A legnagyobb rendezvényeken akár 20-szoros a hálózati forgalom egy átlagos naphoz képest

forrás: Prím Online, 2019. június 26. 13:22

Évente 400-500 olyan fesztiválra és tömegrendezvényre készül hálózati kapacitás erősítéssel a Telenor, ahol legalább 4-5 ezer vendégre számítanak a szervezők. Ilyenkor a viszonylag kis területre összpontosuló hálózati forgalom akár az átlagos napi 20-szorosára is növekszik. 

A kihívásra létezik technológiai megoldás, de a mobilszolgáltatók oldaláról komoly előkészületeket igényel, hogy a hétköznapokon megszokott mobilozási élmény elérhető legyen a népszerű rendezvényeken is, mint például a Fishing on Orfű vagy a több tízezer látogatót vonzó Balaton Sound, a VOLT Fesztivál, a Sziget és az EFOTT.

 

Mennyi antenna kell egy jó fesztiválhoz?

Már most látható, hogy a balatoni régióban idén júniusban átlagosan körülbelül 60%-kal nagyobb adatforgalom ment át a Telenor 4G-hálózatán, mint 2018-ban. Az év során több száz fesztiválon, nagyobb rendezvényen készül a Telenor a megnövekedett hálózati igény kiszolgálására a meglévő bázisállomások kapacitásának átmeneti bővítésével, paramétereinek hangolásával vagy ideiglenes mobil állomások telepítésével. Az év kiemelt időszaka a nyári szezon; ekkorra összpontosul az ideiglenes állomások telepítésének 80%-a és a kapacitásbővítések kétharmada. Ezeket a feladatokat nem lehet csupán rutinszerűen végezni: a hétköznapokban is egyre növekvő mobilnet-felhasználás kiszolgálására az időszakos bővítések mértéke is évről-évre ~10%-kal nagyobb a megelőző évhez képest, és mára nem csak a gyors le-, hanem a feltöltési sebességre is megnövekedett az igény, hiszen a közösségi média alkalmazásokkal egyre többen élő videóval is közvetítik élményeiket.

 

2018-as Balaton környéki események, nagyságuk jelölésével, ahol a Telenor hálózati megerősítést végzett

 

A Telenor a fesztiválok sajátosságainak megfelelően készül valamennyi rendezvényre a hálózat megerősítésével és a terheltség alakulásának folyamatos követésével annak érdekében, hogy biztosítsa a megfelelő szolgáltatást. A legnagyobb fesztiválokon átlagosan napi szinten akár 50-60 ezer ember is megfordul, akik így hasonló mennyiségű adatforgalmat bonyolítanak, mint ami egy ilyen méretű településen mérhető. 2018-ban például a Balaton Sound fesztiválon mért adatforgalom meghaladta a közeli – és lélekszámban hasonló méretű – Kaposvár adatforgalmát. Sopron teljes Hipernet-forgalmához képest annak 60%-át érték el a VOLT Fesztivált látogató telenorosok.

 

A fesztiválok idején a roaming forgalom is jelentősen megnő: 2018-ban a Szigeten az esti órákban a roaming 2G-n meghaladta a honos ügyfelek forgalmát, míg 3G technológián pontosan dupla annyi volt a roaming forgalom, mint a hazai forgalom.

 

2018-as magyarországi események, nagyságuk jelölésével, ahol a Telenor hálózati megerősítést végzett

 

Állomások a fesztivál körül – és a keverőpultban

Míg a Sziget Fesztiválon – ahol a felhasználók nagyobb területen, jóval elszórtabban mozognak – idén 17 ponton helyez el kisebb-nagyobb rádióadókat a szolgáltató, addig a kisebb területre sok bulizót összpontosító Balaton Sound esetében – a nyárra eleve felfejlesztett hálózati lefedettségén túl – 7 további ideiglenes bázisállomást létesít. Ezek többsége a fesztivál körüli területen elhelyezkedő, kerekeken guruló mobil bázisállomás, vagy extra rádiós egységekkel felszerelt bázisállomások. A fesztiválok területén általában a legnagyobb, egy cellára eső felhasználó-sűrűség természetesen a nagyszínpad előtti területen van. A célzott lefedettség egyik fontos pontja a keverőpult: Balaton Soundon ide is szerel egy extra állomást a Telenor.

 

A Telenor Magyarország bázisállomása fesztivál-környezetben

 

A Balaton Soundon kívül további népszerű, sok látogatót vonzó Balaton környéki fesztiválokon is épít ideiglenes állomást a Telenor. 2019 nyarán a szolgáltató többek között jelen van az alsóörsi Open Road Festen, az Everness Fesztiválon, a Paloznaki Jazzpikniken, a STRAND Fesztiválon, a Művészetek Völgyében, az alsóörsi Zorall Sörolimpián és a Boglári Szüreti Fesztiválon.

 

A Telenor korábban hasznos tippekkel látta el a fesztiválozó fiatalokat és szüleiket arról, hogyan növelhetik biztonságukat egy tömegrendezvényen; a cikk itt érhető el: „És te hogyan készülsz? 5+1 tipp fiataloknak és szülőknek a fesztiválszezonra

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás