Sulinyugi karácsonyi adománygyűjtés a gyerekek és tanárok lelki egészségéért

forrás: Prím Online, 2020. december 21. 13:54

Mind jól tudjuk, hogy a világjárvány miatt egyre több stressz éri a gyerekeket és a pedagógusokat, így egyre nagyobb a szükség az iskolai stressz kezelésére. A Sulinyugi program ezekben a rendkívüli időkben is eljutott a tanárokhoz, gyerekekhez, és pedagógusokhoz élő,  online vagy hibrid formában, mikor mire volt lehetőség. 

Tevékenységeikre egyre nagyobb az igény, jelenleg országszerte 47 osztály, azaz több mint 1200 gyerek vár arra, hogy „sulinyugizni” tudjon, és elsajátíthassa velük a stresszkezelés alapjait. Ehhez keresnek most karácsonyi kampányuk alatt támogatókat. Szigeti Réka, egészségfejlesztő szakpszichológus, a Sulinyugi vezetője részletezi, hogy ebben a bizonytalan időszakban, amikor olyan sok minden kérdőjeleződik meg, még fontosabb, hogy biztonságot nyújtsunk, koncentráljunk arra, amit tudunk, és hogy szülőként, tanárként is figyeljünk a saját pszichés jóllétünkre is.

 

Miért pont most kérnek segítséget? 

- A válság minket is nagyon érzékenyen érintett, hiszen a stabil bevételünket jelentő forprofit rész is jelentősen lecsökkent, és az adományozás helyzete is bizonytalanabb. Ezzel együtt nagyon büszkék vagyunk rá, hogy fenn tudtunk maradni a legnehezebb hónapokban, és a válságot mi magunk is megújulásra, innovációra használtuk. Szeptemberben az újabb önkéntes képzésünknek hála még növekedni is tudtunk!  Saját forrásainkat azonban minden szinten elhasználtuk, miközben azt tapasztaljuk, hogy az igény egyre nagyobb a csoportos együttlétek során átadott nyugi üzenetekre, mind a tanárokat, mind a gyerekeket, mind a szülőket tekintve. Ezért indítottuk el a karácsonyi nyugi kampányunkat, ahol a várólistán lévő iskolák ellátására gyűjtünk pénzt.

 

 

Miről is szól az, amit csinálnak? Mire gyűjtenek most forrásokat? 

- A Sulinyugi órák a gyerekeknek, a tanári workshopok a tanári karnak alapozzák meg a nyugodt iskolai légkört! A játékos Sulinyugi foglalkozáson abban erősítjük meg a gyerekeket, hogy képesek saját feszültségük kezelésére, és a közös megbeszélés után ki is próbálunk sok jó feszültséglevezetési módot. Ismétlő alkalom során fenntartható tudásról gondoskodunk, játékosan ráerősítünk a tudásukra, elmélyítjük a gyakorlást. Ezekről a tippekről és kipróbált módszerekről a szülők is kapnak információs lapot, így otthon is használhatják a nyugi eszköztárat. Ezt a tudást átadjuk a tanároknak is, bevonva őket az iskolai stresszkezelés jó módszereinek terjesztésébe. Tanári workshop formájában egy nyugis délelőtti programon az iskola tanári kara is kipróbálja a Sulinyugit, megkapja a tanári nyugi eszköztárat is. Így fenntarthatóvá tesszük a stresszkezelés módszereit az iskolákban. Ez a program csomag biztosítja az osztály hatékonyabb együttműködését a tanórán, és hozzájárul az iskola nyugodtabb, fenntarthatóbb légköréhez. 

 

Mit tapasztalnak, a jelenlegi helyzetet hogyan élik a pedagógusok, gyerekek? 

- Talán előzőleg sose volt még ekkora szükség arra, hogy ebben a szorongató, félelmekkel teli helyzetben újra és újra visszaszerezzük a nyugalmunkat. Másfajta stressz ez, mint amit békeidőkben megélnek az iskola szereplői. A pandémiás fáradtság mindannyiunkra hat: nyűgösebbek, irritáltabbak vagyunk, már csak azért is, mert olyan sokat kellett alkalmazkodjunk. A túlfeszítettség és időhiány azzal együtt nagy teher, hogy bár elvileg egy csomó időt nyerünk az utazás hiánya miatt, vagy mert kevesebb programunk van, mégis elnyúlhatnak a gép előtt töltött napjaink. Az online oktatásban résztvevőknek a családtagokkal való összezártság, beszűkültség, a struktúra hiánya is nagyon megnehezíti a mindennapokat. Arra is ki szoktunk térni éppen ezért a foglalkozásokon, hogy mik azok a dolgok, amik akár még most is segíthetnek nekünk, hogy levezessük ezeket a túlzó feszültségeket. Abban segítünk, hogy megláthassuk, vannak lehetőségeink arra, hogy a saját hangulatunkat, állapotunkat kezünkbe tudjuk venni, még ha sok külső tényezőt most nem is tudunk kontrollálni. 

 

A Sulinyugi Facebook oldalán most az adventi időszakban is ilyen nyugi ötleteket, hasznos tényeket osztunk meg, amik szülőként, tanárként is alkalmazhatóak a mindennapokban. Várjuk a követőinket, és azokat, akik össze tudnak minket kötni cégekkel, vagy saját maguk adományoznának, hogy minél több osztálynál kerülhessen Nyugicsomag a karácsonyfa alá. 

Kulcsszavak: Sulinyugi oktatás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50