Itthon a streaming versenyez a torrenttel

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 1. 13:49

A torrentekkel szemben már versenyképesek azok az oldalak, amelyek jól kategorizált, akár személyre szabott ajánlórendszerrel rendelkező, szerkesztett felületen kínálják a tartalmakat.

A mozikban fontosabb premierfilmek esetében még ma is jellemző, hogy akár éjjellátó készülékekkel is figyelhetik a nézőket, mivel korábban többen is megpróbáltak fényképezőkkel, kamerákkal felvenni egy-egy filmet, hogy torrent oldalakon osszák meg. Néhány évvel ezelőtt a Vasember 3 című film a premier napján Magyarországról került fel a világhálóra. A forgalmazók akkor több produkció esetében is úgy döntöttek emiatt, hogy késleltetik a magyarországi bemutatókat.

Az elmúlt években háttérbe szorultak a rögzített zenei hanghordozók is, egyre inkább okostelefonon hallgatunk zenét. Az egyik telekommunikációs cég felméréséből kiderült, Magyarországon még mindig jelentős szerepe van az illegális letöltésnek, de már messze nem olyan mértékben, mint korábban. Ennek az az oka, hogy megjelentek azok a digitális szolgáltatások, amelyekkel elérhető az online zenehallgatás, így a zenét már nem kell letölteni.

Jellemző az is, hogy a magyar felhasználók a kipróbálásig nem szeretnek fizetni, de ha valami megtetszett nekik, akkor hajlandóak a pénztárcájukba nyúlni.

Az illegális letöltésekről nincsenek pontos adatok, csak megbecsülni lehet, hogy ez évente mekkora kárt okoz. Szinger András, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda főigazgatója szerint a kár nagyságrendileg biztosan eléri a milliárdos szintet. A jogszerűtlen letöltések ellen a hazai zenei, filmes jogosultak által közösen létrehozott ProArt nevű szervezet és az Artisjus is küzd.

A zenei streaming szolgáltatások elterjedésének azonban számos pozitív hatása lehet. Azzal, hogy fokozatosan nő a jogszerű szolgáltatások piaca, egyre többen fordulnak a megfizethető árú és a jó minőségű tartalom felé. Ha legálisan és korlátlanul szeretnénk zenét hallgatni, ma már többféle streaming szolgáltatás közül választhatunk, és van olyan is, amelynél előfizetési díjat sem kell fizetni.

Szinger szerint az ingyenes torrentekkel szemben már versenyképesek azok az oldalak, amelyek jól kategorizált, akár személyre szabott ajánlórendszerrel rendelkező, szerkesztett felületen kínálják a kultúrát, így a felhasználóknak nem kell hosszasan böngészniük a torrentoldalakon mások által megosztott, bizonytalan minőségű tartalmak között.

forrás: Kossuth Rádió, Közelről / hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így uralja jelenleg az energetikai átállás a közüzemi ágazat mindennapjait!

Az év elején az energiaárak csökkenése mellett a közüzemi ágazat vezetőinek figyelme határozottan az energiaátalakítás üzleti kérdéseire irányult. Emellett az is előtérbe került, hogy miként tudják megvalósítani a COP28 klímakonferencián tett ígéreteket. 

2024. március 2. 16:20

Új vezérigazgató került az Antenna Hungária élére

Az Antenna Hungária Zrt. (AH) vezérigazgatói pozícióját március elsejétől Papp-Gerlei Gyöngyvér korábbi vezérigazgató-helyettes veszi át Blénessy Lászlótól – közölte az AH anyavállalata, a 4iG távközlési és informatikai társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

2024. március 2. 14:58

Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat

Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ): a csalók az Anydesk nevű programot próbálják meg letöltetni, hogy teljes hozzáférést kapjanak az áldozatok számítógépéhez, mobiltelefonjához.

2024. március 2. 13:39

Idén is a BÉT Legek között az OXO Technologies Holding

Idén is megrendezte a Budapesti Értéktőzsde a hazai tőkepiac kiemelkedő szereplőit és szolgáltatóit elismerő rendezvényét, a BÉT Legek 2023 díjátadó gálát. Az eseményen az OXO Technologies Holding Nyrt. ezúttal a „BÉT Xtend különdíjban” részesült.

2024. március 2. 12:23

Vezető amerikai egyetemet győzött le a Corvinus

A kaliforniai Berkeley Egyetem csapatát is megelőzve lettek bronzérmesek a Corvinus hallgatói Los Angelesben egy nemzetközi üzleti versenyen február közepén.

2024. március 2. 10:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30