Biztonságtudatosság a kibertérben is: a müncheni merénylet tanulságai

Az ESET szakértőinek tanácsa, hogyan védjük meg magunkat és gyermekeinket a hamis közösségi profilok jelentette veszélyektől

forrás: Prím Online, 2016. július 28. 15:28

Egy szomorú esemény híre rázta meg a világot a napokban, amelynek sajnos egy 15 éves magyar áldozata is volt. Bár tragédiák bárhol, bármikor történhetnek, azonban mindenképpen érdemes végig gondolni, hogy miben lehetünk mégis óvatosabbak, hogyan védhetjük meg magunkat és szeretteinket. Az egészséges gyanakvásnak, óvatosságnak ugyanis a digitális térben is helye kell, hogy legyen.

Egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár előbb kilenc emberrel végzett lőfegyverével, majd öngyilkos lett egy müncheni bevásárlóközpontban. Mint utóbb kiderült, az ámokfutó Ali David Sonboly egy lány feltört Facebook profilja mögé bújva igyekezett az interneten "megismert" fiatalokat a közeli McDonald’s éttermébe csalni, ahol lövöldözni kezdett. A vizsgálat szerint tettére már hónapok óta készült, és ehhez egy fiatalkorú segítőre is talált egy 16 éves afgán állampolgárságú barátja személyében, akit azóta már letartóztatott a német rendőrség. Korábban mind két fiatal pszichiátriai kezelés alatt állt, Ali David Sonboly pedig valószínűleg tudatosan időzítette július 22-ére az akcióját, vélhetően a szélsőjobboldali norvég Anders Behring Breivik 2011-es, 77 halálos áldozatot követelő ifjúsági táborban elkövetett mészárlását akarta valamilyen formában lemásolni. 

 

Tanulságok

Az egyik legfontosabb annak tudatosítása a felhasználókban, hogy a biztonságtudatosság nem állapot, hanem egy folyamat, amely rendszeres tájékoztatást és oktatást igényel, hiszen az incidensek száma és fajtái folyamatosan bővülnek, egyre újabb módszerek jelennek meg a bűnözők palettáján. Az ESET szakembereinek tapasztalata szerint általában sokkal többet feltételezünk saját biztonságtudatosságunkról, mint amilyen erős az a valóságban. Egy 2013-as, a North Carolina State University által végzett vizsgálat során a megkérdezettek 89 százaléka a teszt előtt biztosan állította, hogy őt egyáltalán nem lehet becsapni adathalász e-mail üzenettel, ám a próba során azok aránya, akik képesek voltak megkülönböztetni a legális leveleket az adathalász üzenetektől, már mindössze 7,5 százalék volt.

 

A vonzó (akár hamis) fotót tartalmazó profilokra a statisztika szerint sokkal többen kattintanak. Már egy 2008-as kísérletnél bebizonyosodott, hogy egy hamis adatlap, valamilyen szimpatikus kísérőszöveg és impozáns fotó segítségével pár nap alatt száz fölötti "barátot", "ismerőst" produkált. Valójában azonban sosem tudhatjuk, a magát bemutató személy valóban valós-e, illetve az, akinek mi gondoljuk. Nagyon sok a kíváncsi, hiszékeny felhasználó, aki szinte mindenre kattint, mint ahogy láthattuk ezt korábban a jól ismert "Mi az indián neved?" témájú Facebookos átverés esetében.

 

Hasznos tanácsok a felhasználók számára

A szülők felelőssége rendkívül nagy, így folyamatosan tanulniuk kell, hogy megértsék az online világ újdonságait, illetve azt, hogy mit csinálnak gyermekeik nap mint nap a számítógép előtt, vagy okostelefon használata közben.

 

Az online biztonságban is sokat számít, hogy mit veszünk észre, és mit hiszünk el. A hoaxok, spamek, social engineering trükkök sajnos már mindennaposnak számítanak, ezért az óvatosság, az úgynevezett forrás kritika, illetve a józan gondolkodás elengedhetetlen ahhoz, hogy a csalásokat, átveréseket - például Bill Gates elosztogatja a vagyonát - megkülönböztessük a hiteles hírektől, üzenetektől. Legyünk gyanakvók, óvatosak, különösen gyermekeink esetében.

 

A közösségi oldalakon lehetőleg ne jelöljünk vissza ismeretleneket, és soha ne beszélgessünk idegenekkel, és kérjük meg gyermekeinket, hogy ők se tegyék! Hasznos lehet, ha gyermekeink előzetesen megbeszélik velünk az új ismerős felvételét és saját fotóinak megosztását a közösségi oldalakon.

 

Ismeretlenekkel való esetleges személyes találkozás előtt hasznos, ha minél több platformon felvesszük vele a kapcsolatot, ezért kérjünk privát e-mailcímet, konkrét közösségi oldali linket, és telefonszámot. A valódi személyeknek általában mindig van pár Facebook ismerőse, LinkedIn partnere, vagy Twitter követője, így ezek segítségével a hamis profilok könnyebben kiszűrhetők. Ha valaki vonakodik az alternatív csatornákon történő kapcsolatfelvételre, például mereven elzárkózik a telefonos kapcsolattartástól, az mindenképpen gyanús jel lehet. A személyes találkozásnál mindig tudjon róla valamelyik családtagunk, barátunk, hogy pontosan hova, és kivel mentünk.

 

 

Mindenkinek meg kell értenie, hogy az online felületeken elsősorban a jelszavaink védik magánéletünket. A kellően erős, rendszeresen változtatott és minden helyszínen egyedi jelszóra, a lehetőség szerint mindenhol alkalmazott kétfaktoros hitelesítésre úgy kell tekintenünk, hogy az nem csak a mi adataink védelmét szolgálja, hanem családtagjainkét, barátainkét is. A statisztikák rendre azt mutatják, hogy az ismerősök nevében érkező levelekre, üzenetekre, linkekre sokkal könnyebben rákattintunk, így saját óvatlanságunkkal könnyen veszélybe sodorhatunk másokat is.

 

Együttműködés a megelőzés jegyében

A Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának számára különösen fontos a fiatalok online életének védelme, ezért a cég igyekszik olyan kezdeményezéseket támogatni, amelyek segítik a kiemelten veszélyeztetettnek számító fiatalok digitális biztonságát. Ennek jegyében jött létre szakmai partnerség a Sicontact Kft. és a KOMA Bázis közösségi színház között. A KOMA cyberbully című előadása során valós történeteket felhasználva 9 fiatal meséli el saját élményeit a virtuális kommunikációról, a virtuális életről, bemutatva az online zaklatás kegyetlen világát. A Sicontact Kft. is fontosnak tartja, a KOMA törekvését, hogy a téma kapcsán hiteles fiatalok mutassák be hasonló korú társaiknak az online felületen történő, gyakran drámaian végződő zaklatások hatását.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39