Muszáj frissíteni a Windowst!

forrás: Prím Online, 2019. július 2. 11:32

Nem egészen 5 hónap múlva, november 12-én a nem Enterprise licensszel bíró Windows 10 1803-as (2018 októberi frissítésével) vagy annál korábbi verziójával rendelkező felhasználóknak frissíteniük kell rendszerüket a 1903-as verzióra (2019 májusi frissítés), ellenkező esetben a későbbiekben nem részesülnek a havi biztonsági frissítésekből – hívja fel a figyelmet a Sophos.

A Microsoft szerint attól az időponttól kezdve a Windows 10 Home 1803-as, a Windows 10 Pro 1803-as, Windows 10 Pro for Workstation 1803-as és Windows 10 IoT Core 1803-as verzióinak lejár a támogatási időszaka, ami ezt jelenti:

 

A Windows Update automatikusan elkezdi frissíteni a funkcióit, hogy biztosítsa az eszköz biztonságát és a rendszer ökoszisztémájának stabilitását. A Windows 10 Enterprise 1803-as verziójának támogatása 2020 novemberében ér véget. A fejleményeket megelőző közelmúltbéli figyelmeztetések ellenére a frissítési követelmény sok 1803-as felhasználó számára sokkoló lehet, akik a Windows 10, 2019. májusában kiadott, azóta is legelterjedtebb verziójára frissítettek legutóbb.

 

Gépi tanulási modell fogja terjeszteni a frissítéseket a felhasználóknak

Hogyan fogják tudni a 1803-as vagy korábbi verziók felhasználói tudni, hogy frissíteniük kell? Szappanos Gábor, a Sophos szakértője elmondta; valójában úgy tűnik, nem fogják - a Microsoft automatikusan meghozza nekik ezt a döntést. Arról, hogy ez hogyan fog történni, ezen a héten bukkant fel a @WindowsUpdate egy tweetjében:

 

(A Tweetben arról írnak, hogy megkezdik a gépi tanulásos rendszer képzését a frissítések kezelésére.)

 

Röviden: ettől a héttől kezdve a 1803 napjai meg vannak számlálva, de egy gép fogja meghatározni, hogy pontosan hogyan is. A frissítési döntés befolyásoló tényezői között szerepel, hogy a kérdéses gép szenved e 1903-as verzió ismert kompatibilitási problémáinak bármelyikétől, amit először meg kell oldani. Ez az elővigyázatosság megalapozott és fájdalmasan ironikus. Tavaly októberben a Microsoftnak szüneteltetnie kellett a 1809-es verziófrissítés terjesztését, mert a felhasználók jelezték, hogy nem férnek hozzá bizonyos fájlokhoz - pontosan ez volt a fő ok, hogy számos felhasználó maradt a 1803-asnál. Pedig a Microsoft éppen akkoriban dicsekedett...

 

“Az egyik legújabb fejlesztésünk a gépi tanulás használata (ML) a kiválasztási folyamatban, hogy mely eszközök kapják meg előbb a frissítéseket. A 1803-as és korábbi verziók sem voltak immunisak a problémákra, például a Microsoftnak fel kellett függesztenie bizonyos USB vagy SD kártya tárolókkal rendelkező felhasználók számára a frissítéseket.”

 

Mi a jó az 1903-ban?

A korábbi problémákból született két feltűnő új funkció a frissítések szüneteltetése legfeljebb 35 napig (mielőtt újra nem próbálná és talán tovább szüneteltetné) és az, hogy a Windows 10 automatikusan vissza tud állni egy korábbi frissítési állapotra, amennyiben hibát észlel.

 

A Sophos szakértője hozzátette; ha szerencsés és Pro vagy Enterprise licenszet használ, akkor megkapja a figyelemre méltó Windows Sandboxot is, egy “kikönnyített” hypervisor alapú virtuális gépet. Ezt a Windowson belül indíthatja el, és alkalmazásokat, illetve weboldalakat izolálhat vele, nehogy azok kárt tegyenek a felhasználó PC-jében. A gépi tanulásos frissítést övező nyilatkozatok kapcsán az lehet a benyomásunk, hogy a Windows 10 komplexebbé vált, mint amire a Microsoft számolt. Régen a Windows felhasználók ritkábban váltottak új Windowsra, majd a biztonsági frissítéseket leszámítva azt a verziót használták évekig a következő új kiadás megjelenésééig. Napjainkban kétszer egy évben frissül a Windows új verzióra, közben egy-egy funkciófrissítés is megjelenik: az élet sokkal eseménydúsabbá vált. Vajon vannak olyan Windows mérnökök, akik a régi időkbe vágynak vissza - pont, mint a felhasználók, akik úgy gondolják, hogy ők boldogok a Windows 10 1803-as verziójával is?

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar makettező cég innovatív 3D-s megoldásai a gyártás területén

Az utóbbi években a 3D nyomtatás és a hozzá kapcsolódó modell előállítási folyamatok a mindennapok részei lettek. A technológiával már városrészt, orvostechnikai eszközöket és ékszereket is készítenek, de van, ahol az általános iskolai oktatásban és a háztartásokban is használják. Nem létező, vagy sérült elemeket alkotnak virtuálisan újra, majd állítják elő ismét, hogy azok az eredetivel azonos módon működhessenek felhasználási területükön. Egy magyar cég a makettezés mellett úttörőnek számító területeken is használja a file to factory és a reverse engineering megoldásokat.

2023. március 25. 15:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48