Hiányosságok a 450 MHz-es frekvencia hasznosításában

forrás: Prím Online, 2015. december 16. 16:24

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 38,8 millió forint pénzbírságot szabott ki az MVM Net Zrt.-re a 450 MHz-es sáv frekvenciahasználati jogosultsága kapcsán kötött hatósági szerződés teljesítésének néhány hiányossága miatt.

Az NMHH megvizsgálta a 2014. április 30-án az elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztésére szolgáló 450 MHz-es frekvenciasáv használatára az MVM Net Zrt.-vel megkötött szerződésben rögzített II. ütem teljesülését. A hatóság megállapította, hogy a vállalkozás határidőre benyújtotta a beszámolóját. Az NMHH három területen állapított meg hiányosságokat. Az MVM Net Zrt. egyrészt a vállalások ellenére nem építette ki maradéktalanul az összes magyarországi két számjegyű közlekedési főút menti kültéri lefedettséget: ezt eddig 7 megyeszékhelyen és 5 városban biztosította, másrészt a 19 megyeszékhelyből 7 helyen gondoskodott adatátvitel-kapacitásról a nagyvárosi közlekedés tájékoztató rendszereinek támogatása érdekében, harmadrészt a 15 hónapon belül vállalt bázisállomásszám 14,7 százalékát helyezte eddig üzembe.

A hatóság az egyenlő bánásmód, a fokozatosság és az arányosság elve szerint alkalmazta az elektronikus hírközlésről szóló törvényben és a hatósági szerződésben rögzített jogkövetkezményeket a szolgáltatóval szemben, és december 14-én 38,8 millió forint pénzbírságot szabott ki. Az I. ütemben tapasztalt késlekedések miatt az NMHH idén májusban és szeptemberben 12 millió forintos, illetve 36 millió forintos bírságot szabott ki, valamint új teljesítési határidőket írt elő. A II. ütem miatti jogsértések kapcsán meghozott elsőfokú döntés még nem jogerős, azzal szemben a szolgáltató a hatóság elnökéhez fellebbezhet, amely a pénzbírság megfizetését késlelteti. A szerződésben a szolgáltató három – a tavaly májusi hatályba lépésétől számított 8, 15 és 20 hónapos – ütemben vállalta a hálózat kiépítését és azt, hogy az egyes ütemek lezárulását követő 45 napon belül írásos beszámolót nyújt be a hatósághoz. Az MVM Net Zrt.-nek 2015. december 31-ig országosan 95 százalékos területi lefedést vállalt a szerződésben.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39