A felhőt és a mobilitást biztonsággal menedzseli az EMS

forrás: Prím Online, 2016. március 29. 14:08

A hazai cégek is egyre nagyobb mértékben ki vannak téve olyan adatbiztonsági kihívásoknak, amit a privát mobil eszközök munkahelyi használata (BYOD), illetve a felhő alapú alkalmazások együttes megléte jelent. A megbízható választ az S&T Magyarország szakértői a Microsoft mobilitási csomagjában, az Enterprise Mobility Suite-ban (EMS) látják.

Az üzleti mobilitáshoz kapcsolódó trendek (BYOD/CYOD, Bring Your Own Device/Choose Your Own Device) logikus következménye, a munkáltatók, munkavállalók jogos igénye, hogy az alkalmazottaknak bármikor, bármilyen eszközről, bárhonnan legyen hozzáférése a vállalati információkhoz, beleértve a levelezést, dokumentumokat, vállalati alkalmazásokat. Ezekkel a lehetőségekkel a cégek a munkavállalók termelékenységét támogatják, növelve ezzel a versenyképességet.

 

Kontrollált szabadság

Ez a fajta szabadság azonban a vállalati adatvagyont őrző informatikusoknak okozhat fejfájást.  Mi történik a komoly üzleti értéket képviselő céges adatokkal, ha azokat a munkavállalók a saját eszközeikről is elérhetik? Hogyan tudnak az alkalmazottak a saját mobil eszközeikről munkát végezni úgy, hogy a vállalati adatok mégis biztonságban maradjanak? – teszik fel a kérdést.

 

Ezekre az aggályokra ad megfelelő válaszokat a Microsoft Enterprise Mobility Suite (EMS) – emelik ki az S&T szakértői, Ullrich Gábor és Zrupkó Gábor. Hozzáteszik, a rendkívül egyszerűen és gyorsan telepíthető felhő alapú termékcsomag, kedvező költségek mellett szinte bármilyen méretű vállalkozás számára elérhető. 

 

Az EMS csomag három felhő alapú elemből áll. Az azonosítás és a hozzáférés védelmét szolgálja az Azure Active Directory Premium modul, amelyben a Single Sign-On (SSO) módszerrel, a több felhasználót igénylő helyi, vagy felhőben futó alkalmazásokat lehet úgy egységesíteni, hogy csak egy felhasználó/jelszó párost kelljen használni az elérésükhöz. A kapcsolódó önkiszolgáló portálon pedig jelszó felejtés, elvesztés esetén a felhasználó a vállalati IT-t kihagyva saját maga tudja a hozzáféréshez szükséges adatokat visszakapni.

 

A többfaktoros hitelesítés (MFA) egy második azonosítási pontot jelent a vállalati adatokhoz való hozzáféréskor. Az alap user/jelszó páros mellett a felhasználónak szüksége van egy újabb jelszóra, PIN-kódra vagy tokenre, kártyára, telefonra. 

 

 

Céges adatok hitelesített mobileszközökön

Magukat az eszközöket és a mobil alkalmazásokat menedzseli a Microsoft Intune, amely operációs rendszertől függetlenül minden mobil eszköz felügyeletére alkalmas. A megfelelő házirendekkel biztosítható az adatok védelme, így a felhasználók csak a vállalati IT által hitelesített eszközökről érhetik el a céges adatokat.

 

A rendszer lehetővé teszi azt is, hogy elveszett, ellopott eszközök, vagy a munkavállaló végleges távozása esetén csak a vállalati adatokat töröljék a készülékekről, a privát adatok sértetlenek maradjanak.  Az Intune-nal mód van az alkalmazások távoli telepítésére is, akár központilag, vagy a felhasználó által a céges alkalmazás boltból. 

 

Az adatok védelmét szolgálja a rendszer harmadik eleme az Azure Rights Management, amellyel a vállalati információkat csak a megfelelő hozzáféréssel rendelkező felhasználók érhetik el, ennek keretében szabályozható a hozzáférés ideje és a mértéke is. 

 

Korábbi bevezetés-tapasztalataival az S&T Magyarországnak olyan tudáskészlet van a birtokában, amellyel a bevezetés átfutási ideje - a magas szintű minőségi elvárások mellett is - a lehető legrövidebb. A tanácsadó cég szoros partneri kapcsolatban áll a Microsofttal, ezáltal hozzáfér a projektekhez szükséges minden erőforráshoz és a legfrissebb információhoz.

 

 

Testre szabható megoldások

A cég háromféle megoldást kínál a rendszer telepítésére. A tisztán felhő alapú EMS esetében nincs szükség lokális infrastruktúrára. Ezt a lehetőséget általában az Office 365-öt használó cégek választják.   

 

A hibrid felhő alapú megoldás azoknak a cégeknek jó, amelyek rendelkeznek helyi infrastruktúrával, helyi hitelesítéssel, oda ebben az esetben egy helyi komponenst kell telepíteni. Ennek külön költsége nincs (hardver, licenc), telepíthető egy már meglévő kiszolgálóra is.

 

A helyi infrastruktúrával és helyi hitelesítéssel bíró vállalatok választhatják az EMS + SCCM integrációt is. Lehetőség van a lokális System Center Configuration Manager-hez integrálni az Intune-t. Ez a megoldás összevont eszközmenedzsment felületet biztosít a vállalati IT számára.

 

Nincs két egyforma bevezetés, ezért az EMS esetén is fontos az előzetes felmérés, konzultáció, amit az S&T szakértői személyes interjúk során végeznek el, ennek alapján tervezik meg a bevezetés optimális folyamatát. Az EMS-ről bővebben az snt.hu/ems oldalon tájékozódhat.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09