CES 2020: Mesterséges intelligencia az LG-vel

forrás: Prím Online, 2020. január 7. 14:13

Az LG Electronics (LG) elnöke és technológiai igazgatója, Dr. I.P. Park a 2020-as CES kiállításon bemutatta a mesterséges intelligencia fejlesztések jövőjét támogató, az “AI-élmények szintjei: mesterséges intelligencia és az emberi élmények jövője” című keretrendszert. A koncepcionális keretrendszer jól illeszkedik az LG ThinQ márkához és annak ambiciózus jövőképéhez: célja, hogy az intelligens technológiák összekapcsolásával átformálja a felhasználók mindennapos élményeit az élet minden területén.

A jövőbe mutató terv világos jövőképet ad az AI-fejlesztéseknek, végső célja egy átfogó rendszer létrehozása, amelyben a szorosan együttműködő termékek és szolgáltatások használatával bárhol otthon érezhetjük magunkat. A Las Vegas-i Mandalay Bay Kongresszusi Központban tartott előadásában Dr. Park kifejtette, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos új ötletek és elképzelések kialakítása közben szükség van egy az egész iparágban használható, strukturált keretrendszer létrehozására és megosztására, amely komoly, releváns hatással lehet a felhasználók életére.

 

Dr. Park a színpadra szólította Jean-François Gagnét, az Element AI társalapítóját és vezérigazgatóját. A montreali központú vállalat reputációját az AI-technológiák hatékony megvalósítására építette. A két vezető bemutatta, hogyan dolgozták ki a keretrendszert, valamint az iparági szereplők felelősségét abban, hogy a jövő technológiai megoldásai hogyan és mennyire alakítják át világunkat. Ismertették az AI-élmények (AI Experience, AIX) négy szintjét — Hatékonyság, Személyre szabás, Érvelés és Felfedezés —, amelyek a műszaki lehetőségek és alkalmazásuk terén várható jelentős ugráshoz illeszkednek.

 

Az első szint, a Hatékonyság az, ahol az egyes eszköz- és rendszerfunkciókat egyszerű parancsokkal automatizálhatjuk. Ez már ma is lehetséges a legtöbb, a piacon elérhető hangfelismerő és AI-kompatibilis termék segítségével. Ezen a szinten a mesterséges intelligencia automatikusan az előzetesen beállított szenzoros bemeneti paraméterekhez igazítja a teljesítményt, így maximálisan hatékonnyá teszi az együttműködést felhasználójával. Dr. Park szerint az első szintű mesterséges intelligenciára jó példa az LG ThinQ légkondicionáló, amely okos érzékelőjével felismeri a felhasználók jelenlétét a szobában, és eszerint módosítja a hőmérsékletet és a légáramot.

 

Dr. I.P. Park

 

A következő szinten (Személyre szabás) az AI a minták felismerésére és megtanulására koncentrál, hogy optimalizálja és személyre szabja az eszköz funkcionalitását — mondta el Gagné. A második szintű mesterséges intelligenciával felszerelt eszközök és szolgáltatások rengeteg adatot gyűjtenek a környezettel és a felhasználókkal folytatott interakciókból, felismerik a visszatérő mintákat, és ezekre építve hatékonyabban hajtják végre feladataikat, illetve egyszerűbbé teszik a felhasználói élményt. Dr. Park példaként említette, hogy az LG következő generációs R9 robotporszívója képes lesz tanulni a hibáiból (pl. ha elakad egy résben vagy sarokban), mivel rögzíti a térbeli mintákat.

 

Az Érvelés, a harmadik szint olyan mesterséges intelligenciát képzel el, amely az ok-okozati összefüggésekből tanul egy különféle eszközökből és szolgáltatásokból álló komplex rendszer kollektív intelligenciájával. Egyes minták és viselkedések okainak felismerésével ezen a szinten az AI hatékonyabban jelezheti előre a felhasználó számára pozitív kimeneteleket, és azok felé terelheti használati szokásait. „Itt építhetünk széles portfoliónk sokszínűségére, hiszen számos intelligens kapcsolódási pontra lesz szükségünk, ahol a rendszer interakcióba léphet a felhasználóval, információt gyűjtve a ’miértek’ megértéséhez és az ok-okozati összefüggések felismeréséhez” — hangsúlyozta Dr. Park.

 

Dr. Park befejezésként elmondta, hogy bár egyelőre a távoli jövő zenéje, a mesterséges intelligencia negyedik szintje, a Felfedezés “az LG AI-fejlesztéseinek célállomása”. Egy Kísérleti Tanulás nevű tudományos módszer segítségével a mesterséges intelligenciához kapcsolt rendszerek képesek lesznek új funkciókat kifejleszteni maguknak. Hipotézisek felállítása és tesztelése alapján új következtetéseket vonhatnak le, ezáltal tanulhatnak és fejlődhetnek, további értéket kínálva a felhasználók mindennapi életéhez. 

 

„A AI úttörőiként felelősek vagyunk azért, hogy az AI-kutatás és -fejlesztés során figyelembe vegyük a felhasználói élményt” — tette hozzá Jean-François Gagné, az Element AI vezérigazgatója. „Az LG-vel közösen reméljük, hogy munkánk segít megalapozni azokat a sztenderdeket és alapelveket, amelyek alapján az AI-fejlesztők humán-centrikus megközelítést alkalmaznak majd a jövő építése során.”

 

Az AI-szintek bejelentését a szakterület számos vezető szereplője üdvözölte, köztük a legkülönfélébb iparágak és a tudományos szféra képviselői. „A mi felelősségünk, hogy az AI-fejlesztéseket olyan irányba tereljük, ahol a jövő technológiái az egyén és az egész társadalom számára is hasznosak lesznek” —mondta Yoshua Bengio, a Montreali Egyetem, a McGill Egyetem, a Polytechnique Montréal és a HEC Montréal együttműködésében létrehozott Mila kutatóintézet Turing-díjas alapítója és tudományos igazgatója.

 

Dr. Park számos izgalmas AI-újdonságot is bemutatott, amelyeket a nagyközönség is megtekinthet az LG hatalmas kiállítási standján a január 7-én kezdődő CES 2020 szakkiállításon és vásáron. A vállalat Anywhere is home („Bárhol otthon”) koncepcióját megvalósító LG ThinQ Zóna életre kelti a valódi okos életmódot, amely otthonunk falain túl is folytatódik: bemutatja, hogyan kapcsolódnak a vállalat AI termékei és szolgáltatásai mindennapi életünk különféle területeihez, amely által példátlanul értékes felhasználói élményt kínálnak.

 

Az LG ThinQ Home élmény a Smart Door okosajtóval kezdődik, amely arcfelismeréssel és vénaszkennerrel azonosítja a látogatókat. A frissétel-kamrához, a házhoz szállított bevásárlás biztonságos tárolására szolgáló helyiséghez is biometrikus azonosítással férhetünk hozzá. Távozáskor a Smart Door belső felületén elhelyezett kijelző segítségével hasznos információkhoz juthatunk, ellenőrizhetjük például az időjárásjelentést és a közúti közlekedési viszonyokat. Ha a kijelzőn bekapcsoljuk a távozás módot, mielőtt az utolsó lakó is kilépne a lakásból, a Smart Door alacsony energiafogyasztási módra kapcsolja az LG ThinQ háztartási elektronika eszközöket.

 

 

A kiállítási stand autós zónájában (Connected Car Zone) az LG bemutatja az autóvezetés személyre szabottabb élményét, amely lehetővé teszi, hogy a sofőrök és utasaik magukkal vigyék otthonuk egy darabját. Az LG okosautós megoldása a vállalat webOS Auto platformjára épül, és a vezető autóülésgyártó, az Adient közreműködésével fejlesztették. A felhasználók a gépjárműben elhelyezett OLED kijelzőkön nézhetik tovább az otthon elkezdett TV-műsorokat és filmeket. A Personal Sound Zone egyedi multimédiás élményt kínál minden utas számára, míg a hangvezérléses virtuális személyi asszisztens izolálja és felismeri a hangutasításokat még nagy zajban és más felhasználók beszélgetése közben is.

 

 

A ThinQ Fit Collection Zónában a látogatóknak virtuális divatélményben lehet részük anélkül, hogy próbafülkét kellene keresniük. Az LG ThinQ Fit, az LG eredeti Okostükör (Smart Mirror) koncepciójának továbbfejlesztett változata 3D-kamerák segítségével pontosan megméri a felhasználó testméreteit, majd valósághű avatárt készít a virtuális ruhapróbához. A technológia a big data használatával divattanácsokat ad, illetve kapcsolódást ajánl online divatboltokhoz. 

 

 

Végezetül, milyen lenne a CES LG robotok nélkül? Az LG robotikai megoldásai lenyűgözik majd a kongresszus résztvevőit kulináris készségeikkel, hatékonyságukkal és első osztályú vendéglátásukkal a CLOi Asztali Zónában, egy futurisztikus étteremben, ahol minden munkafázist az LG CLOi robotjai végeznek, a rendelésfelvételtől, a főzésen és a felszolgáláson át a takarításig. Az étkezni vágyók távolról, a ThinQ alkalmazás segítségével foglalhatnak asztalt, és okoshangszóró, okos TV vagy okostelefon segítségével is válogathatnak az étlapról. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2021 harmadik negyedévében az OPPO Európában 45 százalékos éves növekedést ért el

A Canalys* piackutató adatai szerint 2021 harmadik negyedévében az OPPO növekedés tekintetében minden versenytársat maga mögé utasított a közép- és kelet-európai régióban, az olyan fontos piacokon is mint például Románia (+130% év/év), Törökország +60% (év/év), vagy Lengyelország (+44%/év). Az összességében 45 százalékos éves növekedés rávilágít az OPPO  egyre nagyobb népszerűségére a régióban, illetve hozzájárult ahhoz, hogy a márka megszilárdítsa pozícióját Európa negyedik legnagyobb okostelefon-gyártójaként.

2021. december 8. 12:29

6,5 milliárdos közbeszerzést nyert a Delta Systems

Jelentős értékű, 6,5 milliárd forintos közbeszerzés nyertese lett a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonában álló Delta Systems Kft. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) harmincezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos feltételes közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a cégcsoportot. Az informatikai eszközök nyolc megye köznevelési intézményeiben járulnak hozzá az oktatási szektor digitális felzárkóztatásához. 

2021. december 8. 11:10

Az Eplan bemutatta az eManage új, kibővült funkcionalitású verzióját

Az eManage ingyenes verziója már korábban is lehetővé tette a felhasználók számára az Eplan Platform projektek felhőkörnyezetben történő feltöltését, megosztását és kezelését. Az Eplan most bemutatta a szoftver teljes funkcionalitású verzióját, amely lényegesen több hozzáadott értéket tartalmaz: a felhőben elérhetők a törzsadatok, valamint a kiegészítő dokumentumok, a kapacitást pedig nagyobb teljesítmény növeli. Az OEM-eket, rendszerintegrátorokat, gépgyártókat és üzemeltetőket összekapcsoló alkalmazás középpontjában az együttműködés áll.

2021. december 8. 09:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Egy évtized alatt 260-szorosára nőtt a mobil adatforgalom

2021. december 8. 18:01

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45