Nagy előrelépés az 5G fejlesztésében

Az 5G technológia kereskedelmi forgalomba kerüléséhez szükséges kritikus áttöréssel folytatódik az 5G-s fejlesztések sikersorozata a Samsungnál

forrás: Prím Online, 2016. július 1. 11:24

A Samsung Electronics, a vezető mobil telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató bejelentette, hogy olyan, áttörést jelentő 5G-kompatibilis antenna- és erősítőtechnológiákat fejleszt, amelyek felhasználásával kisebb és energiatakarékosabb 5G berendezések és eszközök gyárthatók. A vállalat azt tervezi, hogy az új technológiákat a 28 GHz-es milliméteres hullámspektrumot (mmWave) használó 5G bázisállomásokban és végfelhasználói eszközökben egyaránt alkalmazza.

„Ez az eredmény bizonyítja, hogy a Samsung képes a számos iparágban szerzett műszaki szakértelmét nagy áttörésekben kamatoztatni” – jelentette ki Paul Kyungwhoon Cheun, a Samsung Electronics ügyvezető alelnöke, az Új generációs üzleti megoldások csoport vezetője. – „Olyan technológiák kifejlesztésére koncentrálunk, amelyek előmozdítják és felgyorsítják a mobilhálózatok és -eszközök következő generációjának születését. A Samsung egyre jelentősebb lépéseket tesz az új és izgalmas 5G technológiák fejlesztése terén.”

 

A Samsung rádiófrekvenciás technológiákat alkalmazott egy új, házba épített antenna megalkotása során is, amely tucatnyi antennaelemet egyesít egy 1 mm-nél is vékonyabb modulban. Ez rendkívüli jelentőséggel bíró lépés a kompakt mobil bázisállomások és felhasználói eszközök tervezésében.

 

A Samsung emellett az iparágban jelenleg leghatékonyabbnak számító jelerősítőket is tervezett az mmWave sávszélességű jelekhez. Ezek az egyes antennák működéséhez szükségesek. A jelerősítők az eszközök rádiómoduljainak elsődleges energiafogyasztási pontjai, az alacsony erősségű jelek felerősítését és küldhetővé alakítását végzik. A Samsung áttörést jelentő jelerősítői amellett, hogy megduplázzák a teljesítményt, több mint 50 százalékkal energiatakarékosabbak is a korábbi modelleknél.

 

A jelenlegi bázisállomás- és eszközprototípusok gyártótól függetlenül nagyméretű berendezések: a bázisállomások általában egy teljes szekrényt elfoglalnak, az eszközöket pedig tesztelési célból gyakran kisbuszok vagy teherautók tetejére kell erősíteni. Bár a méretes prototípusok a hálózati technológiák kutatásának korai szakaszában gyakoriak, a miniatürizálás és a hatékonyságméretezés kritikus fontosságú a kereskedelmi forgalomba kerülő berendezések és eszközök fejlesztése során. 

 

androidheadlines.com

 

A méret különösen fontos az 5G eszközök esetén, hiszen következő generációik csúcs- és átlagos átvitele várhatóan gigabites lesz, emiatt a rádiójel-feldolgozás és az energiafogyasztás a megfelelő hatékonyságú technológiák hiányában rendkívüli méreteket ölthetne. A magas frekvenciás mmWave spektrum rövid hatótávolsága miatt a falakra és az oszlopokra feltűnésmentesen felszerelt kisméretű 5G cellák nagy valószínűség szerint a hálózati lefedettségi stratégiák szerves részét képzik majd. Emiatt fontos, hogy ezek a cellák a lehető legkisebbek, legkönnyebbek és leghatékonyabbak legyenek.

 

A kutatások 2013-as megkezdése óta a Samsung Electronics számos, mérföldkőnek számító 5G technológiai újítást jelentett be; ekkor a vállalat világelsőként másodpercenkénti gigabites átviteli sebességet ért el a következő generációs prototípus-technológiák használatával. 2014-ben azzal lepte meg az iparágat, hogy 110 km/óra mellett konzisztens 1,2 Gbit/s sebességű adatátvitelt ért el. A Samsung emellett nemrégiben az első forgalmazóvá vált, amely, túllépve az átviteli sebességre irányúló fejlesztéseken, demonstrálta a világ első többcellás mmWave hálózatának működését.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Ez az a nap! 2021 a Puskás Arénában

A kialakult járványhelyzet miatt – a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz és az olimpiához hasonlóan – az idénre tervezett Ez az a nap!  is 2021-ben kerül megrendezésre.

2020. május 8. 13:07

Mégis lesz óriási retrobuli Szegeden

Ha nem is az eredeti időpontban, de idén is, ezúttal augusztus 20-án a legnagyobb hazai retrobuli, a szegedi Deja Vu Fesztivál nyitja a fesztiválszezont Dél-Magyarországon. Az újításokkal és meglepetésekkel készülő háromnapos rendezvényre az eredeti időpontra megváltott jegyek természetesen érvényesek.

2020. május 7. 15:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás