Logisztikai innováció a Whirlpool-nál!

forrás: Prím Online, 2019. november 14. 17:21

A Whirlpool a világ egyik legnagyobb háztartási készülékeket gyártó vállalata. Lengyelországban, lódzi gyárukban szárítógépeket és sütőket gyártanak. A hatékonyság javítása érdekében a vállalat három MiR200 autonóm mobil robotot telepített, melyek alkatrészeket szállítanak a különböző gyártósorok között. 

 

A lódzi üzem vezetésének kihívással kellett szembesülnie: hogyan lehet összekapcsolni az alkatrészek gyártósorok közötti belső szállítását a be- és kirakodás automatizálásával? Fontos volt, hogy a megoldás csökkentse az emberek szerepét a szállítási folyamatban, és optimális költségekkel és biztonsági tényezőkkel rendelkezzen. Az autonóm MiR200 robotflotta megfelelt ezeknek a kívánalmaknak, sőt, emellett rugalmasságot is biztosított a gyárterület módosítása során, de egyszerű programozást és kezelhetőséget is nyújtott.

 

Ipar 4.0 – az üzem termelékenységének és biztonságának javítása

A Whirlpool az automatizációra, a digitalizációra és az ipar 4.0-ra építi növekedését. A vállalat így fejleszti folyamatainak hatékonyságát és termékeinek minőségét, miközben csökkenti a kiadásokat és erősíti saját versenypiaci pozícióját. A MiR robotok tökéletesen beleillenek ebbe az irányelvbe.

 

„Az üzemünkben 15 percenként hagyja el egy szárítógép a gyártósort. Ehhez alkatrészek nagy mennyiségben történő szállítására van szükség. A mobil robotok egy teljesen újféle anyagmozgatási megoldással szolgálnak, melyhez nincs szükség emberi közbeavatkozásra. Alkalmazottainkat így magasabb hozzáadott értékkel rendelkező területekre csoportosíthatjuk. Az együttműködő robotok emellett jelentősen növelik a biztonságot is, segítségükkel kiküszöbölhetők az emberek és a járművek, például targoncák, vagy vontatók közti potenciális ütközések.” – mondja Szymon Krupiński, a Whirlpool lódzi üzemvezetője.

 

 

Az autonóm robotok szárítógép-alkatrészeket szállítanak két gyártósor között

A robot szárítógép ajtókat szállít a különböző stádiumú összeszerelési feladatokat végző gyártósotok között. Egy járat során egyszerre 12 ajtót tud elvinni, visszafelé pedig az üres csomagolást veszi fel. Egy teljes kör körülbelül 130 méter hosszú. A MiR200 megérkezik az előszerelő állomáshoz, beáll a megpakolt kocsi alá, és csatlakozik hozzá kampójával. A kocsit aztán ahhoz a gyártósorhoz vontatja, ahova a csomagok érkeznek. A lepakolás során az üres dobozok a gravitáció segítségével visszacsúsznak a MiR ládájába. Miután a robot visszaérkezik a kezdőpontjára, megkezdődhet a következő ciklus. A robot szenzorok és szkennerek segítségével ismeri fel és kerüli el az útját keresztező akadályokat, amik lehetnek például targoncák, vagy vontatók. A robot által megtett teljes ciklus körülbelül 3 perc 50 másodpercet vesz igénybe. A gyári működés során két, 200 kg teherbírással rendelkező MiR200 robot szállít alkatrészeket, míg a harmadik a töltőállomáson pihen, és biztonsági tartalékként funkcionál. 

 

A Whirlpool a telepítést még 2018 decemberében kezdte meg, amikor először tesztelte a robotot. Az eredmények pozitív kiértékelése után további két MiR200-at is üzembe helyeztek. A vállalat emellett a MiRFleet robotflotta-kezelő rendszert is installálta, amelynek segítségével a robotok ütemezni tudják a beérkezett feladatokat, és töltöttségi szintjük is figyelemmel követhető a zökkenőmentes munkavégzés érdekében. A MiR robotok lódzi telepítésében és beállításában a Whirlpool-nak a ProCobot helyi forgalmazó nyújtott segítséget.

 

 

A MiR robotok alkalmazkodó és felhasználóbarát jellege növeli a hatékonyságot

Amióta a robotokat üzembe helyezték, a gyárterület elrendezése, és ezzel együtt a robotok útja többször is változott. A MiR eszközök programozása tulajdonképpen csak annyiból áll, hogy meg kell adni azokat a pontokat, amelyeket a robotnak érintenie kell. Az útvonalnak ajánlott elkerülnie az emberek által frekventált helyeket az ütközések kockázatának minimalizálása érdekében. A működés és a programozás egyszerűségének, valamint a tájékozódási technika fejlettségének köszönhetően a MiR robotok gyorsan alkalmazkodni tudnak a munkakörnyezetben életbe lépő változásokhoz.

 

„A MiR robotok könnyű használhatóságából adódóan a mérnöki vagy programozási ismeretekkel nem rendelkező alkalmazottaink is használni tudják őket. Így a nélkül tudjuk kihozni a robotokból a maximumot, hogy komoly befektetést kellene a kollégáink új technológiára való kiképzésére fordítanunk.” – mondja Paolo Aliverti, a Whirlpool ipar 4.0 logisztikai programmenedzsere.

 

 

A MiR robotok átveszik a targoncák szerepét és kevesebb, mint két év alatt megtérülnek

A robotok használata előtt az alkatrészek szállítását kizárólag szakképzett alkalmazottak által vezetett járművekkel, villástargoncákkal és vontatókkal végezték. Három MiR robot képes helyettesíteni egy ilyen sofőr által irányított gépet. Az autonóm mobil robotok telepítésének köszönhetően a targonca- és vontatósofőrök így más feladatokra fókuszálhatnak a szervezeten belül. A lódzi gyár mobil robotokba való befektetése a becslések szerint két éven belül megtérül.

 

„Azzal, hogy az emberi munkaerő által működtetett rendszert automata szállításra váltjuk, növelni tudjuk a termelékenységet és alkalmazottainkat a végtermék gyártásához irányíthatjuk. Elégedettek vagyunk a Lódzban és Radomskóban üzembe helyezett alkalmazásokkal. Amellett, hogy a MiR robotok általi automatizálás alacsony költséggel jár, rugalmasan lehet velük kezelni a gyárterületi kialakításban eszközölt változtatásokat. A két év alatti megtérülést pedig rendkívül kedvezőnek találjuk.” – mondja Adam Bakowicz, a Whirlpool ipar 4.0 vezető technológiai mérnöke.

 

További belső logisztikai automatizációs projektek a MiR-től

A Whirlpool újabb mobil robotok üzembe helyezését tervezi a lódzi gyárában, és más helyszíneken is. Hasonló megoldásokat jelenleg is tesztelnek többek közt két olaszországi üzemükben is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Digitalizációval menekülhetnek előre a mostani válságból a hazai turisztikai szereplők

Előrejelzések szerint a turisztikai szektor, és azon belül a vendégéjszakák száma globálisan 30%-kal nőhet majd 2023-ban, az idei 60%-os bővülést követően, azonban a teljes nemzetközi idegenforgalmi szegmens teljesítménye még így is elmarad majd a pandémia előtti szinttől. Sajnálatos módon a jelenlegi gazdasági helyzet, az energiaválság és a tomboló infláció a turisztikai- és vendéglátó szektor hazai szereplőire is negatívan hatnak. A turizmus digitalizációja azonban esedékesebb, mint valaha, hiszen a technológiai megoldások segítenek a költségcsökkentésben, illetve az ügyfélélmény növelésén keresztül a versenyképességet is erősítik – hívta fel a figyelmet Rasztovits Dávid a Digitális Turizmus Zrt. alapító-vezérigazgatója.

2022. november 29. 18:51

500 millió eurós tőkealap segít a klímavédelemmel és ipari technológiával foglalkozó startupoknak

Az SE Ventures tőkekezelő második alapja, a Fund II 500 millió euróval fejleszti a klíma- és ipari technológiára összpontosító startupokat. Korábbi támogatásuknak, a Fund I sikerének köszönhetően a cég immár 1 milliárd euróval a világ egyik legnagyobb elektromosságra, digitalizációra és szén-dioxid-mentesítésre összpontosító kockázati tőkekezelőjévé vált. Az SE Ventures a Schneider Electric-kel partnerségben létrehozott vállalati kockázati tőkealap. 

2022. november 29. 13:58

4 tipp az adatmaszkoláshoz

Lassan minden hétre jut legalább egy olyan hír, ami arról számol be, hogy feltörték valamilyen nagyvállalat rendszerét, és érzékeny adatokat tulajdonítottak el. Általában csak a nagyobb vállalatoknál történt incidensek szivárognak ki, de kisebb és közepes méretű szervezetekkel szintén napi szinten történik ilyen. A Micro Focus szakértői szerint minden cégnek érdemes maszkolva tárolni az adatait, megelőzve az adatszivárgási eseteket. Elsőre úgy tűnhet, az állandó és általános maszkolás lassítja az üzletmenetet, ám fejlett technológiákkal ez a probléma is elkerülhető.

2022. november 29. 11:25

Egy év alatt háromszorosára nőtt az 5G üzleti alkalmazásainak piaca

Világszerte jelentősen bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek technológia alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált.  Emellett a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, például kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú technológiák legújabb innovációt. A vállalat az új eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.

2022. november 29. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56