A koronavírus-válság hatása az IT-területre Magyarországon

forrás: Prím Online, 2020. május 14. 14:40

Itthon a vállalatok pár nap alatt, lényegében zökkenőmentesen álltak át az otthoni munkavégzésre – mutatta ki a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (MVISZ) és az IFUA Horváth & Partners felmérése. A válaszolók 91%-a állította, hogy az átállás nagyon jól sikerült. 

A felmérésben résztvevő szervezetek közel 40%-ánál mindenki otthonról kezdett dolgozni, s további 30%-nál a dolgozók több mint fele váltott home office-ra. A működés átszervezésében is nagyon gyorsak voltak a vállalatok: kétharmaduk már túl van azon, hogy az új körülmények között stabilizálja működését, s most új működési modellt alakít ki – ismertette a felmérés eredményeit Tanács Zoltán, az IFUA Horváth & Partners partnere az MVISZ digitális munkacsoportjának online ülésén.

 

Mint mondta, a válaszadók több mint kétharmada arra számít, hogy vállalatának árbevétele csökkenni fog. Mégis, több mint 40% szerint az IT költségvetését bővítik. A részletek azt mutatják, hogy a koronavírus-válság nagy változásokat hoz az IT munkájában, s ezek között vannak pozitívak és negatívak is. A vállalatok 22%-ánál indulnak új IT-projektek, miközben 16%-ánál szelektív módon leállítanak projekteket. 17%-nál rendeltek el létszámstopot, de 13%-nál bővítik az informatikai területet.

 

Jó hír, hogy a kialakult helyzet a válaszadók harmadánál pozitív irányba mozdította el az IT biztonságot, s 45%-nál a nagy terhelés ellenére sem változott a biztonság szintje. 23%-nál azonban a tömeges távmunka kikényszerítette a biztonsági szabályok enyhítését.

 

A válaszadók túlnyomó többsége, 80%-a úgy gondolja, hogy a válság hosszabb távon is pozitívan hat az IT, illetve a CIO szerepére. A többiek szerint ebben nem lesz változás, de rosszabbodásra senki sem számít.

 

Az MVISZ digitális munkacsoportjának ülésén beszámolt tapasztalatairól Svébis András, a MOL Nyrt. CIO-ja, Gál István, a MAVIR CIO-ja, Szöllősi Tibor, a Magyar Posta Zrt. IT üzemeltetési igazgatója és Fekete Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági Főigazgatóságának irodavezetője. Az elmondottak igazolták a felmérés megállapítását, mely szerint a magyarországi IT-szervezetek sikeresen álltak helyt a koronavírus-válságban. Mint Strausz György, az MVISZ elnöke, a Stelius csoport CIO-ja záró előadásában rámutatott, az IT-szervezetek jól jöttek ki ebből a nehéz helyzetből, s most már az a kérdés, hogy a jövőben hogyan tudják hasznosítani a róluk kialakult pozitív képet.

 

A felmérésről

A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége és az IFUA Horváth & Partners idén április-májusban végzett felmérést arról, hogy a koronavírus-válság hogyan hatott a vállalati IT szervezetekre. Tíznél több iparágból 78 informatikai vezető töltötte ki a felmérést, a kitöltők fele ezernél több embert foglalkoztató nagyvállalatnál dolgozik.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vontatási kínálatának bővítéséhez az ABB felvásárolja a PowerTech Convertert

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolja a PowerTech Converter (PTC) vállalatot, amely a könnyű vasúti járművek (LRV) és metrók kiegészítő áramátalakítóinak vezető beszállítója. Az akvizíció fontos része az ABB Motion külső növekedési stratégiájának.

2022. szeptember 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38

Digitalizálódó vállalatok vezetői az IVSZ elnökségében

2022. augusztus 31. 14:17