Ki nyeri a mobil gyorsasági versenyt?

forrás: Prím Online, 2017. június 14. 13:41

A Facebook nem az első, és nem is az utolsó pofonját lesz képes elszenvedni. Van, amikor a Youtube mér rá csapásokat, és most a Google ismét nem kíméli. Mindazonáltal a Facebook fejlesztői egy pillanatra sem pihenhetnek. Hol a videók nézettségének és betöltésének sebességén csúsznak el, hol pedig a weboldalak betöltési sebességén. Ez utóbbi történt most.

A Google ismét nagyot alkot, és ahogy lassan megszokottá válik, a Facebook lohol utána. Évekkel ezelőtt a Wordstream már foglalkozott a Google Adwords és a Facebook hirdetési hatékonyságával, melyben a közösségi média ismét alul maradt.  AMP kontra SDK  következik most, azaz gyorsasági futamverseny a legjobbak között. Erre azonban nem jellemző a fej - fej melletti haladás. 

 

Mint ahogyan arról a kulcsszo.hu is beszámolt, a Google ismét leelőzi a Facebookot a mobil weboldalak letöltési versenyében. 

 

Már 1 éve van a Google gyorsított mobil oldala

Egy évvel ezelőtt alkották meg az AMP-t, (Accelerated Mobile Page-t) mely nem más, mint  gyorsított mobil oldal. Míg egy átlagos oldal megnyitásának sebessége akár 5,3 másodperc alatt töltődik be, addig az AMP-t használó oldalak letöltési sebessége átlagosan kevesebb, mint 1,4 másodperc. 

 

Azt is hozzá kell tenni a kutatás eredményéhez, hogy az oldal látogatók 53%-a, 3 másodperc után feladja a várakozást és nem marad tovább az adott oldalon. Vált, mást keres. Ez azonban a webáruházak és egyéb kereskedelmi tevékenységet folytató oldalak számára hatalmas profit kiesés. 

 

De nézzük, mi is az AMP egészen pontosan?

Speciális, nyílt forráskódú slim - line tipusú projekten alapuló weboldal. Kiemelkedő gyorsaságát annak köszönheti, hogy teljes egészében statikus, az oldal AMP része azonban nem a kiadó oldaláról tölthető le, így helyet nem foglal, ezáltal nem lassítja az oldalt. 

 

A cikkek és minden egyéb tartalmak a világ tárolt szerverein vannak elhelyezve, melyek bármelyik pillanatban a felhasználóhoz legközelebbi szerverről töltődik be, így szinte valóban egyetlen pillanat alatt láthatóvá válik a betöltött oldal a mobilon. 

 

A Google álláspontja szerint a weboldalak életképessége a gyorsaságon múlik.  

 

 

 

Az AMP egy éve él, létezik és tarol

Az AMP-t használó oldalak gyorsasági aránya az elmúlt 12 hónapban, 35%-os javulást produkált, ezzel az e-kereskedelem egyik legfontosabb szempontjává lett. Az oldalt látogatók türelmetlensége elmúlt, többet költenek, és hosszabb ideig maradnak az AMP-s oldalakon. 

 • A 2017 májusi számadatok alapján jelenleg 2 milliárd oldalon, több, mint 9000.000 domain foglal helyet, míg ez a szám egy évvel ezelőtt csak 125 millió volt az AMP oldalakon. 
 • Az AMP támogatottsága kiemelkedő, hiszen ezt használja többek között a Twitter, Tumblr, QZone, Weibo, Pinterest, Linkedln, Bing, Feedly.
 • Egy AMP oldal betöltése alig kevesebb, mint egy másodperc alatt történik meg. Ez azért lehetséges, mert tízszer kevesebb adatot használ, mint egy normál mobil oldal. 
 • Az AliExpress betöltési ideje 36%-kal csökkent, mióta az AMP-t használja, ezáltal növelhette a rendeléseit 10,5%-kal, a konverziós rátája pedig 27%-kal növekedett. Nem kell nagyon számolni, hogy ez az egyébként is milliárdos bevételű cégnél micsoda hatalmas plusz profitot jelent. 

 

A Facebook vette a kihívást a  Facebook Instant Articles-el

Természetesen a Facebook is mindent elkövet annak érdekében, hogy gyorsaságban utólérje az AMP-t, ezért kifejlesztette a saját alkalmazását, melyet közösen az Apple-el használnak. A Software Development Kit (SDK) elnevezésű alkalmazás után a Facebook cikkei is gyorsabban letölthetőkké váltak, hasonlóan az AMP-hez.

 

A válasz természetesen meglehetősen frusztráló, és lenéző volt az AMP részéről, akik javasolták a Facebook fejlesztőinek, hogy próbálkozzanak meg a különböző tartalmakat, különböző platformokon létrehozni a még eredményesebb gyorsaság növekedés érdekében. Az AMP fejlesztő csapata kijelentette, nem lesz náluk gyorsabb, köszönhető ez a folyamatos fejlesztéseiknek. 

 

Alig fél évvel ezelőtt a Youtube és Facebook betöltési gyorsasága volt tesztelés alatt. Ebben a megmérettetésben a Facebook bizony majdnem alul maradt, így bár hamar rájöttek, ha szinten akarnak maradni, gyorsan és hatékonyan kell a sebességet növelniük, mégsem sikerült az élen végezniük. 

 

Bár az AMP-nek tablettre nincs statisztikája, ez azonban semmit nem von le a győztes mivoltjából, tekintettel arra, hogy a Facebook egyes statisztikai adatait a SDK születése óta homály fedi.  

 

A gyorsasági futamot eldönteni hivatott Chartbeat, 360 helyszínen, 50.000 oldalon keresztül tesztelte a két fejlesztést. A teszt egyetlen kérdése annak eldöntése volt, melyik gyorsabb, az AMP, vagy az SDK?

 

A kutatások azt bizonyítják, hogy egy átlagos mobil weboldalt 5,3 másodperc alatt töltenek be, de az AMP-vel, ez csupán 1,4 másodperc. Ez természetesen nem fénysebesség, de a Google szerint már hatalmas, négyszeres javulás. 

 

A Facebook Instant Articles, tehát a Facebook instant oldalainak betöltési sebessége a normál oldalakéhoz képest csupán 0,001 másodperccel gyorsabb, szemben az AMP - t használó oldalakkal, ahol alig egyetlen másodperc alatt töltődik be az oldal. A látogatók adott oldalakon eltöltött ideje is az AMP irányába dönti el a meccset a maga átlagos 48 másodpercével, szemben a Facebook által preferált alkalmazással, ahol ez az idő csupán 36 másodperc.

 

Az oldalon eltöltött hasznos idő versenyszámot tehát szintén az AMP nyerte a maga 35%-os növekedésével. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy azon oldalak, akik nem gyorsítottak, a betöltés időtartama 5,3 másodperc, mely a fenti adatok fényében már irreálisan hosszúnak tűnik. 

 

Nem véletlen tehát, hogy az AMP jelenleg is térhódító szerepet tölt be, annál is inkább, mert a gyors letöltés már-már elvárássá növi ki magát. Így a nagyobb oldalak váltottak és AMP támogatással, tehát külső szerverrel oldják meg az oldalaik gyorsaságának növelését. 

 • WordPress, 
 • Reddit, 
 • Bing (iOS és Android támogatással), 
 • Ebay (ahol az AMP-nek köszönhetően akár kategóriánként 15 millió terméket is képes az oldal betölteni)
 • Pinterest (akik saját AMP-vel rendelkeznek)
 • Google 

 

Az AMP azon kívül, hogy az e-kereskedelem mérhető bevételét hatalmas mértékben volt képes az egekig növelni, a látogatottság és a visszatérő olvasók számát is ugrásszerűen növelte. 

 

AMP-t használók eredményei:

 • A Washington Post saját felmérése szerint az AMp használata óta a mobillal történő látogatottságuk 23%-os növekedést mutat. Ők 7 napon belül visszatérnek az oldalra. 
 • Slate. A havi egyedi látogatójuk száma 44%-kal nőtt, a visszatérő látogatottság ebből 73% az AMP használata óta. 
 • Gizmodo. 80%-os forgalom növekedés, melyet a megjelenítések 50%-os növekedése emel a csúcs közeli állapotra. 
 • Relay Media. Csak az elmúlt 30 napban több, mint 2,5 millió oldalon jelent meg, olyan oldalakon köszöntek vissza, mint a The Daily Dot, Hearst Television, vagy a The Miami 

 

Valószínűleg a verseny még korántsem lefutott, mivel az internetezési szokásaink a mobil irányba tolódtak el és ezért mindkét cég ezekre az eszközökre fog fókuszálni. 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ismét bírságolt a Médiatanács

Egy amerikai akciósorozat előzetesének túl enyhe korhatár-besorolása, valamint egy ifjúsági műsorban közzétett, szabálytalan játékbolt-szponzoráció miatt szabott ki bírságot az RTL Klub szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A testület eredménytelennek nyilvánította a Körmend 99,8 MHz-es rádiós frekvencia pályázatát, míg egy miskolci és egy encsi frekvencia eljárásaiban az alaki vizsgálatok után nyilvántartásba vette az egyedüliként jelentkező Magyar Katolikus Rádió Alapítványt. 

2019. október 16. 14:25

A Samsung az űr határára repíti a felhasználókat

A Samsung bejelentette legújabb, földön kívüli projektjét, az Űrszelfi küldetést, melyben egy Galaxy S10 5G okostelefont küld a sztratoszférába, amellyel a felhasználók a saját képüket is eljuttathatják az űrbe. 

2019. október 16. 12:59

Elstartolt a Green Fox Academy részidős programozóképzése

Tegnap este elindult a Green Fox Academy első részidős programozóképzése. Az új kurzus munka mellett is elvégezhető, a moduláris felépítésnek köszönhetően azoknak is lehetőséget ad az alapok elsajátítására, akik meglévő állásukhoz szereznének programozó ismereteket. A Burning Glass Technologies és az Oracle Academy elemzése szerint egyre több az olyan hibrid pozíció, ahol tech tudásra is szükség van.  

2019. október 16. 11:44

Lila szőnyeges Lángoló világ premier

Sztárokat felvonultató, exkluzív premiert tartott az Epic Drama csatorna nemzetközileg is elismert II. világháborús sorozatának, a Lángoló világnak (World on Fire). A szereplők, többek között a brit JULIA BROWN és JONAH HAUER-KING, a lengyel ZOFIA WICHLACZ, TOMASZ KOT és BORYS SZYC, valamint a vezető producerek az ikonikus kulturális központban, a Koneserben jelentették be érkező sorozatuk premierjének dátumát: 2019. november 10-ét.

2019. október 16. 10:30

A választások felpörgették a mobilnet-forgalmat is

Egy átlagos vasárnaphoz képest 3 terabájttal nagyobb böngészési adatforgalmat mért Hipernet hálózatán a Telenor október 13-án, az önkormányzati választások napján.

2019. október 16. 09:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás