Muszáj frissíteni a Windowst!

forrás: Prím Online, 2019. július 2. 11:32

Nem egészen 5 hónap múlva, november 12-én a nem Enterprise licensszel bíró Windows 10 1803-as (2018 októberi frissítésével) vagy annál korábbi verziójával rendelkező felhasználóknak frissíteniük kell rendszerüket a 1903-as verzióra (2019 májusi frissítés), ellenkező esetben a későbbiekben nem részesülnek a havi biztonsági frissítésekből – hívja fel a figyelmet a Sophos.

A Microsoft szerint attól az időponttól kezdve a Windows 10 Home 1803-as, a Windows 10 Pro 1803-as, Windows 10 Pro for Workstation 1803-as és Windows 10 IoT Core 1803-as verzióinak lejár a támogatási időszaka, ami ezt jelenti:

 

A Windows Update automatikusan elkezdi frissíteni a funkcióit, hogy biztosítsa az eszköz biztonságát és a rendszer ökoszisztémájának stabilitását. A Windows 10 Enterprise 1803-as verziójának támogatása 2020 novemberében ér véget. A fejleményeket megelőző közelmúltbéli figyelmeztetések ellenére a frissítési követelmény sok 1803-as felhasználó számára sokkoló lehet, akik a Windows 10, 2019. májusában kiadott, azóta is legelterjedtebb verziójára frissítettek legutóbb.

 

Gépi tanulási modell fogja terjeszteni a frissítéseket a felhasználóknak

Hogyan fogják tudni a 1803-as vagy korábbi verziók felhasználói tudni, hogy frissíteniük kell? Szappanos Gábor, a Sophos szakértője elmondta; valójában úgy tűnik, nem fogják - a Microsoft automatikusan meghozza nekik ezt a döntést. Arról, hogy ez hogyan fog történni, ezen a héten bukkant fel a @WindowsUpdate egy tweetjében:

 

(A Tweetben arról írnak, hogy megkezdik a gépi tanulásos rendszer képzését a frissítések kezelésére.)

 

Röviden: ettől a héttől kezdve a 1803 napjai meg vannak számlálva, de egy gép fogja meghatározni, hogy pontosan hogyan is. A frissítési döntés befolyásoló tényezői között szerepel, hogy a kérdéses gép szenved e 1903-as verzió ismert kompatibilitási problémáinak bármelyikétől, amit először meg kell oldani. Ez az elővigyázatosság megalapozott és fájdalmasan ironikus. Tavaly októberben a Microsoftnak szüneteltetnie kellett a 1809-es verziófrissítés terjesztését, mert a felhasználók jelezték, hogy nem férnek hozzá bizonyos fájlokhoz - pontosan ez volt a fő ok, hogy számos felhasználó maradt a 1803-asnál. Pedig a Microsoft éppen akkoriban dicsekedett...

 

“Az egyik legújabb fejlesztésünk a gépi tanulás használata (ML) a kiválasztási folyamatban, hogy mely eszközök kapják meg előbb a frissítéseket. A 1803-as és korábbi verziók sem voltak immunisak a problémákra, például a Microsoftnak fel kellett függesztenie bizonyos USB vagy SD kártya tárolókkal rendelkező felhasználók számára a frissítéseket.”

 

Mi a jó az 1903-ban?

A korábbi problémákból született két feltűnő új funkció a frissítések szüneteltetése legfeljebb 35 napig (mielőtt újra nem próbálná és talán tovább szüneteltetné) és az, hogy a Windows 10 automatikusan vissza tud állni egy korábbi frissítési állapotra, amennyiben hibát észlel.

 

A Sophos szakértője hozzátette; ha szerencsés és Pro vagy Enterprise licenszet használ, akkor megkapja a figyelemre méltó Windows Sandboxot is, egy “kikönnyített” hypervisor alapú virtuális gépet. Ezt a Windowson belül indíthatja el, és alkalmazásokat, illetve weboldalakat izolálhat vele, nehogy azok kárt tegyenek a felhasználó PC-jében. A gépi tanulásos frissítést övező nyilatkozatok kapcsán az lehet a benyomásunk, hogy a Windows 10 komplexebbé vált, mint amire a Microsoft számolt. Régen a Windows felhasználók ritkábban váltottak új Windowsra, majd a biztonsági frissítéseket leszámítva azt a verziót használták évekig a következő új kiadás megjelenésééig. Napjainkban kétszer egy évben frissül a Windows új verzióra, közben egy-egy funkciófrissítés is megjelenik: az élet sokkal eseménydúsabbá vált. Vajon vannak olyan Windows mérnökök, akik a régi időkbe vágynak vissza - pont, mint a felhasználók, akik úgy gondolják, hogy ők boldogok a Windows 10 1803-as verziójával is?

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bionika, robotika és intézményi spinoff fejlesztések az idei Innovációs Napon

Hatodik alkalommal rendezi meg a kutatókat és ipari partnereket összekötő eseményét, az Innovációs Napot a Műegyetem - FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) június 8-án. Az idei év központi témája az egyetem innovációs sokszínűsége lesz. Dróntechnológiai, bionikai és robotikai fejlesztések is bemutatkoznak a programban. Az Innovációs Napon debütál az egyetem új spinoffokat és startupokat támogató programja a BME U[S]³.

2023. június 4. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39