A stratégiák és akciók elfogadási szakaszába érkezett a Digitális Jólét Programja

forrás: Prím Online, 2016. június 10. 10:05

Június 16. és 17. között immáron hatodik alkalommal rendezi meg az Informatika a Társadalomért Egyesület az Információs Társadalom Parlamentjét.

A magyar Országgyűlés Felsőházi termében szervezett konferencia az információs társadalom fejlődéséért tenni akaró civil, kormányzati és iparági szereplőket hozza össze. Az idei konferencia alcíme a „Digitális Jólét” nevet viseli, és fókuszában a másfél évvel ezelőtt a nemzeti konzultációval elindított, most a stratégiák és akciók elfogadási szakaszába érkezett Digitális Jólét Programja áll. Az eseményen kiemelt hangsúlyt kap az oktatás, a digitális kompetenciák, valamint biztonságunk és jogaink kérdése az internetes térben.

 

Idén hatodik alkalommal rendezi meg az Információs Társadalom Parlamentjét június 16. és 17. között az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér). A Parlament Felsőházi termében lezajló konferencia összehozza az információs társadalom fejlődéséért tenni akaró civil, kormányzati és iparági szereplőket, akik a szakmai eseményen megvitathatják véleményüket és kicserélhetik a gondolataikat. A konferencián az infokommunikációért felelős döntéshozók mellett azok az ágazati vezetők is részt vesznek, akiknek az informatika és a telekommunikáció nélkülözhetetlen szakmai céljaik elérése érdekében. 

 

A rendezvény szakmaiságát (és a résztvevők gazdasági, politikai súlyát jelzi), hogy az elmúlt évek során teljesült a fórum egyik legfontosabb célkitűzése: a társadalmi, közéleti, politikai vitatémák nagy részében ma már tetten érhetőek azok a korábban szűken vett szakpolitikai kérdések, amelyeket a fórum a témái közé emelt – legyen szó az állami informatika jövőjéről, a városi közösségi közlekedés kialakításáról, vagy éppen az internet szolgáltatás áfájának csökkentéséről, melyről június 7-én döntött az Országgyűlés. 

 

A 2016-os Információs Társadalom Parlamentje fókuszában a másfél évvel ezelőtt a nemzeti konzultációval elindított, most a stratégiák és akciók elfogadási szakaszába érkezett Digitális Jólét Programja került, a rendezvény alcíme ennek megfelelően a „Digitális Jólét” nevet viseli. A konferencián a kormányzati infokommunikációs döntéshozók beszámolói mellett idén is kiemelt hangsúlyt kapnak az olyan területek, mint az oktatás, a digitális kompetenciák, valamint biztonságunk és jogaink az internet világában; személyiségi jogaink, gyermekeink, adataink védelme, a szerzői jog-, tulajdon- vagy fogyasztóvédelem. Mindezek mellett sor kerül a digitális állam és az infokommunikációs infrastruktúra-fejlesztés témaköreinek megtárgyalására is. Az idei rendezvény egyik megahatározó témája továbbá a digitális gazdaság lesz, mivel az Európai Unió országaival való összehasonlításban nemzetgazdaságunk leginkább ezen területen marad el. 

 

Június 16-án, az esemény első napján az Országgyűlés Felsőházi termében zajlanak az előadások és beszélgetések, teret adva az Információs Társadalom Parlamentjének hatodik plenáris ülésének is. Ennek keretében kormányzati, iparági, szakmai döntéshozók előtt bárki megoszthatja ötletét, javaslatát, véleményét a Felsőházi terem teljes plénuma előtt, egy rövid pályázat beküldését követően. A konferencia második napján, június 17-én az Országgyűlés Képviselői Irodaházában  tíz szekcióban vitathatják meg a teendőket és a lehetőségeket a részvevők.

 

A kétnapos előadássorozat során többek között Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia eredményeit és a hozzá kapcsolódó feladatokat fogja ismertetni, Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke pedig Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács jövőbeni terveiről számol be. A rendezvényen továbbá Dr. Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője bemutatja a magyar kibervédelem helyzetét és legújabb kihívásait, míg Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára „A NIS digitális állam pillérének végrehajtása, az elektronikus közigazgatás fejlesztése” címmel tart előadást. 

 

A kétnapos rendezvény részvételi díja 69 000 Ft + áfa/fő. A konferencia első napjának résztételi díja 59 000 Ft + áfa/fő, míg csak a második napon történő részvétel díja 39 000 Ft + áfa/fő. A részvétel civil szervezetek és a közszférából érkező vendégek részére ingyenes. További információk és jelentkezés a http://infoparlament.infoter.eu oldalon. 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Növekvő árbevétel, pozitív féléves eredmény

Mivel a Delta Technologies Nyrt. üzleti éve eltér a naptáritól, ezért március végével már az első üzleti félév számairól tud közzétenni gyorsjelentést. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kor kihívásaival ne kellene szembesülnie az immár a BUX-ban is jegyzett rendszerintegrátor informatikai társaságának. Mindazonáltal ilyen piaci körülmények között is tisztes helytállást tudott felmutatni: az egy évvel korábbi időszakhoz képest 71,5%-kal növekvő bevételről, és a korábban 300 milliót is meghaladó veszteséggel szemben 18,8 millió forintos nettó profitról számolt be a Delta Technologies.

2023. április 1. 17:48

K&H: Kate ellenáll a hódolók ostromának

Egyre többen veszik igénybe Kate, a K&H személyes digitális asszisztensének segítségét. Bár vannak, akik bolondoznak Kate-tel, őt ez sem zavarja: kedvesen kitér az oda nem illő kérdések elől. Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője szerint a mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztens bevált, az ügyfelek megszerették, és Kate is minden nap tanul tőlük valamit.

2023. április 1. 16:20

Okosotthon: megoldás az energiatakarékosság és a kényelem jegyében

Alighogy hozzászoktunk az okoseszközök használatához, máris beszivárgott a mindennapokba az okosotthon kifejezés is. Kovács István Péter, az A1 Solar műszaki vezetője válaszolt azokra a kérdésekre, hogy hogyan kapcsolható össze az okosotthon funkciók használata az energiatakarékosságos szándékkal és miért érdemes intelligens és integrált megoldásokban gondolkozni azoknak, akik napelemes rendszeren keresztül termelik – vagy tervezik megtermelni – a villamosenergiát.

2023. április 1. 13:44

Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot adtak át Budapesten

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán átadták a Bosch innovációs ökoszisztémájának részét képező Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot. Az új központ eszközei és szimulációs rendszerei egyedülállóak a hazai műszaki felsőoktatásban. Segítségükkel a hallgatók az elmélet mellett naprakész gyakorlati tudásra tehetnek szert, illeszkedve a hazai és nemzetközi iparági trendekhez, igényekhez. A Műegyetem kampuszán megvalósult fejlesztés – a BME KJK képzéseihez kapcsolódóan – évente 60-80 egyetemi hallgató mellett a kar oktatói számára is korszerű teret biztosít szakmai munkájuk támogatásához.

2023. április 1. 11:53

Az Animatiqua újabb időutazásra hív – most a múlt helyett a jövőbe!

A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első film teaser Magyarországon, amit szinte teljes egészében a mesterséges intelligencia készített. A disztópia hét soros szinopszisát a Chat GPT írta, képi világát pedig az Midjourney program alkotta meg. Humán oldalról Kondacs András, az Eltűnt Budapest youtube-sorozattal ismertté vált Animatiqua vezetője inspirálta a szokatlan fejlesztési folyamatot. Megrázó – de tulajdonképpen lehetséges – jövőkép rajzolódik ki a háborús sci-fi-ben, ahol az elszabadult Mesterséges Intelligencia a platóni állam-modellel randevúzik. Ez lenne a holnap Budapestje?

2023. április 1. 10:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08