Robotautók konvojban

forrás: Prím Online, 2016. február 25. 11:12

A Nokia, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék, valamint a Drezdai Egyetem az általuk közösen fejlesztett mobilkommunikációs-robotikai mintaalkalmazással vett részt a  a barcelonai Mobile World Congress kiállításon, amely egyben az 5. generációs mobilhálózat egyik jövőbeni alkalmazási lehetőségére is példaként szolgált. 

A Nokia számos 5G-s bemutatója közül az egyik legtöbb látogatót vonzó attrakció egy mobilkommunikációs-robotikai vegyes alkalmazás volt, amely a Nokia Bell Labs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke, valamint a TU Dresden 5GLab közös fejlesztése. Az 5G hálózat egyik jövőbeli alkalmazási területe az önvezető autók képességeinek kiterjesztése a valós idejű kommunikáció segítségével.
 
Bár az intelligens autó fejlesztések egyre komolyabb képességekkel ruházzák fel az egyre okosabbá váló autóinkat, a jövőbeli biztonságos és hatékony közlekedés nem elképzelhető a csupán önmagukban működő járművekkel, bármilyen okosak legyenek is azok. Egy zsúfolt, városi forgalomban mindenképpen szükséges a gyors kommunikáció a szereplők között a balesetek és forgalmi dugók elkerülése, valamint a hatékony forgalomirányítás érdekében. Az MWC-n látható közösen fejlesztett demóalkalmazás egymással kommunikáló, konvojban közlekedő robotautókat mutat be. Ezek mozgását a cloud-ban működő központi intelligencia irányítja a fedélzeti szenzorokból nyert adatok és az ultra gyors kommunikáció ötvözésével. Ezzel a technológiával akár jelzőlámpa nélküli kereszteződések is megvalósíthatók, a hagyományosnál jelentősen nagyobb áteresztőképességgel. Ahhoz hogy a demóban jelenleg látható, kisméretű modellautók helyett ugyanez a valós autókon is megvalósíthatóvá váljon, mindenképpen szükséges az 5G által biztosított gyors reakcióidő, hiszen a balesetek a másodperc törtrésze alatt következnek be.
 
A fejlesztésben a BME AUT részéről Kiss Domokos, Kovács Viktor, Nagy Ákos, Csorvási Gábor, Tóth Miklós és Rajacsics Tamás vettek részt, valamint a munkában résztvevő magyar gárdát gyarapították a Nokia budapesti technológia központ munkatársai is. A partner Drezdai Egyetem 5G Lab vezetője Franz Fitzek professzor, a BME tiszteletbeli doktora.
 
 

Kulcsszavak: MWC 2016 MWC 5G BME Nokia robot

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05