Bíróságon száll szembe az amerikai megszorító intézkedésekkel a Huawei

forrás: Prím Online, 2019. május 29. 14:33

A Huawei Technologies gyorsított eljárásra vonatkozó kérelmet nyújtott be a texasi bíróságon, mert szerinte több ponton ellentétes az alkotmánnyal az amerikai 2019-es védelmi költségvetésről szóló törvény, a National Defense Authorization Act (NDAA) 889-es szakasza. A rendelkezés, amely név szerint is említi a Huawei-t, többek között arra kötelezi az amerikai kormányzati szerveket, hogy ne adjanak pénzbeli támogatást azoknak a partnereknek, akik a vállalat eszközeit használják. A vállalat felszólította továbbá az Egyesült Államok kormányát, hogy haladéktalanul állítsa le az ellene állítólagos kiberbiztonsági okokból folytatott kampányt.

„Az amerikai politikusok az egész nemzetük erejét használják fel arra, hogy egy magánkézben lévő vállalatot ellehetetlenítsenek. Ez a történelemben eddig szinte példanélküli támadás egy piaci szereplő ellen” - mondta Song Liuping, a Huawei vezető jogásza a beadvány benyújtása kapcsán. 

 

A Huawei Technologies jogásza szerint az Egyesült Államok kormánya eddig semmilyen bizonyítékot nem mutatott be, amivel alátámasztotta volna a vállalat biztonsági fenyegetéséről szóló vádjait, az egész ügy a céggel kapcsolatos alaptalan spekulációkra épül.

 

 „A Huawei koholt kiberbiztonsági okokra hivatkozó eltiltása nem eredményezi a hálózatok biztonságosabbá válását. Hamis biztonságérzetet kelt, és eltereli a figyelmet a valóban fontos kihívásokról” - tette hozzá Song.

 

 

A Huawei első keresete alkalmával idén márciusban már felhívta a figyelmet arra, hogy a 2019-es védelmi törvény 889-es szakasza név szerint említi a Huawei Technologies-t, és nemcsak azt tiltja meg az Egyesült Államok kormányzati szerveinek, hogy a vállalat készülékeit és szolgáltatásait használják, hanem azt is, hogy pénzbeli támogatást vagy hitelt adjanak olyan harmadik félnek, aki cég termékeit vagy szolgáltatásait igénybe vette. A szigorú intézkedések akkor is érvényesek, ha ezeknek a cégeknek semmilyen kapcsolatuk nincs az Egyesült Államok kormányával.

 

Glen Nager, a Huawei peres ügyében eljáró jogásza szerint ezért a 2019-es NDAA vonatkozó szakasza sérti az Egyesült Államok Alkotmányának számos alapelvét úgy, mint a személyre szabott jogi intézkedések tilalmáról szóló Bill of Attainder Clause-t és a méltányos jogi eljárásról szóló Due Process Clause-t, valamint a hatalmi ágak szétválasztásáról szóló alkotmányos alapelvet is.

 

Song kitért arra is, hogy az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma két hete az úgynevezett „Entity List”-re tette a vállalatot. „Egy gazdasági társaság tiltólistára tétele veszélyes jövőképet mutat. Ma még csak a Huawei-ről van szó, de holnap már más iparágakat, más cégeket, vagy akár a fogyasztókat is érintheti egy hasonló szabályozás” - tette hozzá a vállalat vezető jogásza. „A bírósági rendszer az igazság utolsó védőbástyája. Bízunk az Egyesült Államok ítélethozatali szerveinek függetlenségében és integritásában. Reméljük, hogy az NDAA hibáit a bíróság ki tudja javítani”.

 

A Huawei Technologies álláspontja szerint az USA megszorító intézkedése nem teszi biztonságosabbá a hálózatokat. A vállalat elvárja az Egyesült Államoktól, hogy amennyiben a valódi célja csakugyan a biztonság, úgy a megfelelő megközelítéssel álljon a kiberbiztonság ügyéhez, valamint tisztességes és hatékony intézkedésekkel segítse elő azt.

Kulcsszavak: +céginfo Huawei

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dr. Hasznics Milán lett a Qualysoft Csoport globális vezérigazgatója

Dr. Hasznics Milán igazgatósági tag tölti be 2023 januárjától az IT-tanácsadó és szolgáltató Qualysoft Csoport globális vezérigazgatói posztját. A kinevezés a szakember 2022-es magyarországi vezérigazgatói előléptetését követi. A magyarországi feladatkör mellett a cégcsoport német, osztrák, román, szerb és svájci tagvállalataiért is felelős.

2023. január 31. 15:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46