Az Eaton az iparágban elsőként hozta piacra UPS-as-a-Reserve szolgáltatását

forrás: Prím Online, 2017. november 26. 08:18

Az Eaton minőségi energiaellátási üzletága olyan energetikai szolgáltatást nyújt a nagy adatközpontok számára, amellyel lehetővé válik számukra, hogy szünetmentes tápegységeik teljesítményével részt vegyenek a hálózatszintű frekvencia-szabályozásban. 

Az UPS-as-a-Reserve (UPSaaR)-nek elnevezett szolgáltatás az első ilyen jellegű kezdeményezés, jelenleg egyedülálló az iparágban. A szolgáltatás elindítását az adatközpontok azon igénye indokolta, hogy az iparág szereplői minél inkább szeretnék maximalizálni beruházásaik potenciális nyereségét és egyúttal támogatni is akarják az energiaszolgáltatókat a fenntartható energiatermelési és felhasználási igények kiegyen-súlyozásában. Így lehetővé válik az adatközpont-üzemeltetők számára, hogy azonnal tudjanak reagálni a hálózatszintű teljesítményigényekre, valamint a megengedett határokon belül tartsák a villamosenergia-rendszer frekvenciáját, ezáltal elkerülve a teljes hálózati áramkimaradásokat. A szolgáltatás elsődleges célközönsége a nagyméretű adatközpontok üzemeltetői, mint például a co-location szerverhoszting, vagy felhő-szolgáltatók. Az indítást a 2017-es év utolsó negyedévére tervezik az európai piacokon.

 

Az Eaton szoros együttműködésben alakította ki a szolgáltatást a skandináv és balti országok vezető energiaszolgáltatójával, a Fortummal. Mivel az energiapiac a fosszilis tüzelőanyagoktól egyre inkább a megújuló energiaforrások felé mozdul, maga az energiatermelés is volatilisabbá válhat, ezért egyre nehezebb lesz az energiaellátás előrejelzése és kiegyensúlyozása. Az energiaszolgáltatók a frekvencia megtartó tartalék (Frequency Containment Reserve, FCR) piactól várják a hálózati frekvencia megfelelő szinten tartását az energiatermelés és -fogyasztás kiegyensúlyozásával.

 

Ugyanakkor a keresletoldali válasz már jelenleg is megváltoztatja az energiapiacot, mert arra ösztönzi a felhasználókat, hogy csúcsidőben csökkentsék, vagy halasszák el máskorra az energiafelhasználásukat. Mint a világ egyik leggyorsabban növekvő energiafogyasztói, az adatközpontok jelentős szerepet játszhatnak ezen a piacon.

 

Az adatközpontok szakemberei folyamatosan keresik annak lehetőségét, hogy a piacon értékesítsék a villamosenergia-rendszereikből származó tartalék-energiaforrásokat. Az Eaton európai adatközpont-szakemberek körében végzett kutatása szerint a válaszadók 55 százaléka megfontolná ezt a lehetőséget, hogy a szolgáltatás igénybevételével meggyorsítsa a technológiai beruházások megtérülését és egyúttal segítse az adatközpontot az ingadozó energiaigény kiegyensúlyozásában.

 

„Ez a szolgáltatás a feje tetejére állítja a hagyományos kereslet-kínálat viszonyt. Ahelyett, hogy az adatközpontok csak fogyasztanák a villamos energiát, támogathatják a hálózatot, amiért ellentételezésben részesülhetnek” – mondta Janne Paananen, az Eaton EMEA Power Quality üzletág technológiai vezetője. „Az informatikai ágazat az elmúlt öt év során továbblépett arról a szintről, hogy pusztán az energia- és költségmegtakarításra összpontosítson, jelenleg már inkább az elsődleges szempont, hogy az adatközpontok kitermeljék a befektetett összegeket. Az adatközpontok szakemberei bevételt termelő stratégiát hozhatnak létre olyan eszközökre alapozva, amelyekkel már eleve rendelkeznek, mint például az UPS. Ez egy talált pénz, ami az utcán hever és csak le kell hajolni érte.”

 

 

Az Eaton és a Fortum számos tényezőre kiterjedő próbaüzeme azt bizonyította, hogy a szünetmentes tápegységek képesek egy virtuális erőmű részeként működni, így a lehetőség adott, hogy az adatközpontok részt vegyenek az energia- és tartalék piacokon. A UPS áramkimaradás esetén felhasználhatóvá teszi az akkumulátorokban tárolt energiát és egyúttal szabályozhatóvá teszi a hálózati áramellátás iránti igényt a tárolt energia hálózat irányába történő visszatáplálásával. Az adatközpontok üzemeltetői így támogathatják a villamosenergia-hálózatot a frekvencia-szabályozásban és további bevételt generálhatnak az UPS TCO-jának, vagyis a teljes bekerülési és üzemeltetési költségének az ellensúlyozása, valamint az adatközpont versenyképesebbé tétele céljából. Az Eaton UPSaaR szolgáltatása lehetőséget ad az adatközpontok üzemeltetőinek arra, hogy együttműködjenek az energiaszolgáltatókkal az adatközpont energiaszükségletének pillanatnyi csökkentése érdekében, sőt akár a villamos energia visszatáplálására is a hálózatba. Egy adatközpont évente akár 50.000 EUR-t is generálhat megawattonként a hálózatba visszatáplált elektromos energiából.

 

Az Eaton és a Fortum közötti együttműködés bizonyította, hogy a UPS rendszerek és akkumulátorok biztonságosan és hatékonyan használhatók fel a fogyasztás változtatására (DR - Demand Response) irányuló beavatkozásra, anélkül, hogy az UPS elsődleges feladatának ellátását veszélyeztetnék. Ezenkívül az adatközpontok által tipikusan használt dízel generátorok is csatlakoztathatók a virtuális erőműhöz, ha hosszabb áthidalásra, vagy fokozott teljesítményre van szükség.

 

A szolgáltatás az egyes szervezetek kezébe adja az irányítást az energiagazdálkodással kapcsolatosan, melynek köszönhetően egyszerűen rendelkezhetnek arról, hogy mennyi kapacitást kínáljanak, illetve mikor és milyen áron kereskedjenek vele. Az energia-szolgáltatóval való együttműködés révén az adatközpont képes lesz felajánlani kapacitását a hazai villamosenergia hálózatnak, vagy az átviteli rendszerüzemeltetőnek. A szolgáltatást az Eaton telepíti a felhasználóhoz és biztosítja a kommunikációs felületet az energiaszolgáltató rendszeréhez. Az UPSaaR szolgáltatás független lesz az energiaszolgáltatótól, így a szervezetek szabadon választhatnak, hogy melyik szállítóval való együttműködést részesítik előnyben. A szolgáltatás kezdetben az Eaton 93PM és a Power Xpert 9395P UPS modellekhez lesz érhető az EMEA régió piacain.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligencia demokratizálja a marketinget

Egy újabb marketing demokratizálódási hullám elején vagyunk. A mesterséges intelligencia (AI) hasonló forradalmi változást idéz elő a marketingben, mint korábban az internet. Hatására olyan mértékben egyszerűsödnek le egyes feladatok, hogy azzal kisvállalkozók tömegei számára válik elérhetővé a marketing – állítja Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, a Marketing Commando vezető tanácsadója.

2023. június 2. 17:00

Az Unió jóváhagyta a új e-aláíró platformot

Magyarországról is biztosított lesz a teljes mértékben digitális Uniós közigazgatási ügyintézés, az elektronikus azonosítás és a digitális aláírás az Evrotrust eID egységes azonosítási rendszerének köszönhetően, amely már átment az Uniós tagállamok értékelésén. A rendszer újdonsága, hogy immár nem csak magánszemélyek, hanem vállalatok is használhatják hivatalos és közigazgatási ügyeik intézésére az egész Unióban. Az Európai Bizottság az eIDAS szabályozás alapján ellenőrizte a platform Uniós használatát, ezzel hamarosan minden tagállam számára elérhető lesz.

2023. június 2. 15:29

Digitalizációs részleg alakult hazánk piacvezető könyvelő vállalatánál

Külön digitalizációs szervezeti egységet hoztak létre a Process Solutionsnél (PS), hazánk egyik vezető számviteli, adózási és bérszámfejtési szolgáltatásokat nyújtó vállalatánál.

2023. június 2. 12:45

Felgyorsítja stratégiai átalakulását a Maersk

Jelentős előrelépést ért el digitális átalakulásában a dán Maersk. A világ legnagyobb tengeri szállítmányozó vállalata az SAP Business Technology Platform segítségével gyorsítja fel stratégiai fejlődését, automatizálja üzleti folyamatait, növeli hatékonyságát, teszi egyszerűbbé a technológia használatát, és növeli a felhasználói élményt.

2023. június 2. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39