Itthon a streaming versenyez a torrenttel

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 1. 13:49

A torrentekkel szemben már versenyképesek azok az oldalak, amelyek jól kategorizált, akár személyre szabott ajánlórendszerrel rendelkező, szerkesztett felületen kínálják a tartalmakat.

A mozikban fontosabb premierfilmek esetében még ma is jellemző, hogy akár éjjellátó készülékekkel is figyelhetik a nézőket, mivel korábban többen is megpróbáltak fényképezőkkel, kamerákkal felvenni egy-egy filmet, hogy torrent oldalakon osszák meg. Néhány évvel ezelőtt a Vasember 3 című film a premier napján Magyarországról került fel a világhálóra. A forgalmazók akkor több produkció esetében is úgy döntöttek emiatt, hogy késleltetik a magyarországi bemutatókat.

Az elmúlt években háttérbe szorultak a rögzített zenei hanghordozók is, egyre inkább okostelefonon hallgatunk zenét. Az egyik telekommunikációs cég felméréséből kiderült, Magyarországon még mindig jelentős szerepe van az illegális letöltésnek, de már messze nem olyan mértékben, mint korábban. Ennek az az oka, hogy megjelentek azok a digitális szolgáltatások, amelyekkel elérhető az online zenehallgatás, így a zenét már nem kell letölteni.

Jellemző az is, hogy a magyar felhasználók a kipróbálásig nem szeretnek fizetni, de ha valami megtetszett nekik, akkor hajlandóak a pénztárcájukba nyúlni.

Az illegális letöltésekről nincsenek pontos adatok, csak megbecsülni lehet, hogy ez évente mekkora kárt okoz. Szinger András, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda főigazgatója szerint a kár nagyságrendileg biztosan eléri a milliárdos szintet. A jogszerűtlen letöltések ellen a hazai zenei, filmes jogosultak által közösen létrehozott ProArt nevű szervezet és az Artisjus is küzd.

A zenei streaming szolgáltatások elterjedésének azonban számos pozitív hatása lehet. Azzal, hogy fokozatosan nő a jogszerű szolgáltatások piaca, egyre többen fordulnak a megfizethető árú és a jó minőségű tartalom felé. Ha legálisan és korlátlanul szeretnénk zenét hallgatni, ma már többféle streaming szolgáltatás közül választhatunk, és van olyan is, amelynél előfizetési díjat sem kell fizetni.

Szinger szerint az ingyenes torrentekkel szemben már versenyképesek azok az oldalak, amelyek jól kategorizált, akár személyre szabott ajánlórendszerrel rendelkező, szerkesztett felületen kínálják a kultúrát, így a felhasználóknak nem kell hosszasan böngészniük a torrentoldalakon mások által megosztott, bizonytalan minőségű tartalmak között.

forrás: Kossuth Rádió, Közelről / hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A magyarok negyede már fenntarthatóan működő szálláshelyet keres

A személyre szabhatóság és a fenntarthatóság is megjelenik a legfontosabb döntési szempontok között a magyaroknál a szállás kiválasztása során – derül ki a Schneider Electric online felméréséből. A legtöbben energiatakarékos izzók, illetve napelemek telepítésével tennék még zöldebbé a szálláshelyeket, de sokan vannak, akik a hatékonyabb energiafelhasználásban látják a megoldást.

2022. augusztus 12. 09:55

A Lenovo ismét javuló bevételt és nyereséget ért el

Erős első éves eredményeket jelentett be a Lenovo Group, amely így a kilencedik egymást követő negyedévben növelte mind a bevételét, mind a nyereségét. Az első negyedéves nettó nyereség a tavalyihoz képest 11%-kal 516 millió dollárra, nem HKFRS* alapon az előző évhez képest pedig 35%-kal 556 millió dollárra nőtt. A bevételek 17 milliárd USD-re nőttek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest változatlan árfolyamon számolva.

2022. augusztus 11. 19:50

Megérkezett a Huawei új, nagy teljesítményű zászlóshajó notebookja

Új csúcskategóriás notebookkal bővül a HUAWEI MateBook-széria: augusztus 15-től Magyarországon is elérhető a HUAWEI MateBook X Pro. A modell ultravékony magnézium fémházzal, 14,2 hüvelykes 3,1K-os HUAWEI Real Color FullView kijelzővel rendelkezik. 

2022. augusztus 11. 17:25

Augusztustól itthon is kapható a Huawei legújabb, nagy képernyős notebookja

Hazánkba is megérkezik a Huawei legújabb notebookja, az új HUAWEI MateBook D 16, amely 15.6”-es gépházban 16”-es FullView kijelzőt kínál. Ez a gépméret könnyű hordozhatóságot, míg a nagyméretű kijelző, valamint a gyártó által elsőként ebben a modellben alkalmazott 16:10-es képarány kényelmes és hatékony feladatvégzést tesz lehetővé. 

2022. augusztus 11. 15:42

Érkezik a Samsung eddigi legnagyobb és legerősebb órája

A Samsung bejelentette a Galaxy Watch5 és Galaxy Watch5 Pro termékek érkezését, amelyek továbbfejlesztett funkciókkal rendelkeznek az egészségünk megőrzését szolgáló mindennapi szokások kialakításáért.  

2022. augusztus 11. 14:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24