Szuperszámítógép segíti a rákkutatók munkáját

forrás: Prím Online, 2015. október 3. 10:32

Időben észrevenni és megfelelően kezelni. Legyen szó bármilyen betegségről, minél gyorsabban felismerjük, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Kutatóorvosok sora dolgozik megállás nélkül azon, hogy közelebb kerüljenek a hatékony gyógymódokhoz. Miként segíti munkájukat egy extrém kapacitással rendelkező szuperszámítógép?

Októberben számos egészségügyi világnap hangsúlyozza a betegségmegelőzés fontosságát. Elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja volt, ebből az alkalomból a hétvégén országszerte rendezvényekkel, kezdeményezésekkel hívják fel a figyelmet a szűrővizsgálatokra és arra, hogy mennyire számít, hogy időben cselekedjünk. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) szuperszámítógép szolgáltatása elképesztő számítási kapacitásával – többek között – azt a célt is szolgálja, hogy a rákkutatás során minél gyorsabban szülessenek meg a tudományos áttörések.

 


Legyen szó orvostudományról, genetikáról, kémiáról vagy éppen a magfizikáról, a szuperszámítógépek a kutatás szinte minden területén felhasználhatóak. A rendkívül nagy kapacitású rendszerek a tudományos munkát a rákkutatás és a gyógyszerfejlesztés terén is gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszik. Nem véletlen, hogy orvos-biológusok számos kutatás során alkalmazzák nagy sikerrel.

 

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, a „TIOP-1.3.2 Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban” című projekt keretén belül 2015 novemberére akár duplájára is növekedhet az ország legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének számítási kapacitása, amely a Debreceni Egyetemen kezdte meg működését még 2015 júniusában.

 

A szuperszámítástechnika extrém feldolgozó és tároló kapacitásával olcsóbbá, gyorsabbá és ezáltal hatékonyabbá teszi a tudomány valamennyi területén a kutatói munkát, amely a rákkutatás eredményeiben is előrelépést hozhat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Paris Call: A kiberbiztonság iránti elkötelezettség folyamatosan nő

A francia kormány 2019. november 12-én hatalmas előrelépést jelentett be a kibertér biztonságáért való összefogás terén: a Paris Call for Trust and Security in Cyberspace nevű kiberbiztonsági kezdeményezéshez csatlakozók száma egy év alatt közel háromszorosára nőtt, összesen több mint 1000-re.

2019. november 18. 12:54

A legfrissebb ThinQ alkalmazáson keresztül a készülékek azelőtt jeleznek, hogy meghibásodnának

Az LG Electronics (LG) bemutatta továbbfejlesztett ThinQ alkalmazását, melynek köszönhetően a felhasználói okosotthon-élmény még teljesebbé válik. A hangutasítással is vezérelhető okosotthon-app az LG okos háztartási eszközeinek gördülékeny irányítása mellett több mint 150 országban kínál új mesterségesintelligencia-alapú szolgáltatásokat.

2019. november 18. 11:26

Az ABB technológiája biztosítja a Burdzs Kalifa felhőkarcoló megbízható energiaellátását

Az ABB intelligens, előrejelző karbantartási megoldást telepített a világhírű Burdzs Kalifa folyamatos üzemelését biztosító áramellátási rendszerekhez. 

2019. november 18. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26
online sportfogadás