfelismerő rendszerre rögzítik vagy egy adminisztratív asszisztensnek lediktálják. Mindez rendkívül időigényes.

 

A GE mérnökei a Pittsburgi Orvostudományi Egyetem és az Omnyx LLC szakembereivel közösen most olyan digitális rendszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek az Ipari Internetre kapcsolódva segíti a patológusok munkáját.

 

Három évvel ezelőtt Ian Cree, a Warwich Orvosi Egyetem patológus professzora és csapata olyan készüléket kezdtek tesztelni, ami lehetővé teszi számukra a szövetmintákról és betegéletútról készült digitális szkennerképek készítését, amihez egyéni vonalkód is tartozik, és mindez egy egységes adatbázisba feltölthető. 

 

Az Omnyx Integrated Digital Pathology névre keresztelt rendszernek köszönhetően a szövetminták megőrzése és nyomon követése jóval inkább leegyszerűsödik, a patológusok pedig a képek alapján végzik az analízist és segítik a diagnózis felállítását.

 

 

A patológus egér segítségével mozgathatja a bevizsgálandó szövetmintákat. Forrás: GE Healthcare

 

A technológia segítségével egy-egy patológus 150 tárgylemez elemzését képes végrehajtani, ami 13%-os laboratóriumi hatékonyságnövekedést jelent.

 

„A digitális patológia mindent megjelenít a képernyőn, beleértve a papírmunkát is” – teszi hozzá Cree. „Minden összeköttetésben áll egymással, így anélkül is konzultálhatok a kollégákkal, hogy ki kellene lépnem a folyosóra. Ez az eljárás sokkal gyorsabb és jobb mindenki számára, beleértve a pácienst is.”

 

Az Omnyx első olyan rendszer, amely nagy felbontású fényképezőgéppel készíti a szkennermintákat és egy digitális archívumban tárolja azokat. A patológusok valós időben is hozzáférnek az archívumhoz és kikereshetik a kívánt mintákat. Az Ipari Internet segítségével pedig, amely az összekapcsolhatóság és adatelemzés erejét aknázza ki, nem kizárt, hogy a jövő orvosai a kórházi falakon túllépve globális „patológus hálózatokat” hozhatnak létre.

 

Az orvosok a munkaállomásuknál ülve is hozzáférhetnek a beteg képeihez és dokumentumaihoz. Forrás: GE Healthcare

 

A rendszer mérete tetszőlegesen növelhető a szimpla laboratóriumtól akár egy önálló kórházi részlegig, sőt, akár teljes egészségügyi hálózat is létrehozható. Az orvosok közösen konzultálhatnak, tárgylemezeket oszthatnak meg egymással és a specialistákkal, így olyan még konzekvensebbé válhat a mérési folyamat, javulhat a pontosság és a diagnózis is gyorsabban felállítható, nem beszélve arról, hogy így könnyebb kikérni másodlagos szakvéleményt is.

 

A rendszer képes lehet az adatbázisban tárolt minták elemzésére és rejtett összefüggéseket ismerhet fel. Az orvosok továbbá molekuláris és genomtesztek során tapasztalt új felfedezéseiket is közzétehetik, így az új technológiákkal a patológia még betegközpontúbbá válhat. 

 

 

Tudomány ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek keretösszege MR (mágneses rezonancia) gépekre 10 milliárd, míg CT (komputertomográf) szkennerekre 15 milliárd forint. Az egészségügy ezen szegmensében zajló fejlődésre, és az eszközök árainak örvendetes csökkenésére hívja fel a figyelmet a United Imaging készülékek hazai forgalmazója, a Humantech Solution Zrt. 

2024. február 24. 10:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07