Magyarországon is fut a BERT algoritmus!

Kütyü Magazin, 2019. december 11. 09:41

Danny Sullivan Twitteren jelentette be, hogy az angol után 70 másik nyelven köztük magyar nyelven is fut már a BERT algoritmus. És hogy mi az a BERT algoritmus? A Google hivatalos közleménye szerint: ” talán a legnagyobb lépés a keresés történetében“.

 

 

Érdekes módon Danny Sullivan sem tudott róla, hogy az angol után a többi nyelven is elindították a BERT algoritmus. Egy felhasználói kérdésre a Twitteren azt írta, hogy csak angol nyelven fut egyelőre, majd röviddel ez után korrigálta magát és bejelentette, hogy 70 másik nyelven is él az algoritmus. De mi is az a BERT algoritmus?

 

  

A Google hivatalos blogoldalán jelentette be, még október 25-én hogy óriási algoritmusfrissítést hajtott végre. A hivatalos közlemény úgy fogalmaz, hogy: ”talán a legnagyobb lépés a keresés történetében”. A bejelentés súlyát mutatja, hogy azt nem a webmester blogon jelentették be, hanem a hivatalos Google blogon, mégpedig a Google alelnöke.

Lássuk a részleteket!

„A legnagyobb ugrás előre az elmúlt öt évben, és az internetes keresés egyik legnagyobb lépése.”  így fogalmaz a Google hivatalos blogoldala. A nemzetközi lefuttatása az algoritmusnak ezen a héten vette kezdetét. A francia LeMonde információi szerint egészen pontosan december 9-én, tehát a hétfői napon. az egyelőre nem világos, hogy lefutott-e már, de vélhetően nem, mivel az angol bevezetése is hosszabb időszakra elhúzódott.

A hivatalos BERT-algoritmus elnevezés lényege, hogy a Google egy olyan algoritmust dolgozott ki, amellyel emberszerűbben tudják értelmezni a felhasználói kereséseket. A mostani algoritmus minden tizedik felhasználói keresést érinti és ez azt jelenti, hogy a hatás erősebb, mint a legerősebb Panda és Pingvin algoritmusok voltak. Vélhetően a valaha volt legnagyobb hatással járó algoritmusfrissítésről beszélhetünk a Google történetében.

Danny Sullivan szerint angol nyelven 10%-át érinti a kereséseknek, az egyes nyelveken azonban eltérő a hatás 1-10% közötti.

 

 

Amit a BERT algoritmusról tudni lehet

A legfontosabbak:

  • az algoritmusfrissítés kihat a bővített kivonatokra is
  • a BERT-algoritmus mesterséges intelligencián alapuló algoritmus, akárcsak a Rank Brain algoritmus volt korábban
  • A BERT a neurális hálózatokon alapuló mélytanulásos technikára épült, amely a nyelv jobb megértését teszi lehetővé. A BERT-et egyébként a Google a tavalyi évben nyílt forráskódúvá tette

A lényeg, hogy azáltal, hogy a Google jobban megérti a felhasználók keresési szándékát jobb minőségű találati listát tud nyújtani nekik. Magyarán a kérdésükre pontosabb választ tud adni.

A Google erre egy példát is hozott. Az alábbi keresés: “2019 brazil traveler to usa need a visa” esetében a „to” szócska igen fontos. Korábban a Google ezt úgy értelmezte, hogy amerikaiak akarnak Brazíliába menni, most már érti, hogy a felhasználó szándéka nem ez, hanem éppen ezzel ellentétes. A Search Engine Land cikkében több hasonló példa is olvasható.

  • A BERT betűszavakból adódik össze: BERT: Bidirectional Encoder Representations from Transformers
  • A BERT lehetővé teszi, hogy a Google jobban megértse a felhasználói kereséseket és megértse, hogy adott kereséshez milyen találat illik jobban. Mindez azáltal, hogy jobban megérti a nyelv finomságait
  • A BERT frissítés nagyon erőteljes hatású lesz, a keresések 10%-át érinti és „A legnagyobb ugrás előre az elmúlt öt évben, és az internetes keresés egyik legnagyobb lépése.”
  • A Google nyilatkozata szerint a BERT-algoritmust széleskörűen tesztelték és véleményük szerint nagy előrelépést hoz az új algoritmus
  • A BERT algoritmus nem váltja le a Rank Brain, vagy más mesterséges intelligencián alapuló algoritmus, hanem azokat kiegészíti, olykor helyettesíti. A Google magyarázata szerint egy felhasználói keresésénél több módszerrel elemzik azt, például figyelik, hogy lehetséges-e, hogy van elütés a felhasználói keresésben, vagy értelmezhető-e a szó valaminek a szinonimájaként, és így tovább. Ezek együttesen dolgoznak és értelmezik a nyelvet.

Bár a Google óriási hatásról beszél, az angolnyelvű SEO szakemberek egyelőre nem észleltek drasztikus helyezés és forgalom-átrendeződést. Az én tippem az, hogy az új algoritmus nem az egyértelmű fő kulcsszavak helyezéseit érinti elsősorban, hanem a rengeteg long tail keresésre van hatása.

A SEO szakma a RankBrain algoritmust sem észlelte igazán, és most is csak kis-közepes algoritmusmódosítást tippeltek.

Mindez arra mutat, hogy a BERT-algoritmusra nem lehet optimalizálni. Minél jobb tartalmat kell készíteni, ami kiszolgálja a felhasználót, hiszen a BERT segítségével a Google pontosabban vezeti majd a felhasználót az adott oldalra.

Miért fontos mindez mégis? Nos, a Google szerint az elmúlt 5 évének legnagyobb frissítéséről van szó, és a legnagyobb hatású változásról a keresés történetében. Ez nem apróság.

A Google hivatalos bejelentése szerint a BERT algoritmus angol nyelven kezd el dolgozni, de a BERT képes arra, hogy az angol nyelvterületen tanultakat más nyelvekre is alkalmazza. Vélhetően ez a tanulási folyamat gyorsabb volt a vártnál, ezért kerülhetett sor a bevezetésére a vártnál hamarabb a többi nyelven is.

Mi a teendőm?

Egyelőre nehéz megmondani van e teendője annak, aki keresőoptimalizálási szempontból figyel oda a BERT algoritmusra. A BERT arról szól, hogy a Google jobban megérti a weboldalon a szöveget és jobban megérti a felhasználói kereséseket is.

Véleményem szerint ennek az lesz az eredménye, hogy jobb minőségű látogatókat hoz a weboldaladra, jobb lesz a konverziós arány, és az oldalon eltöltött idő és javul a visszafordulási arány is.

Még tovább erősödik a jó minőségű szöveges tartalmak szerepe, és tovább csökken a rossz értelemben vett túloptimalizált kulcsszóval tömködött szövegek jelentősége.

Összességében javulhat a találati lista minősége.

Forgalomban nem várok radikális változásokat, bár ebben tévedhetek, mert azt gondolom a long tailek egy részét elveszítjük, máshol viszont nyerünk, de összességében a látogatók jobb minőségűek lesznek.

A fő kulcsszavak helyezéseiben viszont nem várok nagy változást.

Vélhetően kell minimum 1-2 hét mire érdemben látni fogjuk a BERT hatását. És mivel egy öntanuló rendszerről van szó, vélhetően nem egyszeri futásról van szó, hanem folyamatos finomítgatásról. A BERT algoritmus állandó szereplője lesz most már a magyar internetes keresésnek is.

 

Forrás: Szuhi Attila -  ite.hu

Hírek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Airpods-tisztítókészlet és új Sandberg headset

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 09:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50