Kisorsolták a Közszolgálati Testület új tagjait

forrás: Prím Online, 2017. március 2. 15:26

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán sorsolással döntött a Közszolgálati Testület civil jelölő szervezeteiről, így hamarosan véglegessé válhat a közmédia társadalmi felügyeletét ellátó grémium összetétele. Az új testület 2017. március 31-én kezdheti meg munkáját, megbízatása három évre szól.

Az NMHH 2017. március 1-jén rendezte meg a nyilvános sorsolást azok között a társadalmi szervezetek között, amelyek tagokat jelöltek a Közszolgálati Testületbe. Előzetesen 28 jelölő szervezet jelentkezett, amelyből az NMHH 25 szervezetet vett nyilvántartásba, három esetben pedig megtagadta a nyilvántartásba vételt.

 

A Magyarország települési önkormányzatainak szövetségei, szervezetei és a családok érdekeit védő szervezetek kategóriáiban előzőleg egy-egy nyilvántartásba vett jelölő szervezet volt, így sorsolás nélkül delegálhatott tagot a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete.

 

A magyarországi nemzetiségek országos önkormányzatainak kategóriájában érvényes jelölés nem volt, így innen nem delegálnak tagot, de ez nem jelent akadályt a testület működésében. További három kategóriában – szomszédos államok magyar kulturális szervezetei, fogyatékkal élők érdekvédelmi szervezetei, kulturális szervezetek – a hatóság több jelölő szervezetet is nyilvántartásba vett, így a jogszabály alapján sorsolással kellett eldönteni, mely jelöltek kerülhetnek be a Közszolgálati Testületbe. A szerdai sorsolás eredményeként egy-egy tagot küldhet a testületbe a Kolozsvári Magyar Diákszövetség, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete és az Arany János Alapítvány. 

 

A médiatörvény alapján sorsolás nélkül, automatikusan delegálhat egy-egy főt a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

 

A jelentkezők hat csoportba kérhették nyilvántartásba vételüket, és az egy tematikus kategóriába tartozó szervezetek közül csak egy küldhet képviselőt a testületbe. Ha egy kategóriába több szervezet is jelöl tagokat, a szervezetek megállapodhatnak egymással a delegált személyről. Ha nem születik ilyen egyezség, az NMHH sorsolással dönti el, hogy melyik szervezet jelöltje delegálható.

 

A Közszolgálati Testület biztosítja a közszolgálati médiaszolgáltató feletti társadalmi felügyeletet és ellenőrzi a közszolgálatiság érvényesülését. A grémium megbízatása három évre szól, elnökét saját tagjai közül választja.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05