Kolivri: elindult az első magyar Virtuális Valóság (VR) videó és fotómegosztó oldal

forrás: Prím Online, 2016. június 27. 14:22

A kreatív mobil alkalmazások fejlesztésével foglalkozó, budapesti székhelyű ARworks ma elindította a Kolivri nevű, Virtual Reality (VR) videó- és fotómegosztó platformját. Ez az első magyar fejlesztésű weboldal, amely képes lejátszani és megjeleníteni 360 fokos videókat és fotókat, valamint VR szemüvegre optimalizált mobiltelefonos alkalmazásokkal is rendelkezik. A Kolivri a www.kolivri.com címen érhető el.

Az indulás alkalmából a Kolivri készítői egy 360 fokos videót és fotót és készítettek a Margitszigeten drukkoló tömegről, amivel nem csak meccs utáni hangulat, hanem a 360 fok nyújtotta élmény is bemutatható, hiszen a néző úgy érezheti, mintha ott lett volna a csapat teljesítményét méltató szurkolók között.

 

Az idei évben számos bejelentésnek lehettünk tanúi a Virtuális Valóság (Virtual Reality) területén. Egyre több cég kezdett 360 fokos kamerákat és VR szemüvegeket gyártani, amelyek iránt Magyarországon is folyamatosan növekszik a kereslet. A VR nyújtotta élmény magával ragadja a nézőt, aki egy virtuális térben, az egér, vagy épp a mobiltelefon mozgatásával tekinthet körbe. Nem csoda, hogy technológiát azonnal elkezdték használni sportesemények, versenyek, koncertek, légi parádék rögzítésére, valamint előszeretettel alkalmazzák a turizmusban, vendéglátásban és az autóiparban is.  

 

A mobil alkalmazások fejlesztésével foglalkozó ARworks erre reagálva hozta létre a Kolivri nevű rendszerét, melynek segítségével bárki nézhet VR videót, akár VR szemüveggel vagy anélkül, saját számítógépén vagy mobiltelefonján. A hazai viszonylatban egyedülálló megoldást több hónapnyi fejlesztés és tesztelés alapozta meg, hogy a Kolivri a lehető legtöbb okostelefonon működjön.

 

Az indulással kapcsolatban Budaházy Szabolcs, az ARworks ügyvezetője és alapítója elmondta: „Minden látogatót szeretettel várunk a Kolivri oldalán. A 360 fokos videókkal és fotókkal bárhová elutazhatunk a világon, körbenézhetünk városok felett, de meghallgathatunk koncerteket, vagy beülhetünk egy versenyautóba.  A Kolivri elindulásával mindenki számára elérhetővé szeretnénk tenni a VR tartalmakat, ezért olyan rendszert építettünk, amely okostelefonon is kiválóan működik.”

  

A Kolivri számára most a legfontosabb a stabil növekedés, így a nemzetközi mellett hazai közönségre, és tartalomgyártókra is számít. Ezzel kapcsolatban Budaházy Szabolcs elmondta: „Szeretnénk, ha mindenki megtalálná a számára érdekes és izgalmas videókat a Kolivri oldalán. Ugyan a 360 fokos kamerák még csak egy szűk körben terjedtek el, de hiszünk abban, hogy hamarosan egyre több amatőr és profi tartalom készül majd Magyarországon.”

 

A Kolivri lényege, hogy az internetes oldal mellett Android és iOS alkalmazással, valamint a Samsung Gear VR szemüveggel is működik. A Kolivri hamarosan elérhető lesz Oculus Rift szemüvegen, a jövőbeni tervek között szerepel még a HTC Vive-ra, valamint a Playstation VR szemüvegre történő fejlesztés is.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09