Saját fejlesztésű elektronikus jegyrendszer az SRS Informatika Kft-től

Henger Attila, 2016. november 29. 11:37

Új elektronikus jegyrendszert mutatott be az SRS Informatika Kft., amely révén a jegyértékesítési rendszere alkalmassá vált a jelenlegi papír alapú jegyértékesítés kiváltására. Ezzel az egyedi fejlesztéssel a BKV már üzemelő pénztárgép rendszere is alkalmassá tehető chip kártyával történő működésre, illetve más  fizetési megoldásokkal történő összeköttetésre.

Közel 7 éve fejleszti és támogatja az SRS Informatika Kft. (SRS) a BKV Zrt. majd a BKK Zrt. által üzemeltetett Pénztárgép Jegyértékesítési Rendszert.

 

Az üzemeltetési tapasztalatok és az időközben felmerült közösségi közlekedési igények alapján a Társaság saját fejlesztésű, új modult készített az üzemelő Pénztárgép Jegyértékesítési Rendszerhez. Az új modul segítségével a jelenleg üzemelő rendszer fokozatosan átállítható - a jelenlegi értékesítési rendszerben található valamennyi menetjegy, bérlet - plasztikkártya alapúra.

 

A fejlesztés a jelenlegi rendszer bővítéseként alkalmas a kártya alapú menetjegyek, bérletek értékesítésére, a felhasználás ellenőrzésére, a kártyák és a jogosultságok ellenőrzésére, a kártyák több féle módon történő feltöltésére, a feltöltések könyvelésére, illetve az egységes integrációra.

 

A kártyákat az utasok feltölthetik a pénztárakban és további bővítést követően akár a jegy automatáknál, az azokra feltöltött egyenleg a központi szerveren tárolódik. A fejlesztés tesztelésre került közösségi közlekedési járműveken elhelyezhető validátorokkal (ellenőrző készülékek), budapesti viszonylatokon való közlekedést szimulálva. A validátorok folyamatos kapcsolatban állnak a központi szerverrel és a kártya érintéssel történő ellenőrzését követően információt adnak az utas számára annak érvényességéről és a felhasználható egyenlegéről.

 

Az SRS által megvalósított fejlesztés részét képező mobil ellenőri applikáció lehetővé teszi a gyors és hatékony ellenőrzést. Az applikáció Android, operációs rendszerrel futó mobilkészülékre letölthető, az installációt követően az alkalmazott NFC képes mobiltelefon alkalmassá válik a chip kártyák leolvasására, illetve a szerverrel történő azonnali kommunikációra, amely valós információt küld az ellenőrök számára az utazási jogosultság státuszáról.

 

Az elvégzett tesztek során a megoldás összekapcsolásra került a járműfedélzeti validátorokkal, amelyek segítségével valamennyi jegyvásárlás, utazás, ellenőrzés során használt funkció sikeresen vizsgázott.

 

Az SRS új modulja a magyar adó-és pénzügyi jogszabálynak megfelelően készült el, a tesztelés során NAV jogszabályoknak megfelelő bizonylatokat állít elő, illetve minden tranzakció a NAV pénztárgépes adóügyi teszt szerverein került rögzítésre.

 

A megoldás 2016. november hónapban bemutatásra került a BKV Zrt. és BKK Zrt. szakemberei részére is.  A kifejlesztett rendszer képes a későbbiekben más kártya alapú rendszerek - pl. turistakártyák, rendezvény belépők - illesztésére, illetve más közlekedési szolgáltatások - közösségi közlekedés - használatának elszámolására is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ingyenesen biztosítja háziorvosoknak videókonzultációs rendszerét egy hazai egészségügyi startup

Egyre jobban leterheli az alapellátó háziorvosokat is a kialakult járványügyi helyzet. A jelenleg hatályban lévő kijárási korlátozás figyelembevételével pedig tanácsos, hogy csak a legszükségesebb esetekben vegyünk igénybe személyesen egészségügyi ellátást.  Egy hazai egészségügyi startup ezért saját fejlesztésű rendszerén keresztül teszi elérhetővé a telefonos- és videókonzultációt, ráadásul a járványra való tekintettel a hazai háziorvosok és pácienseik számára most ingyenesen biztosítja a szolgáltatást. 

2020. március 31. 11:40

Itt az ABB elektromos hajtású autókhoz kifejlesztett töltőmegoldása

Az ABB Electrification üzletág okos városokat szolgáló „Mission to Zero” (zéró kibocsátásért) küldetésének kulcsfontosságú elemét képező fenntartható közlekedési megoldások jegyében a digitális technológiák úttörője most e-mobilitási portfóliójának legújabb kiegészítőjét mutatja be. 

2020. március 31. 09:24

A magyar 3D nyomtató is felveszi a harcot a koronavírussal

A koronavírus elleni harc világszerte jelentős erőket mozgatott meg, 3D csoportok alakultak, hogy orvosi eszközöket, alkatrészeket, védő felszereléseket gyártsanak a kórházaknak. A magyar 3D nyomtató is beszállt ezekbe a folyamatokba, hogy a lehető leghamarabb a hazai orvosok és önkormányzatok segítségére siessen. A CraftUnique Kft. éppen ezért 3D nyomtatott arcvédő pajzsokat és ajtónyitó segédeszközöket – tenyér használata nélkül használható – adományoz több intézménynek.

2020. március 30. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11

Javaslatcsomag szülőknek és pedagógusoknak a HiperSuli digitális tanáraitól

2020. március 15. 11:53
online sportfogadás