Tudásmegosztó platformot mutatott be az LG és az Element AI

forrás: Prím Online, 2021. január 18. 12:10

A CES 2021 kiállításon az LG Electronics (LG) elnöke és technológiai vezetője, Dr. I.P. Park és az Element AI vezérigazgatója, Jean-François Gagné bemutatták az AIX Exchange nevű projektet: a digitális platform a mesterséges intelligencia (MI) és a  felhasználói élmény jövőjébe nyújt betekintést. A digitális felület az MI, a fogyasztóvédelem, a dizájn és az üzleti tervezés vezető szakértőivel készült mélyinterjúkat gyűjti össze. Az AIX Exchange a 2020-as CES-en bemutatott AIX (Artificial Intelligence Experience) keretrendszerre épít, célja pedig a fogyasztói MI-fejlesztésekkel kapcsolatos közös gondolkodás, melynek fókuszában továbbra is az emberközpontú dizájnt áll.

A különféle multimédia-tartalmakat összegyűjtő platform hat kulcskifejezés — nyilvános észlelés, etika, átláthatóság, felhasználói élmény, kontextus és kapcsolatok — köré rendezi a mesterséges intelligenciához kapcsolódó témákat. Minden kifejezés további altémákhoz vezet: ilyen például a felhasználói felületek jelentősége a transzparencia kiépítésében, vagy az MI-termékek végfelhasználó oldali adaptálásának támogatása. Hogy a platform minden látogató számára érdekes legyen, egy A mesterséges intelligencia megértése című szekció segít a közönségnek követni a beszélgetés néhány technikai szempontját.

 

„Úgy éreztük, hogy a különféle érdekelt felek felületein különféle diskurzusok párhuzamosan zajlanak, ezért egy, a teljes iparág számára elérhető felületet szerettünk volna létrehozni, ahol ezek a fontos témák egy helyen találhatók meg” — magyarázta Dr. I.P. Park. „Ez a kezdeményezés nem arról szól, hogy kérdésekre adjunk választ, hanem arról, hogy a végfelhasználó szempontjából tegyük fel azokat. Hiszünk abban, hogy a mesterséges intelligencia kapcsán felmerülő kérdések és lehetőségek áttekintésével jobban megérthetjük, mi vár ránk a jövőben — ez az együttműködés pedig akár annak alakítását is segítheti.”

 

A platform bejelentésének időzítése azért is ideális, mert a mesterséges intelligencia már egyre inkább megtalálható otthonainkban, autóinkban és zsebeinkben. A McKinsey becslése szerint az MI-technológiák éves szinten akár 3,5 billió és 5,8 billió dollár közötti értéket is képviselhetnek*, a PwC becslései szerint a 2030-as évek közepére pedig a munkahelyek 30 százalékát fogja érinteni az automatizálás.**

 

„Az AIX Exchange azért jött létre, hogy a mesterséges intelligencia jövőjével és annak emberi környezetekben, például otthonokban, autókban, munkahelyeken és közösségi tereken történő alkalmazásával kapcsolatos különféle szakértői szempontokat egy helyre gyűjtsük” — mondta el Gagné. „Az ipar számos szereplője hatalmas potenciált lát a technológiában, ugyanakkor a veszélyeket és az összefogás szükségességét is látják a jövőnk alakításának és megőrzésének szempontjából.”

 

 

Az interjúk 2020 szeptembere és novembere között, a Zoom platformon készültek. Az AIX Exchange többek között az alábbi előadók gondolatait foglalja össze:

 • Yoshua Bengio, a Mila nemrégiben Turing-díjat nyert tudományos igazgatója
 • Rodney Brooks robotikai vállalkozó, az iRobot Corp. alapítója és a Roomba robotporszívó feltalálója
 • Dr. Christina J. Colclough, a munkavállalók jogaival és a technológia hatásaival foglalkozó globális döntéshozó
 • David Foster, a közösségi kerékpárokat és rollereket gyártó Lyft Transit elnöke
 • Dr. Yuko Harayama, aki a Japán Tudományos, Technológiai és Innovációs Tanács ügyvezető tagjaként segítette Japán Society 5.0 elnevezésű ütemtervének kidolgozását
 • Charles Lee Isbell Jr., a Georgia Tech technológiai fókuszú atlantai egyetem számítástechnikai dékánja
 • Helena Leurent, a Consumers International globális fogyasztóvédelmi csoport vezérigazgatója
 • Bo Peng, a neves IDEO tervezőiroda portfólióigazgatója
 • Jeff Poggi, a McIntosh Group társ-vezérigazgatója
 • Sri Shivananda, a PayPal szenior alelnöke és technológiai vezetője
 • Dr. Max Welling, a holland Qualcomm technológiai alelnöke és az Amszterdami Egyetem gépi tanulás kutatóközpontjának elnöke
 • Alex Zafiroglu, a 3A intézet (3Ai, Ausztrál Nemzeti Egyetem) igazgatóhelyettese

 

Az interjúk az AIX Exchange YouTube csatornáján, illetve magán a platformon is megtekinthetők vagy meghallgathatók. Utóbbin az iparág legújabb fejlesztéseivel kapcsolatos összefoglalók valamint olyan nyilvános, fogyasztóbarát tartalmak is megtalálhatók, mint a mesterséges intelligencia történetét bemutató infografika, illetve egy MI által generált társalgást vizsgáló kutatás, amely a természetes nyelvi feldolgozás és a mélytanulás technológiáit alkalmazva figyelte meg az MI-ről szóló digitális diskurzust.

 

Az érdeklődők a www.AIXexchange.com weboldalon ismerhetik meg a mesterséges intelligencia szakértőinek és vezetőinek gondolatait olyan témakörökben, mint a dizájn, az antropológia, a politika, vagy a fogyasztói és munkavállalói érdekképviselet. Az LG virtuális CES-kiállításának látogatói továbbá az LG technológiai vezetőjének gondolatait is meghallgathatják a nyílt innovációk és együttműködések jelentőségéről az LG Future Talk videóban.

 

______________________ 

*  www.mckinsey.com/featured-insights/artificial-intelligence/notes-from-the-ai-frontier-applications-and-value-of-deep-learning 

**  www.pwc.co.uk/services/economics/insights/the-impact-of-automation-on-jobs.html 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okos rendszerekkel tizedére eshet az energiafelhasználás

A globális CO2-kibocsátás közel feléért az épített környezetünk felel, ezért kulcsfontosságú, hogy minél energiahatékonyabb legyen az épületeink üzemeltetése. A Schneider Electric grenoble-i IntenCity létesítményének példája azt mutatja, hogy intelligens rendszerekkel akár tizedére is csökkenthető az energiaigény, a nettó zéró kibocsátás elérését pedig megújuló energiaforrásokkal lehet támogatni.

2022. augusztus 10. 18:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24