A stratégiák és akciók elfogadási szakaszába érkezett a Digitális Jólét Programja

forrás: Prím Online, 2016. június 10. 10:05

Június 16. és 17. között immáron hatodik alkalommal rendezi meg az Informatika a Társadalomért Egyesület az Információs Társadalom Parlamentjét.

A magyar Országgyűlés Felsőházi termében szervezett konferencia az információs társadalom fejlődéséért tenni akaró civil, kormányzati és iparági szereplőket hozza össze. Az idei konferencia alcíme a „Digitális Jólét” nevet viseli, és fókuszában a másfél évvel ezelőtt a nemzeti konzultációval elindított, most a stratégiák és akciók elfogadási szakaszába érkezett Digitális Jólét Programja áll. Az eseményen kiemelt hangsúlyt kap az oktatás, a digitális kompetenciák, valamint biztonságunk és jogaink kérdése az internetes térben.

 

Idén hatodik alkalommal rendezi meg az Információs Társadalom Parlamentjét június 16. és 17. között az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér). A Parlament Felsőházi termében lezajló konferencia összehozza az információs társadalom fejlődéséért tenni akaró civil, kormányzati és iparági szereplőket, akik a szakmai eseményen megvitathatják véleményüket és kicserélhetik a gondolataikat. A konferencián az infokommunikációért felelős döntéshozók mellett azok az ágazati vezetők is részt vesznek, akiknek az informatika és a telekommunikáció nélkülözhetetlen szakmai céljaik elérése érdekében. 

 

A rendezvény szakmaiságát (és a résztvevők gazdasági, politikai súlyát jelzi), hogy az elmúlt évek során teljesült a fórum egyik legfontosabb célkitűzése: a társadalmi, közéleti, politikai vitatémák nagy részében ma már tetten érhetőek azok a korábban szűken vett szakpolitikai kérdések, amelyeket a fórum a témái közé emelt – legyen szó az állami informatika jövőjéről, a városi közösségi közlekedés kialakításáról, vagy éppen az internet szolgáltatás áfájának csökkentéséről, melyről június 7-én döntött az Országgyűlés. 

 

A 2016-os Információs Társadalom Parlamentje fókuszában a másfél évvel ezelőtt a nemzeti konzultációval elindított, most a stratégiák és akciók elfogadási szakaszába érkezett Digitális Jólét Programja került, a rendezvény alcíme ennek megfelelően a „Digitális Jólét” nevet viseli. A konferencián a kormányzati infokommunikációs döntéshozók beszámolói mellett idén is kiemelt hangsúlyt kapnak az olyan területek, mint az oktatás, a digitális kompetenciák, valamint biztonságunk és jogaink az internet világában; személyiségi jogaink, gyermekeink, adataink védelme, a szerzői jog-, tulajdon- vagy fogyasztóvédelem. Mindezek mellett sor kerül a digitális állam és az infokommunikációs infrastruktúra-fejlesztés témaköreinek megtárgyalására is. Az idei rendezvény egyik megahatározó témája továbbá a digitális gazdaság lesz, mivel az Európai Unió országaival való összehasonlításban nemzetgazdaságunk leginkább ezen területen marad el. 

 

Június 16-án, az esemény első napján az Országgyűlés Felsőházi termében zajlanak az előadások és beszélgetések, teret adva az Információs Társadalom Parlamentjének hatodik plenáris ülésének is. Ennek keretében kormányzati, iparági, szakmai döntéshozók előtt bárki megoszthatja ötletét, javaslatát, véleményét a Felsőházi terem teljes plénuma előtt, egy rövid pályázat beküldését követően. A konferencia második napján, június 17-én az Országgyűlés Képviselői Irodaházában  tíz szekcióban vitathatják meg a teendőket és a lehetőségeket a részvevők.

 

A kétnapos előadássorozat során többek között Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia eredményeit és a hozzá kapcsolódó feladatokat fogja ismertetni, Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke pedig Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács jövőbeni terveiről számol be. A rendezvényen továbbá Dr. Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője bemutatja a magyar kibervédelem helyzetét és legújabb kihívásait, míg Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára „A NIS digitális állam pillérének végrehajtása, az elektronikus közigazgatás fejlesztése” címmel tart előadást. 

 

A kétnapos rendezvény részvételi díja 69 000 Ft + áfa/fő. A konferencia első napjának résztételi díja 59 000 Ft + áfa/fő, míg csak a második napon történő részvétel díja 39 000 Ft + áfa/fő. A részvétel civil szervezetek és a közszférából érkező vendégek részére ingyenes. További információk és jelentkezés a http://infoparlament.infoter.eu oldalon. 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05