Készítsük fel az irodai szervereket a kánikulára!

forrás: Prím Online, 2018. június 21. 10:55

Egy hirtelen jött forró nap akár a teljes céges IT-rendszert romba döntheti. A meleg a gépek ellensége, ezért ajánlott az irodai szerverek megfelelő hűtéséről mielőbb gondoskodni, ellenkező esetben akár súlyos meghibásodással, adatvesztéssel is számolni kell.

100 éve nem volt ilyen forró az április és a májusi melegrekord után júniusra is megérkezett a kánikula, amely veszélyes az informatikai eszközökre is. A nem megfelelően hűtött szerverek teljesítménye a melegben jelentősen csökken, a hálózat működése lelassul. Az Amerikai Fűtés-, Hűtés- és Légkondicionáló Társaság* tanulmányában az irodai szerverek működéséhez 18-27 Celsius fok közötti hőmérsékletet javasol 40-60 százalékos páratartalom mellett. Vagyis ha igazán biztosra akar menni egy vállalat, érdemes lehet 20-23 fok körüli hőmérsékletet biztosítani a szervereknek vélik a Doclernet szakértői. Amennyiben a szerverek tartósan 30 fok feletti környezetben működnek, a túlhevülés váratlan rendszerleállást okozhat és jelentősen, akár 50%-kal is csökkentheti a szerverek élettartalmát. 

 

Falra szerelt irodai légkondicionáló: nem hatékony megoldás

A folyamatos és szakszerű hűtés biztosítása rendkívül energiaigényes, komplikált és költséges. A hatékony klímarendszer kialakítása nem egyszerű. „A hagyományos, falra szerelt klímaberendezés esetén a hűtött levegő általában felülről érkezik, a gépekből felfelé áramló meleg levegő miatt viszont nem biztos, hogy be is tud jutni a gépházba. Ha ezzel szemben a hűtés az álpadlóba kerül, a hűtött levegőt a gépek könnyen beszívják. Ilyen klíma rendszert viszont nehéz átlagos irodai körülmények között biztosítani” – mondta el Hajmási Gergely a szerverhoszting specialista Doclernet Hosting kereskedelmi vezetője. 

 

Kánikula_hőmérséklet a szabadban és a Doclernet szervertermében 

 

Olcsóbb felkészülni

A szakember szerint az irodai szerverszobák megfelelő kialakítása a kis- és középvállalkozások esetében gyakran anyagi vagy egyéb okokból nem kap kellő hangsúlyt, és sokan csak akkor ismerik fel a szerverek hűtésének fontosságát, amikor - komoly anyagi károkat okozva - a gép súlyosan meghibásodik. Jobb esetben „csak” elérhetetlenné válik a weboldal vagy leáll az e-mail rendszer. Rosszabb esetben szünetelnek a megrendelések, megáll a számlázás és az is előfordulhat, hogy lényeges adatoknak is búcsút kell mondani, mert a meleg az adattároló egységeket károsította. Mindez könnyedén kiküszöbölhető lenne, hiszen már akár 20-25 ezer forintos havidíjért elhelyezhető a vállalati szerver egy korszerű adatközpontban, ahol az állandó hűtés, áramellátás, internetkapcsolat és őrzés is garantált. Ugyanígy mód van bérelt szerver igénybevételére is.

 

„Az adatközpontban biztosított a szerverek energiaellátása és hűtése a nap 24 órájában, extrém körülmények között is megoldott. Szükség esetén például aggregátor vagy nagy teljesítményű szünetmentes tápegységek segítségével képesek áthidalni az áramszünetet és biztosítani a hűtést és működést. Ezen felül egy professzionális szerverközpont esetén az IT-infrastruktúra felügyeletéért és az esetlegesen felmerülő hibák elhárításáért állandó operátori ügyelet felel. Sőt, a teljesebb körű szolgáltatások esetén a nyári szabadságok alatt sem kell attól tartani, hogy egy váratlan technikai hiba esetén nem lesz elérhető az éppen nyaraló céges informatikus. Így azok a vállalatok, akik nemcsak az állandó hűtés és áramellátást akarják biztosítani, akár teljes körű rendszerüzemeltetési szolgáltatást is igénybe vehetnek, melynek során a céges szerverek működéséről az adatközpont állandó ügyeletet is adó szakemberei gondoskodnak.” – foglalja össze az adatközpontok előnyeit DoclerNet Hosting Kft. kereskedelmi vezetője. 

 

_____________

* American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers, ASHRAE

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gazdaságos megoldás egyszerűsíti az áruszállítást

Ahhoz, hogy egy termék eljusson A-ból B pontba, az esetek nagyon nagy százalékában egy dologra biztosan szükség van: ez az úgynevezett sztreccsfólia. A raklapcsomagolás gazdaságosabb és kedveltebb fóliatípusát lehetővé tette egy magyar cég úgy, hogy az nemcsak gazdaságosabb lett a piacon kapható termékeknél, de környezetbarát is, hiszen a vékonyabb fólia használatával kevesebb hulladék keletkezik. Az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. innovációja az áruszállítást nagyságrendekkel könnyítheti meg a közeljövőben.

2023. június 8. 15:40

Kényszerből előny: emiatt állhatnak át zöld működésre az irodaházak

A tavaly ősszel bekövetkezett gázáremelkedés hatására feje tetejére állt az irodaházak piaca, a magas fenntartási költségek miatt ugyanis a legtöbb üzemeltető zöld útra lépett. Kaloczkai Sándor, a Gree légkondicionálók műszaki vezetője arról beszélt, ma már nem az a kérdés, hogy az energiahatékonysági beruházások megtérülnek-e, hanem az, hogy azok nélkül a működés fenntartható marad-e. Zöld irányban is példaértékű a világ első számú klímamárkája magyarországi vezérképviseletének szarvasi irodaháza, a Hi-Tech épület ugyanis látványban és műszaki tartalomban is a világ elithez tartozik.

2023. június 8. 12:49

Füstöljenek a gumik: a norelem szabványos alkatrészekkel segíti a tanulókat a drift triciklik építésében

A norelem folyamatosan támogatja a fiatal mérnöki tehetségeket, aminek újabb állomásaként számos szabványos alkatrésszel támogatta a Müncheni Műszaki Iskola diákprojektjét. A hallgatók dolgozták ki a motoros drift trike koncepcióját, és a projektet a tervezéstől a befejezésig vitték végig.

2023. június 8. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39