ABB technológiával működik Svájc első, gyermekek és mozgássérültek számára is biztonságosan használható sífelvonója

forrás: Prím Online, 2017. január 3. 10:35

A maga nemében elsőnek számít Svájcban az a felvonó, amelyet a Klosters-Madrisa Bergbanen AG vállalat Ulrich Spiesshoferrel, az ABB vezérigazgatójával együtt nyitott meg. A különleges felvonót úgy tervezték, hogy nagyobb biztonságot és kényelmet nyújtson kicsi gyerekeknek és az ülősíző mozgássérülteknek.

Egy újabb Innovatív lépés az ABB számára, hogy berendezései működtetik a gyermek- és mozgássérült-barát, 6 üléses felvonót a Klosters-Madrisa hegyi üdülőközpontban, amely az egyik legnépszerűbb síparadicsomnak számít Bündnerlandban, Davos közelében. 

 

A speciális, CS10B modellre épülő felvonót úgy alakították ki, hogy még nagyobb biztonságot és kényelmet nyújtson a gyerekek és az ülősíző mozgássérült felnőttek számára. Az egyedi sífelvonó olyan testméret-felismerő vezérlőrendszerrel van felszerelve, amely a beszállás megkönnyítése érdekében a felvonóra várakozó gyerekeket és ülősízőket a felvonó magasságába emeli. Az automatikusan záródó és nyíló biztonsági keret lehetővé teszi, hogy az ülősíelő önállóan is használhassa a felvonót.  

 

     

A családok körében már népszerű Klosters Madrisa most azon dolgozik, hogy a mozgássérültek számára is biztosítsa a síelés élményét. A síüdűlőtelep speciálisan kiképzett síoktatókat alkalmaz, akik a mozgássérült gyerekeket az ülősí használatára oktatják. A Klosters Madrisa célja, hogy a havas sportok svájci zarándokhelyévé váljon a mozgássérültek számára. 

 

A több mint 1890 m hosszú, új Madrisa-Schaffürggli felvonó lelkét az ABB váltakozó áramú motorja és frekvenciaváltója alkotja, amely garantálja a felvonó biztonságos és energiahatékony működését.

 

A felvonóberendezést a Garaventa/Doppelmayr, míg a vezérlést a Frey AG szállította. Az ABB villanymotorjait a finnországi Vaasa városában, a frekvenciaváltókat pedig Helsinkiben gyártották.  

 

Az ABB csúcstechnológiájú rendszerei jelentősen hozzájárulnak a síparadicsomok infrastruktúrájának, így a kötélpályák, sífelvonók és hóágyúk biztonságos és energiahatékony működéséhez.  

 

 

Az ABB 1891. évi alapítása óta innovatív technológiájának, valamint az energetika, az ipar, a közlekedés és az infrastruktúra terén folytatott innovatív tevékenységének köszönhetően jelentősen hozzájárult a technológiai fejlődéshez. Az ABB hosszú múltra tekint vissza, és gazdag hagyományokkal rendelkezik a hegyi vasúti szektor fejlesztésében, Svájcban. A XIX. század végén üzembe helyezett első svájci hegyi vasutak már az ABB villamos berendezéseit használták. Napjainkban az ABB hajtás- és vasúti technológiája biztonságos, megbízható és energiahatékony közlekedést biztosít a svájci hegyek világában, legyen szó Európa legmagasabb hegyéről, a Jungfrauról, a Titlis-hegyről, vagy a szomszédos síparadicsomról Davos térségében.       

 

Az energiahatékony hajtások terén megvalósított innovációk az elmúlt 40 évben számos úttörő projekt előtt nyitották meg az utat az Alpokban. Az ABB legmodernebb technológiája komoly szerepet játszik a modern infrastruktúra, így pl. a kötélpályák, a sífelvonók és a hóágyúk biztonságos és energiahatékony működtetésében. Az ABB motorjait és hajtásait használják a sífelvonókban, a gondola- és a kabinos felvonókban is.      

 

Az ABB által szállított berendezések a Kloster-Madrisa üdülőközpontban: 

  • Az új schaffürggli felvonó M3BP 400 LKB 4 (630 kW) aszinkron villanymotorral és ACS 880 frekvenciaváltóval felszerelt. 
  • A gondola-felvonó, a ziegenhüttli felvonóhoz hasonlóan, az ABB aszinkron villanymotorjával és ACS 800 frekvenciaváltóval működik.  A szivattyúállomáson az ABB ACS 880 frekvenciaváltója van beépítve. 

 

Kulcsszavak: sport megoldás +céginfo ABB

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nem csak a nappaliban, hanem ipari csarnokokban is felbukkan majd az Apple Vision Pro

Közel négy hónapja mutatkozott be az Apple Vision Pro, és egyelőre nincs új hír a fejlesztés háza tájáról az akkor megismert paramétereken túl. A kiterjesztett és a virtuális valóság szemünk előtt való keverésére képes, fejen hordható eszköz szórakoztatóipari és irodai környezetben való felhasználásáról már sok szó esett, ugyanakkor az eszközben rejlő üzleti és ipari lehetőségekről egyelőre alig lehetett hallani. A Delta Systems Kft. fejlesztői összegyűjtöttek néhány olyan szemléletes példát, ahol nem csak látványosságként, hanem üzleti előnyt teremtő termelőeszközként is funkcionálhat a jövőben az Apple csodaszemüvege.

2023. szeptember 26. 15:44

Innovatív bioműanyag projekt megvalósulásához járul hozzá az ABB

A megújuló és fenntartható vegyipar egyik úttörőjeként számontartott Avantium új üzemet épít, mellyel a fosszilis alapanyagokat fokozatosan kiváltó bioalapú műanyagokra való átállást kívánja előmozdítani. A hollandiai Delfzijlben található létesítmény egy olyan újszerű technológiát fog alkalmazni, amely a növényi cukrokat a polietilén-furanoátnak (PEF) nevezett következő generációs műanyaggá alakítja át.

2023. szeptember 26. 12:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59