Szuperszámítógép segíti a rákkutatók munkáját

forrás: Prím Online, 2015. október 3. 10:32

Időben észrevenni és megfelelően kezelni. Legyen szó bármilyen betegségről, minél gyorsabban felismerjük, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Kutatóorvosok sora dolgozik megállás nélkül azon, hogy közelebb kerüljenek a hatékony gyógymódokhoz. Miként segíti munkájukat egy extrém kapacitással rendelkező szuperszámítógép?

Októberben számos egészségügyi világnap hangsúlyozza a betegségmegelőzés fontosságát. Elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja volt, ebből az alkalomból a hétvégén országszerte rendezvényekkel, kezdeményezésekkel hívják fel a figyelmet a szűrővizsgálatokra és arra, hogy mennyire számít, hogy időben cselekedjünk. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) szuperszámítógép szolgáltatása elképesztő számítási kapacitásával – többek között – azt a célt is szolgálja, hogy a rákkutatás során minél gyorsabban szülessenek meg a tudományos áttörések.

 


Legyen szó orvostudományról, genetikáról, kémiáról vagy éppen a magfizikáról, a szuperszámítógépek a kutatás szinte minden területén felhasználhatóak. A rendkívül nagy kapacitású rendszerek a tudományos munkát a rákkutatás és a gyógyszerfejlesztés terén is gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszik. Nem véletlen, hogy orvos-biológusok számos kutatás során alkalmazzák nagy sikerrel.

 

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, a „TIOP-1.3.2 Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban” című projekt keretén belül 2015 novemberére akár duplájára is növekedhet az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének számítási kapacitása, amely a Debreceni Egyetemen kezdte meg működését még 2015 júniusában.

 

A szuperszámítástechnika extrém feldolgozó és tároló kapacitásával olcsóbbá, gyorsabbá és ezáltal hatékonyabbá teszi a tudomány valamennyi területén a kutatói munkát, amely a rákkutatás eredményeiben is előrelépést hozhat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Fujitsu a COVID-19 világjárvány alatt kiemelten támogatja SELECT partnereit

A Fujitsu bemutatta a SELECT viszonteladó partnereknek a COVID-19 világjárvány idején kínált célzott ösztönzőket és továbbfejlesztett támogatási konstrukciókat. Az intézkedések között a viszonteladóktól vásárló végfelhasználó ügyfeleknek nyújtott cashflow-megoldások és a SELECT partnerek számára elérhető vonzó kedvezmények szerepelnek.

2020. június 1. 10:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás