A digitális patológia nyugdíjba küldi a mikroszkópot?

forrás: Prím Online, 2015. február 15. 10:14

A GE Healthcare, a Pittsburgi Orvostudományi Egyetem és az Omnyx LLC szakemberei olyan digitális rendszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek lehetővé teszik a patológusok számára a szövetmintákról és betegéletútról készült digitális szkennerképek készítését. Az új technológiával 13%-os laboratóriumi hatékonyságnövekedés érhető el.

A digitális technológia átformálja az orvostudományt, ám a legtöbb a patológus a mai napig hagyományos mikroszkópon végzi munkáját. A tárgyasztalra helyezik a szövetmintákat, a szemlencsén keresztül bevizsgálják, majd a látottakat hangfelismerő rendszerre rögzítik vagy egy adminisztratív asszisztensnek lediktálják. Mindez rendkívül időigényes.

 

A GE mérnökei a Pittsburgi Orvostudományi Egyetem és az Omnyx LLC szakembereivel közösen most olyan digitális rendszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek az Ipari Internetre kapcsolódva segíti a patológusok munkáját.

 

Három évvel ezelőtt Ian Cree, a Warwich Orvosi Egyetem patológus professzora és csapata olyan készüléket kezdtek tesztelni, ami lehetővé teszi számukra a szövetmintákról és betegéletútról készült digitális szkennerképek készítését, amihez egyéni vonalkód is tartozik, és mindez egy egységes adatbázisba feltölthető. 

 

Az Omnyx Integrated Digital Pathology névre keresztelt rendszernek köszönhetően a szövetminták megőrzése és nyomon követése jóval inkább leegyszerűsödik, a patológusok pedig a képek alapján végzik az analízist és segítik a diagnózis felállítását.

 

 

A patológus egér segítségével mozgathatja a bevizsgálandó szövetmintákat. Forrás: GE Healthcare

 

A technológia segítségével egy-egy patológus 150 tárgylemez elemzését képes végrehajtani, ami 13%-os laboratóriumi hatékonyságnövekedést jelent.

 

„A digitális patológia mindent megjelenít a képernyőn, beleértve a papírmunkát is” – teszi hozzá Cree. „Minden összeköttetésben áll egymással, így anélkül is konzultálhatok a kollégákkal, hogy ki kellene lépnem a folyosóra. Ez az eljárás sokkal gyorsabb és jobb mindenki számára, beleértve a pácienst is.”

 

Az Omnyx első olyan rendszer, amely nagy felbontású fényképezőgéppel készíti a szkennermintákat és egy digitális archívumban tárolja azokat. A patológusok valós időben is hozzáférnek az archívumhoz és kikereshetik a kívánt mintákat. Az Ipari Internet segítségével pedig, amely az összekapcsolhatóság és adatelemzés erejét aknázza ki, nem kizárt, hogy a jövő orvosai a kórházi falakon túllépve globális „patológus hálózatokat” hozhatnak létre.

 

Az orvosok a munkaállomásuknál ülve is hozzáférhetnek a beteg képeihez és dokumentumaihoz. Forrás: GE Healthcare

 

A rendszer mérete tetszőlegesen növelhető a szimpla laboratóriumtól akár egy önálló kórházi részlegig, sőt, akár teljes egészségügyi hálózat is létrehozható. Az orvosok közösen konzultálhatnak, tárgylemezeket oszthatnak meg egymással és a specialistákkal, így olyan még konzekvensebbé válhat a mérési folyamat, javulhat a pontosság és a diagnózis is gyorsabban felállítható, nem beszélve arról, hogy így könnyebb kikérni másodlagos szakvéleményt is.

 

A rendszer képes lehet az adatbázisban tárolt minták elemzésére és rejtett összefüggéseket ismerhet fel. Az orvosok továbbá molekuláris és genomtesztek során tapasztalt új felfedezéseiket is közzétehetik, így az új technológiákkal a patológia még betegközpontúbbá válhat. 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05