A stratégiák és akciók elfogadási szakaszába érkezett a Digitális Jólét Programja

forrás: Prím Online, 2016. június 10. 10:05

Június 16. és 17. között immáron hatodik alkalommal rendezi meg az Informatika a Társadalomért Egyesület az Információs Társadalom Parlamentjét.

A magyar Országgyűlés Felsőházi termében szervezett konferencia az információs társadalom fejlődéséért tenni akaró civil, kormányzati és iparági szereplőket hozza össze. Az idei konferencia alcíme a „Digitális Jólét” nevet viseli, és fókuszában a másfél évvel ezelőtt a nemzeti konzultációval elindított, most a stratégiák és akciók elfogadási szakaszába érkezett Digitális Jólét Programja áll. Az eseményen kiemelt hangsúlyt kap az oktatás, a digitális kompetenciák, valamint biztonságunk és jogaink kérdése az internetes térben.

 

Idén hatodik alkalommal rendezi meg az Információs Társadalom Parlamentjét június 16. és 17. között az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér). A Parlament Felsőházi termében lezajló konferencia összehozza az információs társadalom fejlődéséért tenni akaró civil, kormányzati és iparági szereplőket, akik a szakmai eseményen megvitathatják véleményüket és kicserélhetik a gondolataikat. A konferencián az infokommunikációért felelős döntéshozók mellett azok az ágazati vezetők is részt vesznek, akiknek az informatika és a telekommunikáció nélkülözhetetlen szakmai céljaik elérése érdekében. 

 

A rendezvény szakmaiságát (és a résztvevők gazdasági, politikai súlyát jelzi), hogy az elmúlt évek során teljesült a fórum egyik legfontosabb célkitűzése: a társadalmi, közéleti, politikai vitatémák nagy részében ma már tetten érhetőek azok a korábban szűken vett szakpolitikai kérdések, amelyeket a fórum a témái közé emelt – legyen szó az állami informatika jövőjéről, a városi közösségi közlekedés kialakításáról, vagy éppen az internet szolgáltatás áfájának csökkentéséről, melyről június 7-én döntött az Országgyűlés. 

 

A 2016-os Információs Társadalom Parlamentje fókuszában a másfél évvel ezelőtt a nemzeti konzultációval elindított, most a stratégiák és akciók elfogadási szakaszába érkezett Digitális Jólét Programja került, a rendezvény alcíme ennek megfelelően a „Digitális Jólét” nevet viseli. A konferencián a kormányzati infokommunikációs döntéshozók beszámolói mellett idén is kiemelt hangsúlyt kapnak az olyan területek, mint az oktatás, a digitális kompetenciák, valamint biztonságunk és jogaink az internet világában; személyiségi jogaink, gyermekeink, adataink védelme, a szerzői jog-, tulajdon- vagy fogyasztóvédelem. Mindezek mellett sor kerül a digitális állam és az infokommunikációs infrastruktúra-fejlesztés témaköreinek megtárgyalására is. Az idei rendezvény egyik megahatározó témája továbbá a digitális gazdaság lesz, mivel az Európai Unió országaival való összehasonlításban nemzetgazdaságunk leginkább ezen területen marad el. 

 

Június 16-án, az esemény első napján az Országgyűlés Felsőházi termében zajlanak az előadások és beszélgetések, teret adva az Információs Társadalom Parlamentjének hatodik plenáris ülésének is. Ennek keretében kormányzati, iparági, szakmai döntéshozók előtt bárki megoszthatja ötletét, javaslatát, véleményét a Felsőházi terem teljes plénuma előtt, egy rövid pályázat beküldését követően. A konferencia második napján, június 17-én az Országgyűlés Képviselői Irodaházában  tíz szekcióban vitathatják meg a teendőket és a lehetőségeket a részvevők.

 

A kétnapos előadássorozat során többek között Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia eredményeit és a hozzá kapcsolódó feladatokat fogja ismertetni, Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke pedig Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács jövőbeni terveiről számol be. A rendezvényen továbbá Dr. Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője bemutatja a magyar kibervédelem helyzetét és legújabb kihívásait, míg Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára „A NIS digitális állam pillérének végrehajtása, az elektronikus közigazgatás fejlesztése” címmel tart előadást. 

 

A kétnapos rendezvény részvételi díja 69 000 Ft + áfa/fő. A konferencia első napjának résztételi díja 59 000 Ft + áfa/fő, míg csak a második napon történő részvétel díja 39 000 Ft + áfa/fő. A részvétel civil szervezetek és a közszférából érkező vendégek részére ingyenes. További információk és jelentkezés a http://infoparlament.infoter.eu oldalon. 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3000 gólyapár fészkelhet idén az E.ON oszlopain

A gólyák augusztusban vonultak dél felé, a korai tavasz pedig már március elején hazahozhatja őket. A vonulásukat követő őszi és téli hónapokban tud az E.ON a madarak zavartatása nélkül beavatkozni a hátrahagyott fészkek környékén, ezért erre az időszakra esik a legtöbb madárbarát hálózati átalakítás. Azt, hogy pontosan hol kell a madarak érdekében beavatkozni, azt az E.ON, a nemzeti parkok, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei közösen határozzák meg.

2024. február 24. 15:14

Legyen minden pillanat nyugodt a babával

Az Owlet sokkal többet nyújt egy innovatív és díjnyertes technológiánál. Már a magyar szülők számára is elérhető a bébifigyelő rendszer, amely biztosítja a gyermek jó közérzetét alvás közben. A márka két zászlóshajó termékében, az Owlet Smart Sock Okos Zokniban és a kamerában már több mint 1,5 millió család bízik világszerte.

2024. február 24. 13:29

Tudd meg mi a különbség a NAS, a DAS és a SAN között!

Manapság több száz különböző típusú tárolómegoldás létezik, azonban a technológia fejlődésével napról napra, szignifikánsan nő a nagyobb tárhely iránti igény. Az USB-merevlemezek és a nyilvános felhőszolgáltatások mellett a dedikált személyes tárhely létrehozása és a megfelelő biztonsági mentési megoldás bonyolultabb választásnak tűnhet. Szintén nehézséget okozhatnak a DAS, a NAS és a SAN elnevezések is, amelyek nagyon hasonlóak, viszont eltérő funkcionalitással rendelkeznek.

2024. február 24. 11:57

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek keretösszege MR (mágneses rezonancia) gépekre 10 milliárd, míg CT (komputertomográf) szkennerekre 15 milliárd forint. Az egészségügy ezen szegmensében zajló fejlődésre, és az eszközök árainak örvendetes csökkenésére hívja fel a figyelmet a United Imaging készülékek hazai forgalmazója, a Humantech Solution Zrt. 

2024. február 24. 10:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07