Robotautók konvojban

forrás: Prím Online, 2016. február 25. 11:12

A Nokia, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék, valamint a Drezdai Egyetem az általuk közösen fejlesztett mobilkommunikációs-robotikai mintaalkalmazással vett részt a  a barcelonai Mobile World Congress kiállításon, amely egyben az 5. generációs mobilhálózat egyik jövőbeni alkalmazási lehetőségére is példaként szolgált. 

A Nokia számos 5G-s bemutatója közül az egyik legtöbb látogatót vonzó attrakció egy mobilkommunikációs-robotikai vegyes alkalmazás volt, amely a Nokia Bell Labs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke, valamint a TU Dresden 5GLab közös fejlesztése. Az 5G hálózat egyik jövőbeli alkalmazási területe az önvezető autók képességeinek kiterjesztése a valós idejű kommunikáció segítségével.
 
Bár az intelligens autó fejlesztések egyre komolyabb képességekkel ruházzák fel az egyre okosabbá váló autóinkat, a jövőbeli biztonságos és hatékony közlekedés nem elképzelhető a csupán önmagukban működő járművekkel, bármilyen okosak legyenek is azok. Egy zsúfolt, városi forgalomban mindenképpen szükséges a gyors kommunikáció a szereplők között a balesetek és forgalmi dugók elkerülése, valamint a hatékony forgalomirányítás érdekében. Az MWC-n látható közösen fejlesztett demóalkalmazás egymással kommunikáló, konvojban közlekedő robotautókat mutat be. Ezek mozgását a cloud-ban működő központi intelligencia irányítja a fedélzeti szenzorokból nyert adatok és az ultra gyors kommunikáció ötvözésével. Ezzel a technológiával akár jelzőlámpa nélküli kereszteződések is megvalósíthatók, a hagyományosnál jelentősen nagyobb áteresztőképességgel. Ahhoz hogy a demóban jelenleg látható, kisméretű modellautók helyett ugyanez a valós autókon is megvalósíthatóvá váljon, mindenképpen szükséges az 5G által biztosított gyors reakcióidő, hiszen a balesetek a másodperc törtrésze alatt következnek be.
 
A fejlesztésben a BME AUT részéről Kiss Domokos, Kovács Viktor, Nagy Ákos, Csorvási Gábor, Tóth Miklós és Rajacsics Tamás vettek részt, valamint a munkában résztvevő magyar gárdát gyarapították a Nokia budapesti technológia központ munkatársai is. A partner Drezdai Egyetem 5G Lab vezetője Franz Fitzek professzor, a BME tiszteletbeli doktora.
 
 

Kulcsszavak: MWC 2016 MWC 5G BME Nokia robot

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

Lezárta a Siemens az e-busz és e-kamion flották, valamint elektromos személygépkocsik számára kínált DC gyorstöltés terén vezető pozíciót betöltő Heliox vállalat felvásárlását. A holland székhelyű, mintegy 330 főt foglalkoztató cég akvizíciójával a Siemens a meglévő e-töltési portfólióját a 40 kilowattostól (kW) a megawatt töltésig, valamint a depó- és flottamegoldásokkal egészíti ki.

2024. január 17. 19:40

Vezető nélküli navigáció a töltőállomásokhoz

A parkolóhelykeresés, majd az autó újbóli megtalálása – különösen a labirintusszerű parkolóházakban – meglehetősen fárasztó és időigényes lehet, és hasonló a helyzet a szabad töltőállomások keresésével is. A Bosch és a Volkswagen leányvállalata, a Cariad most közösen teszteli az automatizált töltési asszisztens (Automated Valet Charging) megoldását, amely az automatizált parkolási asszisztens (Automated Valet Parking) rendszeren alapul. 

2024. január 11. 12:39

Együttműködési megállapodást kötött a Delta és az evosoft

Több hónapos előkészítés után írt alá együttműködési céllal szándéknyilatkozatot a Delta Systems Kft. és az evosoft Hungary Kft. Az elmúlt időszakban a legmodernebb platformok és dobozos rendszerek integrációját igénylő megoldásokon túl egyedi fejlesztéseket is magukban foglaló megrendelések egyre gyakoribbá váltak a piacon. Magyarország egyik legnagyobb rendszerintegrátora és Magyarország egyik vezető ipari szoftverfejlesztője mostantól egymás támogatását élvezve sokkal magasabb hozzáadott értékű informatikai fejlesztéseket lesz képes végrehajtani, így növelve versenyelőnyüket a hazai és nemzetközi piacon.

2024. január 4. 10:13

A Wolt Drive és a MediaMarkt ultragyors, kétórás kiszállítást indít

A magyar Wolt Drive a MediaMarkt első ultragyors kiszállítási partnere. Az együttműködés a teljes hazai MediaMarkt hálózatra vonatkozik, így országszerte Szombathelytől Gyöngyösön át Békéscsabáig 28, Budapesten pedig mind a 11 MediaMarkt üzletből elérhető a villámgyors kiszállítás.

2023. december 15. 16:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30