Sulinyugi karácsonyi adománygyűjtés a gyerekek és tanárok lelki egészségéért

forrás: Prím Online, 2020. december 21. 13:54

Mind jól tudjuk, hogy a világjárvány miatt egyre több stressz éri a gyerekeket és a pedagógusokat, így egyre nagyobb a szükség az iskolai stressz kezelésére. A Sulinyugi program ezekben a rendkívüli időkben is eljutott a tanárokhoz, gyerekekhez, és pedagógusokhoz élő,  online vagy hibrid formában, mikor mire volt lehetőség. 

Tevékenységeikre egyre nagyobb az igény, jelenleg országszerte 47 osztály, azaz több mint 1200 gyerek vár arra, hogy „sulinyugizni” tudjon, és elsajátíthassa velük a stresszkezelés alapjait. Ehhez keresnek most karácsonyi kampányuk alatt támogatókat. Szigeti Réka, egészségfejlesztő szakpszichológus, a Sulinyugi vezetője részletezi, hogy ebben a bizonytalan időszakban, amikor olyan sok minden kérdőjeleződik meg, még fontosabb, hogy biztonságot nyújtsunk, koncentráljunk arra, amit tudunk, és hogy szülőként, tanárként is figyeljünk a saját pszichés jóllétünkre is.

 

Miért pont most kérnek segítséget? 

- A válság minket is nagyon érzékenyen érintett, hiszen a stabil bevételünket jelentő forprofit rész is jelentősen lecsökkent, és az adományozás helyzete is bizonytalanabb. Ezzel együtt nagyon büszkék vagyunk rá, hogy fenn tudtunk maradni a legnehezebb hónapokban, és a válságot mi magunk is megújulásra, innovációra használtuk. Szeptemberben az újabb önkéntes képzésünknek hála még növekedni is tudtunk!  Saját forrásainkat azonban minden szinten elhasználtuk, miközben azt tapasztaljuk, hogy az igény egyre nagyobb a csoportos együttlétek során átadott nyugi üzenetekre, mind a tanárokat, mind a gyerekeket, mind a szülőket tekintve. Ezért indítottuk el a karácsonyi nyugi kampányunkat, ahol a várólistán lévő iskolák ellátására gyűjtünk pénzt.

 

 

Miről is szól az, amit csinálnak? Mire gyűjtenek most forrásokat? 

- A Sulinyugi órák a gyerekeknek, a tanári workshopok a tanári karnak alapozzák meg a nyugodt iskolai légkört! A játékos Sulinyugi foglalkozáson abban erősítjük meg a gyerekeket, hogy képesek saját feszültségük kezelésére, és a közös megbeszélés után ki is próbálunk sok jó feszültséglevezetési módot. Ismétlő alkalom során fenntartható tudásról gondoskodunk, játékosan ráerősítünk a tudásukra, elmélyítjük a gyakorlást. Ezekről a tippekről és kipróbált módszerekről a szülők is kapnak információs lapot, így otthon is használhatják a nyugi eszköztárat. Ezt a tudást átadjuk a tanároknak is, bevonva őket az iskolai stresszkezelés jó módszereinek terjesztésébe. Tanári workshop formájában egy nyugis délelőtti programon az iskola tanári kara is kipróbálja a Sulinyugit, megkapja a tanári nyugi eszköztárat is. Így fenntarthatóvá tesszük a stresszkezelés módszereit az iskolákban. Ez a program csomag biztosítja az osztály hatékonyabb együttműködését a tanórán, és hozzájárul az iskola nyugodtabb, fenntarthatóbb légköréhez. 

 

Mit tapasztalnak, a jelenlegi helyzetet hogyan élik a pedagógusok, gyerekek? 

- Talán előzőleg sose volt még ekkora szükség arra, hogy ebben a szorongató, félelmekkel teli helyzetben újra és újra visszaszerezzük a nyugalmunkat. Másfajta stressz ez, mint amit békeidőkben megélnek az iskola szereplői. A pandémiás fáradtság mindannyiunkra hat: nyűgösebbek, irritáltabbak vagyunk, már csak azért is, mert olyan sokat kellett alkalmazkodjunk. A túlfeszítettség és időhiány azzal együtt nagy teher, hogy bár elvileg egy csomó időt nyerünk az utazás hiánya miatt, vagy mert kevesebb programunk van, mégis elnyúlhatnak a gép előtt töltött napjaink. Az online oktatásban résztvevőknek a családtagokkal való összezártság, beszűkültség, a struktúra hiánya is nagyon megnehezíti a mindennapokat. Arra is ki szoktunk térni éppen ezért a foglalkozásokon, hogy mik azok a dolgok, amik akár még most is segíthetnek nekünk, hogy levezessük ezeket a túlzó feszültségeket. Abban segítünk, hogy megláthassuk, vannak lehetőségeink arra, hogy a saját hangulatunkat, állapotunkat kezünkbe tudjuk venni, még ha sok külső tényezőt most nem is tudunk kontrollálni. 

 

A Sulinyugi Facebook oldalán most az adventi időszakban is ilyen nyugi ötleteket, hasznos tényeket osztunk meg, amik szülőként, tanárként is alkalmazhatóak a mindennapokban. Várjuk a követőinket, és azokat, akik össze tudnak minket kötni cégekkel, vagy saját maguk adományoznának, hogy minél több osztálynál kerülhessen Nyugicsomag a karácsonyfa alá. 

Kulcsszavak: Sulinyugi oktatás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ellentmondás az adatokban

A legtöbb vállalat az adatok mennyiségének ugrásszerű növekedésére inkább teherként, mintsem előnyként tekint – derül ki a Forrester Consulting nemzetközi kutatásából, amelyet a Dell Technologies megrendelésére készített. Túlterheli a használt technológiai megoldásokat, az emberi erőforrásokat és a folyamatokat a hatalmas mennyiségű, sokféle adat gyors áramlása. A cégeknek vannak adathasználati céljaik – és sokan közülük úgy vélik, a működésük adatvezérelt –, de számos akadály lassítja őket. Ilyen akadály például az adathasználati szakértelem hiánya, az adatok elkülönített gyűjtése, az elszigetelt vállalati egységek, a manuális folyamatok, valamint az adatvédelmi és biztonsági hiányosságok. 

2021. december 6. 20:01

Már az Apple Music alkalmazás is elérhető az LG okostévéin

Tovább bővül az LG webOS platform által kínált otthoni szórakozási lehetőségek köre: már az Apple Music zenestreaming-szolgáltatás is elérhető az LG Electronics (LG) okostelevízióin.

2021. december 6. 18:22

Három évig tartó fejlesztési munkálatok végéhez ért a DIGI

Három évig tartó vezetékes hálózat fejlesztési munkálatokat zár le 2021 decemberében a DIGI. Az újításoknak köszönhetően a vállalat 16 vidéki nagyvárost is lefedő gerinchálózata saját optikai hálózaton kapcsolódik a budapesti központhoz. 

2021. december 6. 16:50

Gyors és felhasználóbarát töltés az ABB megoldásával

Az ABB bevezeti a Plug N Charge technológiát, amely egyszerűsíti, és még gördülékenyebbé teszi az elektromos járművek töltését és aztán a fizetést. A Pug N Charge alkalmazása esetén az elektromos autó vezetőjének csak annyi dolga lesz, hogy a járművel beáll a töltési ponthoz, majd a töltővezetéket csatlakoztatja az autóhoz. A töltési folyamat automatikusan indul, majd a folyamat végén a fizetés szintén automatikusan engedélyezve lesz.

2021. december 6. 15:13

A Nothing ear (1) fülhallgató fekete változata Magyarországra is megérkezik

A Nothing bejelentette, hogy első terméke, az ear (1) fülhallgató már fekete változatban is elérhető. A pehelysúlyú, teljesen vezeték nélküli fülhallgató matt fekete gumiharanggal, átlátszó tokban érkezik. Az új színváltozat az eredeti ear (1) specifikációihoz hasonlóan akár 34 órányi használatot biztosító tokkal, 11,6 milliméteres hangszóróval és aktív zajszűréssel érkezik.

2021. december 6. 13:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59