Újabb falakat döntenek le fiatal innovátorok ötleteikkel

Költséghatékony hőenergia-tároló megoldás, biofizikai állapotot mérő egér és laparoszkópiás gyakorlóeszköz mutatkozhat be Berlinben a rangos Falling Walls Lab döntőjén

forrás: Prím Online, 2017. május 30. 11:01

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara, valamint a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében múlt héten zajlott Falling Walls Lab Budapest rendezvényen 14 fiatal tehetség mutatta be újszerű, előremutató ötletét, amellyel a világunkat érintő problémákra keresik a választ. 

A Falling Walls Lab tudományos verseny immár harmadik alkalommal megrendezett hazai előválogatójáról a három legjobbnak ítélt fejlesztés, egy innovatív hőenergia-tároló berendezés, egy pszichikaiállapot-felmérő egér, és egy laparoszkópiás beavatkozások gyakorlásához készült eszköz jutott tovább a berlini nemzetközi döntőre, ahol novemberben egy világhírű szakemberekből álló zsűri előtt mérettetnek meg, a legátütőbb innovációval előálló versenyzők pedig akár 1.000 eurós díjat is nyerhetnek.

 

Energiatárolástól a stresszdetektáló egéren át a sebészeti gyakorlóeszközig

A 2017-es Falling Walls Lab Budapest 14 fiatal előadója közül az első helyen jutott tovább a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékének doktorandusza, Andrássy Zoltán, aki egy koncentrált hőenergia-tárolást lehetővé tévő berendezés fejlesztésén dolgozik. Az energiatermelés és -felhasználás időben nem mindig esik egybe, gondoljunk csak a napkollektorok által napközben előállított meleg vízre, amelyre többnyire este van szükségünk, elraktározása azonban hely- és költségigényes. Az új eszköz működése a megszokott hőmérséklet-változtatás helyett a tárolt energia halmazállapot-változtatásán alapul, így a tartály mérete a hagyományos megoldásokhoz képest nyolcadára redukálható, miközben az anyagköltség 60 százalékkal csökkenthető. Az innováció Európa szintű bevezetésével a potenciális felhasználók, így többek között a napkollektoros, valamint fűtési és hűtési rendszerek, illetve ipari komplexumok körében összesen 20 milliárd euró értékű megtakarítást lehetne elérni éves szinten.

 

 

A BME mechatronikai mérnök mesterképzését végző második helyezett Benke Ádám a számítógépes játékok során jelentkező stresszfaktorok monitorozására alkalmas egeret fejleszt. A találmány többek között olyan biofizikai jellemzőket képes majd mérni, mint a pulzus, a verejtékezés által kiváltott bőrellenállás mértéke vagy kiterjesztett eszköz segítségével az EKG-hullámok, valamint egyéb, a fáradtságra és a reflexek változására utaló faktorokat (például a kattintás sebessége, gomblenyomás ereje) is vizsgál. Az eredményeket számítógépes program elemzi, amely összehasonlításokat végez a normál értékekhez képest, és a játékgyártóknak hasznos információkkal szolgál az egyes elemek által kiváltott hatásokról, ezáltal lehetővé teszi, hogy azok izgalmas, kihívást jelentő, ugyanakkor frusztráció- és stresszmentes játékélményt kínáljanak a felhasználóknak. Az eszköz egyik további lehetséges felhasználási területe az irodai környezet, ahol a számítógépes munkát végző dolgozók állapotáról, ezzel összefüggésben pedig hatékonyságuk változásáról adhat visszajelzést az innovatív egér.

 

 

Benke Ádám szaktársa, a harmadik helyezett Jaksa László orvos szülei indíttatására kezdett el foglalkozni egy laparoszkópiás beavatkozásokat szimuláló eszköz fejlesztésével. Mivel az ilyen típusú sebészeti eljárásokat hús-vér páciensek nélkül nehéz gyakorolni, illetve oktatni, a tréningek többnyire a valósághoz nem közelítő műveletek vagy állati áldozattal járó és etikai kérdéseket felvető sertésműtétek végrehajtásából állnak. A BME hallgatójának újításával azonban olyan fantomszervek használatával fejleszthetők a sebészek képességei, amelyek egy különféle érzékelőket is tartalmazó dobozban vannak elhelyezve, így a hosszú szárú eszközök mozgása és az általuk kifejtett erő is lekövethető és mérhető, majd különféle mérőszámok mentén értékelhető. 

 

 

Irány Berlin!

„A november 8-i berlini döntőn a világ minden tájáról érkező, legkiválóbb tudósok és vállalkozók új generációja osztja meg egymással és a nívós szakmai zsűrivel fejlesztő ötleteit konkrét, pragmatikus megoldások bemutatásával. Köztük a Falling Walls Lab Budapest három nyertes innovátora is prezentálhatja majd projektjét” – mondta Iván Kristóf, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának dékánja és a 2017-es Falling Walls Lab Budapest zsűrijének elnöke.

 

A döntőn bemutatkozó 100 nemzetközi versenyző közül a három legkiemelkedőbb 500-1.000 eurós pénzjutalomban részesül, emellett a másnapi Falling Walls konferencián is bemutathatja innovációját a 700 fős hallgatóság – köztük intézményvezetők és az üzleti élet döntéshozói – előtt.  

 

A Falling Walls Conference-t minden évben a berlini fal leomlásának évfordulóján, november 9-én rendezik meg, ahol 20 már elismert, kiváló kutató ismerteti munkásságát egyenként 15 percben. „A konferencián való szereplési lehetőség fantasztikus szakmai ugródeszka egy vállalkozó szellemű fiatal számára, hiszen olyan előadókkal oszthatja meg a színpadot, mint például William E. Moerner, aki a Stanford Egyetem professzora és egyúttal Nobel-díjas kémikus” – tette hozzá Iván Kristóf.

 

A kreativitás tudással párosulva nem ismer határokat

A világ közel 50 országában megrendezett Falling Walls Labeken különböző diszciplínákról és szakterületekről érkező jelentkezők mérettetik meg magukat a természettudományoktól kezdve a gazdaság- és társadalomtudományokon át a művészeti és mérnöki területekig. Az indulók között vannak diákok, kutatók és tudósok, akik BSc, MSc, PhD tanulmányaikat végzik vagy azokat nemrég fejezték be. A versenyzők háromperces, angol nyelvű előadásokban összegzik ötletüket, innovációjukat választ adva a kérdésre, hogy „Melyik a következő fal, amelyet le kell dönteni?”.

 

A tavalyi év nyerteseinek élménybeszámolói itt olvashatók: Mindtech, VeSage, EduBase

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még lehet jelentkezni a 6 millió forint összdíjazású ötletpályázatra

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 27-ig meghosszabbítja Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című ötletpályázatának jelentkezési határidejét a Vodafone Magyarország Alapítvány. A szervezők továbbra is hangsúlyozzák: a diákoknak szóló, fenntarthatósági kérdéseket körüljáró versenyen való részvételhez programozással kapcsolatos külön tudás, előképzettség nem szükséges, annál inkább nyitottság, a digitális platformok iránti érdeklődés és kalandvágy.

2024. február 20. 19:22

A HONOR új kampánya összehozza az ENSZ kultúráit

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének központjában indította el „Sárkányok egyesítik a világot” kiállítását még február 9-én a HONOR az ENSZ Kínai Könyv Szövetségével, a Global Webbel és a Kínai Központi Szépművészeti Akadémiával együttműködve, az ENSZ állandó kínai képviselete támogatásával. A kínai holdújév végéig, tehát még ezen a héten is futó kiállítás a nemzetközi egységet és művészetek közti kapcsolatokat szimbolizálja.

2024. február 20. 17:41

Az ABB megerősíti vezető szerepét a következő generációs MI-alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.

2024. február 20. 16:07

Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével. 

2024. február 20. 14:33

A kiberbűnözők célpontjainak közel 43 százalékát kkv-k teszik ki

A Statista adatai szerint a vállalkozások több mint 72 százalékát érte zsarolóvírus-támadás 2023-ban, ami messze a legmagasabb szám az elmúlt 5 évben. Azonban az Eurostat statisztikái alapján míg a hazai nagyvállalatok kiemelt figyelmet fordítanak az IT-biztonságra, addig a kkv-szektorról már nem mondható el ugyanez, mivel az erre költött összegek alapján az utolsó harmadban szerepel az európai országok rangsorában.* 

2024. február 20. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

2024. január 17. 19:40