5G: Akár ötvenmilliárd összekapcsolt eszköz 2025-re

forrás: Prím Online, 2017. szeptember 7. 15:11

Neves hazai valamint nemzetközi telekommunikációs és ICT szakértők részvételével, a Deutsche Telekom támogatásával rendezett konferenciát a Magyar Telekom Csoport Budapesten „5G vertikumok” címmel.

Már ma is emberek milliárdjai állnak egymással kapcsolatban az interneten keresztül, miközben a következő időszak trendjét a gépek, eszközök és érzékelők közötti kommunikáció lehetővé tétele fogja jelenteni – az Internet of Things (IoT), illetve az ipari gyártási folyamatokban az Industry 4.0. Iparági előrejelzések szerint 2025-re már elérheti az ötvenmillárdot az összekapcsolt eszközök száma, mindehhez pedig nagyteljesítményű hálózatokra és új kommunikációs szabványra, az 5G-re van szükség. 

 

„Együttműködünk abban, hogy az 5G Koalíció céljaival összhangban Magyarország az 5G fejlesztések egyik európai központjává váljon, és akár régiós szintű vezető szerepet játsszon az új hálózati technológia és a ráépülő okos megoldások tesztelésében” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója. Hozzátette: „Ennek érdekében a Deutsche Telekom Csoport aktívan részt vesz az 5G technológia szabványosítási folyamatában, valamint  kompetenciáit és tapasztalatait felhasználva proaktív szerepet vállal számos, Magyarország digitális transzformációját elősegítő programban.” 

 

„A 4G technológia a gyorsabb adatátvitelben hozott újat, számos lehetőséget mutatott fel, ám a fejlődés linerális maradt. Az 5G azonban új szintet jelent a legmodernebb technológiai vívmányok hatékony kihasználásában. Így forradalmi megoldásokat nyújt majd számos területen: így a szállítmányozásban, a mezőgazdaságban, az orvostudományban, a közigazgatásban” – húzta alá dr. Kim Kyllesbech Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese. 

 

Az 5G-n keresztül várhatóan rengeteg különféle alkalmazás fog futni, számos elvárást támasztva az átviteli sebesség, válaszidő, biztonság és kapacitás tekintetében. Sőt, az 5G egyszersmind a valósidejű kommunikációnak is előfeltétele: az új hálózati technológia ezerszer magasabb kapacitást biztosít, tízszer gyorsabb átviteli sebességet és tízszer alacsonyabb átviteli késleltetést. Az 5G stabil válaszidőket ígér, ami nagyon fontos az ipari robotok alkalmazásában és a légiközlekedés irányításában. Ezt elsősorban a vállalati-intézményi megoldások új generációja igényli majd.

 

Az 5G-nek is köszönhetően a kommunikáció mindenhová beszivárog, minden megoldás részét képezi, amely a legkülönbözőbb iparágakban okoz minőségi változásokat új üzleti modellek, hatékonyabb architektúrák formájában. Az 5G tehát megnyitja az utat olyan, jelenleg még nem, vagy csak kísérleti formában létező technológiák és megoldások előtt is, mint az intelligens közlekedési rendszerek, az okos otthonok és városok, a robotizált távműtétek vagy a távorvoslási alkalmazások. 

 

Uwe Jannsen, a Deutsche Telekom kutatás-fejlesztésért felelős alelnöke úgy véli, az autóipari 5G megoldások megmutatják, hogy a telekommunikációs iparág képes felismerni egy szektor igényeit és megoldással válaszolni rájuk. Szalay Zsolt, az Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tanszékvezető egyetemi docense szerint is az autóipari megoldások jelentik majd kezdetben az 5G hajtóerejét. „A BME felkészült arra, hogy változtasson a képzések anyagán is, hogy ebbe az irányba mozduljon el” – mondta.  

 

 

Minoo Abedi, a T-Mobile Hollandia vezető elemzője véleménye szerint az 5G képes rá, hogy olyan új ökoszisztémát hozzon létre, amely megváltoztatja, hogyan élünk, hogyan lépünk kapcsolatba egymással, hogyan játszunk. Azok a technológiák, amelyeket ma tesztelünk, teljesen át fogják alakítani a digitális világot. 

 

Peter Marshall, az Ericsson rádiós hálózati megoldások-vezetője előadásában kiemelte, hogy az 5G nem csak egy újabb G, hanem egy kulturális változást követelő új technológia, amely nagy hatással lesz a szolgáltatók életére, hiszen rajtuk múlik, mennyire formálható a története sikersztorivá.

 

2017 szeptember elején a Deutsche Telekom már bejelentett egy európai premiert: a Deutsche Telekom berlini kereskedelmi hálózatán élesítették az 5G kapcsolatot, amely másodpercenként több mint 2 gigabit sebességgel, és csupán 3 milliszekundumnyi késleltetéssel működik a 3,7 gigahertzes spektrumban. A Huawei által gyártott berendezés megfelel az 5G New Radio (NR) 3GPP specifikációknak, míg az üzembe helyezés az európai premiert jelenti és fontos mérföldkő az 5G globális fejlődésének útján.   

 

A Magyar Telekom ez év júniusában alapító tagként vett részt kormányzat és, az iparági szereplők és a tudományos együttműködését elősegítő 5G Koalíció elindításában, valamint 5G mobilkommunikációs teszthálózat kiépítését kezdte meg Zalaegerszegen, az ott létesülő járműipari tesztpályán. Mindez annak a fejlesztésnek a keretében történik, amelynek közös szándékára vonatkozó együttműködési megállapodást írt alá a kormányzat, Zalaegerszeg város, az Autóipari Próbapálya Zala Kft., a Magyar Telekom és leányvállalata, a T-Systems Magyarország június elején. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nem kell már protekció, hogy egy beszállító elérje a HR-es döntéshozókat

Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? A kiválasztási és árajánlatadási, valamint elfogadási folyamat végeláthatatlan és időigényes útvesztőjében gyakran el is tévednek mind a szolgáltatók, mind pedig a kiválasztást végző cégek HR-esei. Ráadásul sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül lehetetlen eljutni a megfelelő illetékesig, aki dönthet a beszállítóval kapcsolatban. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform, ami összeköti a HR-eseket és a beszállítókat.

2023. május 31. 11:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39