Kínában online értékesítik a lebukott korrupt hivatalnokok vagyonát

MTI Sajtóadatbank, 2015. március 12. 08:17

Egyre több, a bíróságok által elkobzásra ítélt ingatlan és ingóság cserél gazdát Kína legnagyobb online kereskedelmi platformján, a Taobaón - számolt be a kínai média a legfőbb bírói testület által is támogatott gyakorlatról.

Az ország 21 tartományában körülbelül 700 bíróság vette igénybe eddig az internetes szolgáltató nyújtotta lehetőségeket, ingatlanokat, autókat, de még szeszesitalokat és mobiltelefonokat is értékesítve a jogerős ítéleteket követően.
 

A Csiangszu tartományi Taicsou város ítélőszéke például tavaly novemberben 351 millió jüan (16,1 milliárd forint) értékben dobott piacra ingatlanokat, s ezzel - a maga műfajában - országos csúcsot állított be. A tartomány összes bírósága 12 milliárd jüanra (553 milliárd forint) tett szert az ilyen online árverések során.
 

Közben a hagyományos aukciós házak forgalma ezen a téren visszaesett, egyrészt, mert működésük szigorú engedélyekhez kötött, másrészt a világháló nyilvánossága jobban szolgálja az egyre többet hangoztatott átláthatóságot. Korábban gyakori volt, hogy egyes elkobzott vagyontárgyak, ingatlanok áron alul keltek el szervezett összejátszással, ismeretségi körökben.
 

Az új, online árverési módszer sajtóbeszámolók szerint terjedőben van, és a kínai legfelsőbb bíróság is kiállt mellette öt évre szóló munkatervében. Az országos jogi napilap értesülései szerint az érintett kereskedelmi platformokon, amelyek eltekintettek szokásos jutalékuktól, eddig már több mint 90 ezer, "igazságügyi érintettségű" értékesítést bonyolítottak le.
 

A Pekingben jelenleg zajló éves parlamenti ülésszakon csütörtökön ismertették a legfőbb ügyészség és a legfelsőbb bíróság munkabeszámolóit. Az erről szóló jelentésekből kiderült, hogy az ügyészek tavaly 3664 olyan ügyben jártak el, amelyek vesztegetéssel, közpénzek elsikkasztásával voltak kapcsolatosak. Több mint 4 ezer hivatalnok ellen indítottak eljárást, közülük 28-an tartományi vezető, illetve miniszteri szinten működtek.
 

A bíróságok 44 ezer embert ítéltek el korrupciós ügyekben, köztük több mint kétezren épp a bíróságokon dolgozók közül buktak le. A kínai legfelsőbb bíróság közlése szerint az elfogott és elítélt korrupt tisztségviselők által törvénytelenül szerzett vagyont az állam maradéktalanul lefoglalta.

Kulcsszavak: onlineszolg jog Kína

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évet értékelt és előrejelzést adott a magyarországi Bosch csoport

A Bosch, a technológiák és szolgáltatások vezető szállítója, miután 2020 márciusától több hazai telephelyén az ipari tevékenységet átmenetileg csökkentette, sőt bizonyos esetekben felfüggesztette, a gyártási kapacitások fokozatos növelésére készül. A termelés átmeneti mérséklésével a vállalat a gépjárművek iránti kereslet - különösen Európában tapasztalható – nagymértékű csökkenésére, valamint az autógyárakban folyó termelés ezzel összefüggő leállítására reagált. A gyártási kapacitás kiegyensúlyozottságának érdekében a vállalatcsoport számos intézkedést vezetett be, hogy gondoskodjon munkatársai egészségének védelméről a koronavírus-járvány időszakában is.

2020. május 28. 17:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás